Požar koji je već uništio 120 kuća podmetnut?

Helikopteri iz vazduha gase požar, za koji se veruje da je podmetnut, u predgrađu čileanskog grada Valparaiso u kojem je potpuno uništeno više od 120 kuća.

Svijet 25.12.2019 | 16:52
Požar koji je već uništio 120 kuća podmetnut?

"Nismo sigurni, ali sve ukazuje da je jučerašnji požar namerno izazvan, u oblasti koja je prilično blizu kuća", izjavio je predstavnik lokalne službe za vanredne situacije Ezio Pasadore.

Zbog požara sprovedena je masovna evakuacija, a snažan vetar i visoke temperature otežavaju situaciju.

Bez struje je, iz mera predostrožnosti, ostalo oko 90.000 domaćinstava., dok su dve škole određene za prijem ugroženog stanovništva koje je bilo primorano da usred božićnih praznika napuste domove.

Gradonačelnik Valparaisa Horhe Šarp proglasio je vanredno stanje u tom gradu, udaljenom 100 kilometara od prestonice Santjaga.

On je rekao da je požar koji je izbio u brdima u najsiromašnijem delu grada podmetnut, a to potvrđuju i iskazi stanovnika i video-snimak na kome se vidi automobil blizu jednog od mesta na kojima je počeo požar.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izazio je žaljenje zbog požara koji je pogodo brojne porodice u Valparaisu, naročito na Badnje veče.

Vatra je za sada uništila 120 hektara zemljišta.

(Tanjug)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar