„Arcelor Mittal“ utajio 3,3 miliona maraka

Studija transfernih cijena „Arcelor Mittala“ Prijedor, čiju je izradu naručila Poreska uprava Republike Srpke (PURS), završena je i pokazuje da je ta kompanija imala transferne cijene sa dvije povezane firme, koje ne odgovaraju tržišnim, čime je Budžet RS oštećen za više od 3,3 miliona maraka, plus zatezne kamate čija visina tek treba da bude utvrđena, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 25.12.2019 | 08:45
„Arcelor Mittal“ utajio 3,3 miliona maraka

Da PURS provjerava 270 miliona sumnjivih transakcija “Arcelor Mittala” CAPITAL je objavio u julu kada je raspisan tender za nabavku konsultantskih usluga izrade studije transfernih cijena.

Studija, koja je u posjedu CAPITAL-a, pokazuje da je analizirana dokumentacija o transfernim cijenama „Arcelor Mittala“ za period od 2010. do 2013. godine koju je pripremila konsultantska kuća PWC, kao i provjera dodatne dokumentacije koja se odnosi na problematiku formiranja transfernih cijena između povezanih lica. Analizirani su i podaci PURS i kompanije „Mittal“.

„Došli smo do zaključka da cijene u transakciji prodaje željezne rude između „Arcelor Mittala“ i povezanih lica nisu u skladu sa principom „van dohvata ruke“ i da je potrebno izvršiti korekcije u poreskom bilansu po osnovu poreza na dobit“, navedeno je u analizi koju je izradila beogradska „Crowe RS“ koja je zajedno sa „Bam Consult“ Banjaluka uradila studiju za Poresku upravu RS.

Oni su naveli da utvrđene korekcije u poreskom bilansu po osnovu transfernih cijena, na osnovu novog interkvartilnog raspona marži i marži koje „Mittal“ ostvaruje u transakcijama prodaje željezne rude povezanim licima iznose 3.379.772 KM.

„Kako se korekcije odnose na periode za koje je u skladu sa važećim zakonima poreska obaveza dospjela, potrebno je izvršiti obračun zatezne kamate za kašnjenje u plaćanju javnih prihoda“, navedeno je u analizi.

Iz analize je vidljivo da je „Arcelor Mittal“ Prijedor imao transferne cijene koje ne odgovaraju tržišnim sa kompanijama „Arcelor Mittal“ Zenica i „Arcelor Mittal Sourcing“.

Podsjećamo, cilj PURS je bio da se sistematičnom analizom transfernih cijena u posmatranom periodu, te ocjenom svih pribavljenih dokaza u upravnom postupku dostavi nalaz i mišljenje u smislu utvrđenja da li su transferne cijene željezne rude koje je „Arcelor Mittal“ prometovao sa povezanim društvima u skladu sa tržišnim cijenama, odnosno da li su transakcije koje su analizirane u posmatranom periodu sprovedene u skladu s principom „van dohvata ruke“ i propisima RS koji su važili u momentu preduzimanja transakcija.

Poreska uprava RS prilikom traženja analize navela je da ne isključuje mogućnost da zbog transfernih cijena završi i na sudu s kompanijom „Arcelor Mittal“.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Marko

25.12.2019 08:58

Pade Marko pa će se otkriti sav lopovluk rudnika u Omarskoj.

ODGOVORITE
Name

re

25.12.2019 09:09

Ima jos gora varijanta, a to je da metuzalemski hazar Livne za nase pare u 100 godini "kupi" (otme) Rudnik, pa pola da Duduku, a pola para nakon prodaje prebaci cerci Arijeli.

Name

Ne serite

25.12.2019 11:13

Ne serite vise. Sve svjetske firme tako rade i medju svojim firmama unutra imaju transferne cijene. Ne pravite halabuku bezveze.

Name

A Nesic

25.12.2019 11:19

Posto Nesic drzi sad DNS, a DNS drzi Prijedor, sad ce on da to sredi s Prijedorom i proda Ljubiju Zotovu. I uzme procenat. Pametan decko. Sta drugo i raditi u gangsterskoj zemlji. Nego ima li mjesta u DNS.

Name

Re

25.12.2019 11:39

Druge su to stvari. Na promet, to je sitno. Mnogo manje kompanije imaju i veće utaje. Ko to prijavljuje u BiH save. Mogla bi nas bas mnogo koštati ova ciljana preciznost.

