„Арцелор Миттал“ утајио 3,3 милиона марака

Студија трансферних цијена „Арцелор Миттала“ Приједор, чију је израду наручила Пореска управа Републике Српке (ПУРС), завршена је и показује да је та компанија имала трансферне цијене са двије повезане фирме, које не одговарају тржишним, чиме је Буџет РС оштећен за више од 3,3 милиона марака, плус затезне камате чија висина тек треба да буде утврђена, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 25.12.2019 | 08:45
„Арцелор Миттал“ утајио 3,3 милиона марака

Да ПУРС провјерава 270 милиона сумњивих трансакција “Арцелор Миттала” ЦАПИТАЛ је објавио у јулу када је расписан тендер за набавку консултантских услуга израде студије трансферних цијена.

Студија, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, показује да је анализирана документација о трансферним цијенама „Арцелор Миттала“ за период од 2010. до 2013. године коју је припремила консултантска кућа ПWЦ, као и провјера додатне документације која се односи на проблематику формирања трансферних цијена између повезаних лица. Анализирани су и подаци ПУРС и компаније „Миттал“.

„Дошли смо до закључка да цијене у трансакцији продаје жељезне руде између „Арцелор Миттала“ и повезаних лица нису у складу са принципом „ван дохвата руке“ и да је потребно извршити корекције у пореском билансу по основу пореза на добит“, наведено је у анализи коју је израдила београдска „Цроwе РС“ која је заједно са „Бам Цонсулт“ Бањалука урадила студију за Пореску управу РС.

Они су навели да утврђене корекције у пореском билансу по основу трансферних цијена, на основу новог интерквартилног распона маржи и маржи које „Миттал“ остварује у трансакцијама продаје жељезне руде повезаним лицима износе 3.379.772 КМ.

„Како се корекције односе на периоде за које је у складу са важећим законима пореска обавеза доспјела, потребно је извршити обрачун затезне камате за кашњење у плаћању јавних прихода“, наведено је у анализи.

Из анализе је видљиво да је „Арцелор Миттал“ Приједор имао трансферне цијене које не одговарају тржишним са компанијама „Арцелор Миттал“ Зеница и „Арцелор Миттал Соурцинг“.

Подсјећамо, циљ ПУРС је био да се систематичном анализом трансферних цијена у посматраном периоду, те оцјеном свих прибављених доказа у управном поступку достави налаз и мишљење у смислу утврђења да ли су трансферне цијене жељезне руде које је „Арцелор Миттал“ прометовао са повезаним друштвима у складу са тржишним цијенама, односно да ли су трансакције које су анализиране у посматраном периоду спроведене у складу с принципом „ван дохвата руке“ и прописима РС који су важили у моменту предузимања трансакција.

Пореска управа РС приликом тражења анализе навела је да не искључује могућност да због трансферних цијена заврши и на суду с компанијом „Арцелор Миттал“.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Марко

25.12.2019 07:58

Паде Марко па ће се открити сав лоповлук рудника у Омарској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.12.2019 08:09

Има јос гора варијанта, а то је да метузалемски хазар Ливне за насе паре у 100 години "купи" (отме) Рудник, па пола да Дудуку, а пола пара након продаје пребаци церци Аријели.

Name

Не серите

25.12.2019 10:13

Не серите висе. Све свјетске фирме тако раде и медју својим фирмама унутра имају трансферне цијене. Не правите халабуку безвезе.

Name

А Несиц

25.12.2019 10:19

Посто Несиц дрзи сад ДНС, а ДНС дрзи Приједор, сад це он да то среди с Приједором и прода Љубију Зотову. И узме проценат. Паметан децко. Ста друго и радити у гангстерској земљи. Него има ли мјеста у ДНС.

Name

Ре

25.12.2019 10:39

Друге су то ствари. На промет, то је ситно. Много мање компаније имају и веће утаје. Ко то пријављује у БиХ саве. Могла би нас бас много коштати ова циљана прецизност.

