Vlada odobrava dodatna zaduženja bolnicama u RS

Nakon što je Vlada Srpske izmjenom Uredbe o postupku izdavanja garancija omogućila fondovima socijalne sigurnosti da se zadužuju i više puta, nakon bolnice u Gradišci i Fonda zdravstvenog osiguranja, zaduženja bolnica se nastavljaju.

Republika Srpska 25.12.2019 | 19:20
Vlada odobrava dodatna zaduženja bolnicama u RS

Vlada Republike Srpske dala je punu slobodu zdravstvenim ustanovama da se zadužuju kako i koliko hoće, dok će Vlada biti garancija da će ona iz budžeta vraćati ukoliko to ustanove ne budu mogle. Tu mogućnost iskoristila je i bolnica za psihijatriju na Sokocu i zadužila se za 2,5 miliona maraka na 12 godina. Novac će biti utrošen kako bi se zatvorio stari kredit, dugovi prema Poreskoj upravi i prema radnicima.  

„Kod svih su različite kamate i grejs periodi a dug za zdravstvo ne da više nije milijardu i sto miliona već unutar tih milijardu i sto miliona obaveza zdravstva je čisto preživljavanje još 600 miliona je za različite gradnje nabavke opreme podignuto i sve to usložnjava situaciju do krajnjih granica a ni na vidiku nema reforme zdravstvenog sistema“, smatra Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja. 

Kreditora traže i u zvorničkoj bolnici kojoj je potrebno 1,8 miliona maraka kako bi zatvorili ranije obaveze po pitanju kredita ali i izmirili dugovanja radnicima po osnovu prevoza. I ova bolnica, kao i sve druge, kao instrument obezbjeđenja nude Vladinu garanciju. Stanić poručuje da je apsurdno da se kreditom rješavaju već postojeći dugovi. 

„U našim bolnicama se liječe sve vrste ovisnosti a ko će izliječiti ovisnost zdravstvenog sistema RS o kreditima ostaje enigma. Potrebne su suštinske reforme od ministarstva zdravlja preko FZO i zdravstvenih ustanova da se spuste do najmanjeg doma zdravlja odozgo prema dole i mi ćemo imati jednu drugu situaciju“, ističe Stanić. 

Vladine garancije prvi su iskoristili Fond zdravstvenog osiguranja koji se zadužio za 60 miliona maraka. Tu mogućnost iskoristila je i bolnica u Gradišci koja je uzela je kredit od 5,2 miliona maraka. Prema podacima Poreske uprave, zdravstvene ustanove u Srpskoj, zaključno sa junom ove godine, duguju 650 miliona maraka od čega 347,3 miliona maraka po osnovu poreza i doprinosa. Oko 145 miliona od ukupnog duga odnosi se na kreditne obaveze.

 

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bolnica Foca

25.12.2019 19:41

Moj direktor Radmilo Maric je to jos prije uradio."Kupio" ct_e od 1.500.000 kojo kosta samo 540.000 km.Tako se to radi,zbog Branislave poskidao sve nacelnike odjeljenja da bi ona postala nacelnik!!Sve sto valja su otjerali iz bolnice,samo neka je ona zadovoljna, zivio SNSD_e a nama sta ostane....

ODGOVORITE
Name

Direktan

25.12.2019 20:47

Sta ce, kad direktori svi rade sta hoce, niti polazu racune, niti gledaju bilans uspheha, vec svoj dzep.

ODGOVORITE
Name

Popaj

25.12.2019 20:58

A zato je onda dignuto u Novu banci 200 miliona KM...!aha...to je ta "mudra" politika Vlade ....vođena "mudrim " Viškom....!pa da mi samomgenje imamo....još samo da kupe dobar bager koji će nas iz rupčage izvlačiti.....Argentina onolika priznala bankrot,a naši genijalci.....ipak su to "umovi koje majka jednom rađa".....

ODGOVORITE
Name

Vlada

26.12.2019 07:51

Ovakve,,,Vlade I Premijera ,,,,nema nigdje pa ni uTunguziji ovo vise Zdrav Mozak nemoze primiti u svoju bazu.Zaduzenja u milijardama a sve su zivo opljackali,oprali,prodali,svjesno unistili,zatvorili,doveli na prosjacki stap I zagovaraju blagostanje...o ceme prica premijer I on je totlno igubio kompas sa svojim pajdasima pa se I on bahati u Skupstini svi su nervozni kad ,,uzivo,,lazu u kamere sta rade kad ih narod ne gleda Sramota.Pa da nijedan gradanin nije napustio zemlju I da svaki stanovnik radi ko u sretno doba nebi mogli vratit postojece kredite a on jos odobrava nova zaduzenja.STRASNO,,,izgleda pocela predizborna kampanja ,,,Uzmi Koliko Ti Drago ,, Ili Misli Svakako nas jeDavo Odnio a I jest u dobra doba sa njima ovakvim.On prica o prosjecnoj platiNarodne kkuhinje pune ko sipak,Borci gladni ne mogu da Zive odGodisnjeg orackog,Radnici gladni stoje pred zatvorenim I unistenim firmama,Omladina bez perspektive,Skolstvo I Diplome na Koljenima pred Kupljenim pa cak I Penzioneri zaduzeni pa se hrane u Narodnim kuhinjama ,nazalost,,nazalost ..prebiraju Kontejnere uTrecoj dobi kad bi trebali da uzivsju dok sa zebnjom iscemuju Penzije koje su Premijeru izKreditnog zaduzenj ato jeVasa izborna moc paDOKLE...Izgleda do Kraja koji je na Vidiku ako ne dodete Sbi Dok JosTinjaTracakNADE....E DOSTA JEPremijeruVlade.DostaJE.

ODGOVORITE
Name

Tacno

26.12.2019 11:43

Predhodni komentar tacan od slova do slova isvaka cast a ja cu dodati ito daPremijer Vlade objasni a to je lako a ako nezna nek mu pomogneZora Vidovic. Koji su koraci transvormacijeod. Mila TRAKTORISTE doMIlA VAZDUHOPLOVCA. ,Odgovorite Narodu, ,,Vrijeme SAD.

ODGOVORITE