Сјевер Сирије напустило 210 хаљада људи

Више од 210.000 жена, деце и мушкараца напустило је домове на северозападу Сирије због интензивног бомбардовања владиних снага, саопштила је данас сиријска хуманитарна група.

Свијет 25.12.2019 | 18:22
Сјевер Сирије напустило 210 хаљада људи

Сиријске снаге бомбардују од краја новембра провинцију Идлиб, последње упориште побуњеника, а прошле недеље је покренута и копнена офанзива, напомиње АП.

Сиријска координациона група за одговор објавила је да су 216.632 особе напустиле домове, а да многи од њих не знају где би тачно отишли.

Многи од њих су се упутили ка граници са Турском, додаје ова хуманитарна група која је активна на северозападу Сирије.

Према подацима те групе, људи су побегли из 250 села и градова, а 252 цивила, међу којима 79 деце, погинуло је у насиљу.

Пре почетка копнене офанзиве прошлог четвртка, УН су саопштиле да је око 60.000 становника Идлиба већ измештено од почетка кампање бомбардовања.

На видео снимцима које су објавили активисти и опозициона сиријска цивилна одбрана, позната и као "Бели шлемови", виде се непрегледне колоне аутомобила, аутобуса и камиона како се крећу ка северу земље.

Сиријска координациона група за одговор позвала је друге хуманитарне организације да помогну расељеним људима, као и међународну заједницу да изврши притисак на Дамаск и њене савезнике да обуставе војну кампању.

(Тањуг)

 

Коментари / 0

Оставите коментар