Name

Ре не серите

25.12.2019 11:48

Направи кокице и удобно се смјести на кауц јер филм управо поциње. Ова дрзава везе нема са свијетом, овде се ниста не десава слуцајно. Сад це Додик да показе Павицу како се ипак ридник мозе продати. Додик не заборавља и не опраста.

Name

Бл

25.12.2019 08:03

Нема висе Павица, креце растурање и ове фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

25.12.2019 11:29

Спомињала се много већа цифра од ових 3.3 милиона...мени то личи да су се договорили и нашли на коју цифру да се пише извјештај, а незванично колико коме не знамо.

Name

Микан Приједор

25.12.2019 08:04

Па све се то зна годинама, ниста ново. За то највисе одговорни наси домаци муљатори Младен Јелаца директор, сенилни Марко Павиц и Драган Савановиц из зељезница РС, који су ради утаје пореза добијали дио колаца од Миттала и дијелили медју собом. Они директно требају да одговарају за то и сносе одговорност сто су ојадили Приједор и његову будуцност јер рудник има вијек јос двије године. Куда онда са запосленима и колики це то ударац бити за Приједор не смијем ни да замислим. Али опет када видис и наси радници Миттала су безобразни. Годинама су подрзавали Миттал организовао протесте испред зграде Владе, демперима блокирали путеве, само зарад своје плате, а то сто њихова компанија врси криминал није их било брига. И сада полако Миттал им окреце љедја и ти исти радници сада тразе помоц од Владе и Републике. Страсан смо народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омарска

25.12.2019 10:37

Приједору и заслузује такав ударац кад деценијама паразитира на Омарској.

Name

Мрачајски прото

25.12.2019 08:24

Па само слијепац не види шта се у Приједору дешава, не од јуче, него од преврата 1997/8 када су црвени кмери дошли окупаторским тенковима на власт. Прво су покупили све своје политичке противнике и смјестили у Хаг, ни криве ни дужне, а за награду добили рудник Омарска - давши ситну шићарију Чопу и несретним власницима тих посједа у Градини и Рељићима, одакле су све до данас безаконито убирали пореску добит. Ничија није горјела до зоре, па неће ни њима, нашим несретницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

25.12.2019 11:08

Извини али то гријешиш. Рудник је продат у аранжману ПДП-а који је тада био на власти (Микеревић узео и провизију јавна је тајна). Додуше послије су се изредали разни укључујући наравно и ове који су сада на власти али Митал никада није натјеран да плаћа концесиону накнаду колику би требао по закону. Дакле разне опције у политици али увијек исто у пракси.

Name

Нострадамус

25.12.2019 13:05

За истину.Па ко је сметао онима који су досли послије ПДП-еа а мислим да је то Снсд који је и дан данас да јос није процесуирао ту криминалну радњу и Микеревица.Зато ето имас јос једну истину а истина је да су и пепељаре у јавним набавкама плацане по хиљаду марака.Јел то исто ПДп па имас 3.милиона марака за Игора па имас да се паре за изградњи болнице улозе у Спортску дворану у Лактасима.Па нисам ја против да се процесуира криминал,али док не додју они који би то радили неце се никада урадити.А посто ми цувамо ову власт свим дозвољеним и не дозвољеним средствима нема нам реално напредка.

Name

Маки

25.12.2019 08:28

Радници Митала који имају просјецне плате око 1200 КМ са ССС, нека пакују кофере. ДНС и Марко су били ти који су спријецили продају Љубије и сацували 800 радних мјеста. Сада це Додик и то да унисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.12.2019 08:42

Зато је Марко и дао оставку. Довео га Баја у пат позицију,има вецу моц,мозе кад год хоце стрпати Марка у затвор и све изнијети. Зато боље повуци се и препустити странку Баји.

ОДГОВОРИТЕ