Пожар који је већ уништио 120 кућа подметнут?

Хеликоптери из ваздуха гасе пожар, за који се верује да је подметнут, у предграђу чилеанског града Валпараисо у којем је потпуно уништено више од 120 кућа.

Свијет 25.12.2019 | 16:52
Пожар који је већ уништио 120 кућа подметнут?

"Нисмо сигурни, али све указује да је јучерашњи пожар намерно изазван, у области која је прилично близу кућа", изјавио је представник локалне службе за ванредне ситуације Езио Пасадоре.

Због пожара спроведена је масовна евакуација, а снажан ветар и високе температуре отежавају ситуацију.

Без струје је, из мера предострожности, остало око 90.000 домаћинстава., док су две школе одређене за пријем угроженог становништва које је било приморано да усред божићних празника напусте домове.

Градоначелник Валпараиса Хорхе Шарп прогласио је ванредно стање у том граду, удаљеном 100 километара од престонице Сантјага.

Он је рекао да је пожар који је избио у брдима у најсиромашнијем делу града подметнут, а то потврђују и искази становника и видео-снимак на коме се види аутомобил близу једног од места на којима је почео пожар.

Председник Чилеа Себастијан Пињера изазио је жаљење због пожара који је погодо бројне породице у Валпараису, нарочито на Бадње вече.

Ватра је за сада уништила 120 хектара земљишта.

(Тањуг)

 

Коментари / 0

Оставите коментар