Никола Јокић незадрживо ГРАБИ ка легенди

Никола Јокић је у драматичној победи Денвера у Фениксу (113:111) ушао у НБА историју!

Кошарка 24.12.2019 | 23:06
Никола Јокић незадрживо ГРАБИ ка легенди

Јокић је са 22 поена, 12 скокова и десет асистенција помогао Нагетсима да направе преокрет после минус девет почетком четврте деонице, али ће ову утакмицу, у којој је четвртом тројком донео изједначење на 108:108, па затим чудесно асистирао Мареју, који је потом постигао и кош за победу пре него што је Џерами Грант уз звук сирене блокирао Девина Букера, памтити по историјском подвигу.

Наиме, поменутим учинком српски ас је напустио деобу десете позиције вечне листе (на којој је био са Бобом Кузијем), па је сада самостално члан топ 10 играча у НБА лиги по броју трипл-дабл наступа у најјачем првенству на свету.

Јокићу је ово био шести такав меч у сезони, а чак 34. у петогодишњој каријери. Са 33 је делио поменуту десету позицију, сада је на њој сам, са шансама да у овом шампионату престигне и деветопласираног Џејмса Хардена (42 трипл-дабла у каријери) и Фета Лејвера (43). Лери Бирд (59) ће, изгледа, морати мало да сачека. Не предуго имајући у виду како Јокић игра.

А игра нестварно, нарочито у децембру. У последњем месецу 2019, члан идеалне петорке прошлосезонског издања НБА лиге, просечно даје 20,1 поен, има 9,6 скокова и 8,1 асистенцију. Уз то, после девет убачених поена од последњих 17 које су Нагетси дали Сансима, постао је званично најпрецизнији играч у напетим завршницама.

Под њима се подразумевају мечеви у којима се у последњих пет минута деси да је разлика између два тима само пет или мање поена, а баш у таквим мегданима Никола Јокић бриљира - тада погађа кошеве ривала са нестварних 66,7 одсто успешности шута из игре, укључујући и сјајних пола-пола када се ради о далекометним покушајима.

- Никола је поново показао колико нам је значајан. Она асистенција за Мареја, када је био испод коша, а пронашао саиграча тако далеко, и то из онакве ситуације у којој је био... Шта рећи? Имајте у виду да нам је ово био четврти меч у шест дана, а трећи у само четири. Није ово био наш најбољи наступ, али су играчи били ти који су све изнели на својим плећима. И онако успут, Никола је опет имао трипл-дабл - рекао је уз осмех Јокићев тренер Мајкл Малон.

Никола Јокић је ове сезоне по броју трипл-дабл утакмица у НБА лиги претекао и славног Мајкла Џордана, сада и Боба Кузија, шестоструког шампиона са Бостоном од 1957. до 1963. Са њим као вођом, Нагетси су управо остварили седму узастопну победу, стигавши до учинка 21-9, што им је најбољи старт у историји клуба. Уосталом, о важности српског центра за екипу Денвера можда најбоље сведоче речи момка који је до 28. поена стигао кошем за победу, Џамала Мареја:

- Јокић је био невероватан. Он је увек такав, потпуно нестваран. Јесу и остали били сјајни овога пута када смо испустили почетну предност (од 16 разлике), али Никола је, просто, прича за себе - рекао је Мареј.

(Блиц)

 

Коментари / 0

Оставите коментар