Name

Re ne serite

25.12.2019 12:48

Napravi kokice i udobno se smjesti na kauc jer film upravo pocinje. Ova drzava veze nema sa svijetom, ovde se nista ne desava slucajno. Sad ce Dodik da pokaze Pavicu kako se ipak ridnik moze prodati. Dodik ne zaboravlja i ne oprasta.

Name

Bl

25.12.2019 09:03

Nema vise Pavica, krece rasturanje i ove firme.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

25.12.2019 12:29

Spominjala se mnogo veća cifra od ovih 3.3 miliona...meni to liči da su se dogovorili i našli na koju cifru da se piše izvještaj, a nezvanično koliko kome ne znamo.

Name

Mikan Prijedor

25.12.2019 09:04

Pa sve se to zna godinama, nista novo. Za to najvise odgovorni nasi domaci muljatori Mladen Jelaca direktor, senilni Marko Pavic i Dragan Savanovic iz zeljeznica RS, koji su radi utaje poreza dobijali dio kolaca od Mittala i dijelili medju sobom. Oni direktno trebaju da odgovaraju za to i snose odgovornost sto su ojadili Prijedor i njegovu buducnost jer rudnik ima vijek jos dvije godine. Kuda onda sa zaposlenima i koliki ce to udarac biti za Prijedor ne smijem ni da zamislim. Ali opet kada vidis i nasi radnici Mittala su bezobrazni. Godinama su podrzavali Mittal organizovao proteste ispred zgrade Vlade, demperima blokirali puteve, samo zarad svoje plate, a to sto njihova kompanija vrsi kriminal nije ih bilo briga. I sada polako Mittal im okrece ljedja i ti isti radnici sada traze pomoc od Vlade i Republike. Strasan smo narod!

ODGOVORITE
Name

Omarska

25.12.2019 11:37

Prijedoru i zasluzuje takav udarac kad decenijama parazitira na Omarskoj.

Name

Мрачајски прото

25.12.2019 09:24

Па само слијепац не види шта се у Приједору дешава, не од јуче, него од преврата 1997/8 када су црвени кмери дошли окупаторским тенковима на власт. Прво су покупили све своје политичке противнике и смјестили у Хаг, ни криве ни дужне, а за награду добили рудник Омарска - давши ситну шићарију Чопу и несретним власницима тих посједа у Градини и Рељићима, одакле су све до данас безаконито убирали пореску добит. Ничија није горјела до зоре, па неће ни њима, нашим несретницима.

ODGOVORITE
Name

istina

25.12.2019 12:08

Izvini ali to griješiš. Rudnik je prodat u aranžmanu PDP-a koji je tada bio na vlasti (Mikerević uzeo i proviziju javna je tajna). Doduše poslije su se izredali razni uključujući naravno i ove koji su sada na vlasti ali Mital nikada nije natjeran da plaća koncesionu naknadu koliku bi trebao po zakonu. Dakle razne opcije u politici ali uvijek isto u praksi.

Name

Nostradamus

25.12.2019 14:05

Za istinu.Pa ko je smetao onima koji su dosli poslije PDP-ea a mislim da je to Snsd koji je i dan danas da jos nije procesuirao tu kriminalnu radnju i Mikerevica.Zato eto imas jos jednu istinu a istina je da su i pepeljare u javnim nabavkama placane po hiljadu maraka.Jel to isto PDp pa imas 3.miliona maraka za Igora pa imas da se pare za izgradnji bolnice uloze u Sportsku dvoranu u Laktasima.Pa nisam ja protiv da se procesuira kriminal,ali dok ne dodju oni koji bi to radili nece se nikada uraditi.A posto mi cuvamo ovu vlast svim dozvoljenim i ne dozvoljenim sredstvima nema nam realno napredka.

Name

Maki

25.12.2019 09:28

Radnici Mitala koji imaju prosjecne plate oko 1200 KM sa SSS, neka pakuju kofere. DNS i Marko su bili ti koji su sprijecili prodaju Ljubije i sacuvali 800 radnih mjesta. Sada ce Dodik i to da unisti.

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.12.2019 09:42

Zato je Marko i dao ostavku. Doveo ga Baja u pat poziciju,ima vecu moc,moze kad god hoce strpati Marka u zatvor i sve iznijeti. Zato bolje povuci se i prepustiti stranku Baji.

ODGOVORITE