Sindikat odlučan: Povećati plate ili protestujemo

Iz Saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika Republike Srpske su nakon zajedničke sjednice poručili da Vlada Republike Srpske nije ispoštovala donesene zaključke po pitanju povećanja plata zdravstvenih radnika. Najavljuju proteste, ali i radikalne mjere sindikalne borbe.

Republika Srpska 24.12.2019 | 21:19
Sindikat odlučan: Povećati plate ili protestujemo

U septembru ove godine Vlada Republike Srpske se u zaključku obavezala da u roku od 30 dana donese novi zakon o platama i nagrađivanju zdravstvenih radnika u okviru koga će zarade medicinara biti značajno povećane, kažu u sindikatu. Formirana je radna grupa, ali ništa od najavljenog nije ispoštovano.

Kažu da je premijer Radovan Višković tada obećao novi zakon, a povećanje zarada medicinarima je obećavao i član predsjendištva BiH Milorad Dodik, međutim u sindikatima tvrde da ništa od toga nije urađeno. Zato najavljuju proteste koji će u Banjaluci biti održani već početkom sljedeće godine.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske odgovaraju da je na osnovu zaključka potpisan dokument na osnovu koga je od prvog oktobra   cijena rada za zdravstvene radnike povećana sa 135 na 145 maraka. Tvrde i da je ministarstvo zaduženo da pripremi izmjene spornog zakona i nakon konsultacija uputi ga u parlamentarnu proceduru

 Saopštenje resornog ministarstva je potpuna neistina, odgovaraju iz Strukovnog sindikata doktora medicine.

Osnovni motiv ovakvog djelovanja, kažu u sindikatima, je da se spriječi egzodus zdravstvenih radnika u Federaciju Bosne i Hercegovine i inostranstvo i sve veće nezadovoljstvo medicinara koji ostaju da rade u Republici Srpskoj.

 

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Visak radnika

24.12.2019 20:35

U nekim domovima zdravlja zbog viska nemedicinskog kadra nije povecana plata po novoj cijeni rada od 145km.Direktor kaze nema para.

ODGOVORITE
Name

Mila

24.12.2019 20:59

Ne lipši magarče do zelene trave... Samo trabunjate godinama i sindikat i vlada. Hajde da vidimo, da se desi nešto.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

24.12.2019 21:18

Kako da povecamo kada niko nece da namiri, nismo u mogucnosti placati ni po starom a kamo da povecavamo! Oni samo obecaju i onda gurnu nas rukovodioce u vatru!

ODGOVORITE
Name

Tehnicar

24.12.2019 21:21

Seranicu gdje su pare za povecanje? Nas direktor nije povecao platu i pod nasim pritiscima covjek se kune da nije dobio ni jednu marku za povecanje... pa kako mislite da dobijemo vece plate takvim postupcima... Drage kolege medicinari nema nama providna dana, nego preko grane lagano svi pa neka ih onda lijece prekvalifikanti!

ODGOVORITE
Name

Pamet u glavu

25.12.2019 12:33

Jebi se glasaj za SNSD PA CES DOBITI

Name

Sindikalac

24.12.2019 21:22

Mafijo gdje su pare za povecanje?

ODGOVORITE
Name

O

25.12.2019 11:13

?

Name

Zvornicki kasapin bijekovic

25.12.2019 09:00

Bijekovicu, koji si ti fakultet zavrsio? Na sve licis samo ne na doktora.. a po znanju si nadaleko cuven, steta sto ti je vecina pacijenata koje si operisao umrlo pa ne mogu da te nahvale.

ODGOVORITE