Синдикат одлучан: Повећати плате или протестујемо

Из Савеза струковних синдиката здравствених радника Републике Српске су након заједничке сједнице поручили да Влада Републике Српске није испоштовала донесене закључке по питању повећања плата здравствених радника. Најављују протесте, али и радикалне мјере синдикалне борбе.

Република Српска 24.12.2019 | 21:19
Синдикат одлучан: Повећати плате или протестујемо

У септембру ове године Влада Републике Српске се у закључку обавезала да у року од 30 дана донесе нови закон о платама и награђивању здравствених радника у оквиру кога ће зараде медицинара бити значајно повећане, кажу у синдикату. Формирана је радна група, али ништа од најављеног није испоштовано.

Кажу да је премијер Радован Вишковић тада обећао нови закон, а повећање зарада медицинарима је обећавао и члан предсјендиштва БиХ Милорад Додик, међутим у синдикатима тврде да ништа од тога није урађено. Зато најављују протесте који ће у Бањалуци бити одржани већ почетком сљедеће године.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске одговарају да је на основу закључка потписан документ на основу кога је од првог октобра   цијена рада за здравствене раднике повећана са 135 на 145 марака. Тврде и да је министарство задужено да припреми измјене спорног закона и након консултација упути га у парламентарну процедуру

 Саопштење ресорног министарства је потпуна неистина, одговарају из Струковног синдиката доктора медицине.

Основни мотив оваквог дјеловања, кажу у синдикатима, је да се спријечи егзодус здравствених радника у Федерацију Босне и Херцеговине и иностранство и све веће незадовољство медицинара који остају да раде у Републици Српској.

 

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Висак радника

24.12.2019 20:35

У неким домовима здравља због виска немедицинског кадра није повецана плата по новој цијени рада од 145км.Директор казе нема пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

24.12.2019 20:59

Не липши магарче до зелене траве... Само трабуњате годинама и синдикат и влада. Хајде да видимо, да се деси нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

24.12.2019 21:18

Како да повецамо када нико неце да намири, нисмо у могуцности плацати ни по старом а камо да повецавамо! Они само обецају и онда гурну нас руководиоце у ватру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Техницар

24.12.2019 21:21

Сераницу гдје су паре за повецање? Нас директор није повецао плату и под насим притисцима цовјек се куне да није добио ни једну марку за повецање... па како мислите да добијемо веце плате таквим поступцима... Драге колеге медицинари нема нама провидна дана, него преко гране лагано сви па нека их онда лијеце преквалификанти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет у главу

25.12.2019 12:33

Јеби се гласај за СНСД ПА ЦЕС ДОБИТИ

Name

Синдикалац

24.12.2019 21:22

Мафијо гдје су паре за повецање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

25.12.2019 11:13

?

Name

Зворницки касапин бијековиц

25.12.2019 09:00

Бијековицу, који си ти факултет заврсио? На све лицис само не на доктора.. а по знању си надалеко цувен, стета сто ти је вецина пацијената које си оперисао умрло па не могу да те нахвале.

ОДГОВОРИТЕ