Sjever Sirije napustilo 210 haljada ljudi

Više od 210.000 žena, dece i muškaraca napustilo je domove na severozapadu Sirije zbog intenzivnog bombardovanja vladinih snaga, saopštila je danas sirijska humanitarna grupa.

Svijet 25.12.2019 | 18:22
Sjever Sirije napustilo 210 haljada ljudi

Sirijske snage bombarduju od kraja novembra provinciju Idlib, poslednje uporište pobunjenika, a prošle nedelje je pokrenuta i kopnena ofanziva, napominje AP.

Sirijska koordinaciona grupa za odgovor objavila je da su 216.632 osobe napustile domove, a da mnogi od njih ne znaju gde bi tačno otišli.

Mnogi od njih su se uputili ka granici sa Turskom, dodaje ova humanitarna grupa koja je aktivna na severozapadu Sirije.

Prema podacima te grupe, ljudi su pobegli iz 250 sela i gradova, a 252 civila, među kojima 79 dece, poginulo je u nasilju.

Pre početka kopnene ofanzive prošlog četvrtka, UN su saopštile da je oko 60.000 stanovnika Idliba već izmešteno od početka kampanje bombardovanja.

Na video snimcima koje su objavili aktivisti i opoziciona sirijska civilna odbrana, poznata i kao "Beli šlemovi", vide se nepregledne kolone automobila, autobusa i kamiona kako se kreću ka severu zemlje.

Sirijska koordinaciona grupa za odgovor pozvala je druge humanitarne organizacije da pomognu raseljenim ljudima, kao i međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Damask i njene saveznike da obustave vojnu kampanju.

(Tanjug)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar