Расте напетост између Београда и Подгорице

Београдски лист "Вечерње новости",пише како су српске обавјештајне службе дошле до података да постоји велики ризик да Црна Гора постане најагилнији експонент "меке моћи" НАТО, а прије свега САД.

Србија 24.12.2019 | 20:29
Расте напетост између Београда и Подгорице

Београдски "Вечерње новости", наводе да су о свему обавијештени државни органи Србије. Наиме, према тврдњама тог листа државни и војни врх Црне Горе посљедњих мјесеци повлачио је низ потеза у сарадњи са НАТО, чиме је ова држава постала дио регионалне сајберинфраструктуре Алијансе у региону.

Наводно је главна окосница тог дјеловања сарадња Подгорице, Тиране и Приштине, а циљ јој је, како се истиче, дјеловање против Србије, али и Русије. "Новости" још наводе и да је Подгорица нагло ојачала информатичке капацитете државе, у чему им је помогао Запад.

"Права мета може бити само Београд, јер Србија настоји да сарадњом са Русијом и Кином реализује важне енергетске, економске, војне и безбједносне интересе", објашњава високо позиционирани саговорник "Новости" из безбједносних структура.

"За САД, Црна Гора је кључни савезник у региону и извршилац америчких интереса на Балкану, гдје, према њиховом виђењу, Русија покушава да обнови свој утицај. Зато је у току интензивирање сарадње Црне Горе и САД у области сузбијања хибридних пријетњи, кроз заједничке активности црногорских и америчких сајбертимова", додаје тај саговорник.

Саговорник "Новости" подсјећа и на то да је Црна Гора најмлађа чланица и да не може да помогне НАТО у борбеним операцијама, али зато је на путу да постане полигон за постављање "антихибридног штита" на Балкану. 

То подразумијева и развијање капацитета којима би, како би ојачала своју позицију у Бриселу и Вашингтону, могла да се укључи и у евентуалну кампању против Србије, пишу "Новости".

"Црна Гора, под НАТО кишобраном, нема реалних разлога да буде забринута за своју безбједност, па ни да се брани од непријатељских сајбер напада. Подгорици не пријети нико из региона, а посебно не из Србије или БиХ. То додатно подгријава могућност да се, под маском одбране, иза свега крије ширење "меке моћи" НАТО и САД према Србији", објашњава саговорник "Новости".

Свој ангажман у "антихибридном штиту" званична Подгорица је озваничила прољетос приступањем европском Центру изузетности за супротстављање хибридним пријетњама. Са САД је у међувремену постигнут договор о обуци, у чијем склопу је елитни тим америчке команде за сајберодбрану, предвођен Дејвидом Лубером, боравио у Црној Гори. 

Саставни дио аранжмана је и набавка војне и информатичке опреме и радарских система. У овом пакету Црној Гори је стигла и донација од осам милиона евра намијењених сузбијању сајбер пријетњи.

Аналитичари сматрају да су односи између Београда и Подгорице додатно заоштрени након недавног састанка у Тирани, на којем је Мило Ђукановић одбио Вучићеву иницијативу о "малом Сцхенгену". 

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

075

24.12.2019 20:34

А са ким је службени Београд добар у региону? Ни са ким!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алас

24.12.2019 21:06

Ти си бас знас о томе доста ... сути и гледај у Србију!!!

Name

Стварно

24.12.2019 23:45

Стварно с ким Србија има искрене и добре односе у региону? То је добро питање.

Name

Ааа

24.12.2019 23:52

Са Мадјарској, са Румунијом, са Бугарском, са Македонијом, са Грчком

Name

Рад

24.12.2019 21:50

Миле и Мило два белосветска бандита имају задатак да погасе српство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

26.12.2019 15:42

Са бурлетом.

Name

ветеран

25.12.2019 06:23

Србија се мора суочити сама са собом, да више престане слушати некакве бабе гатаре. Шта би од силних Енгкеских шпијуна ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

25.12.2019 09:50

Какву багру ми Срби на Балкану трпимо и нијемо посматрамо сопствену пропаст па то је страсно. Подигнимо погнуте главе, показимо достојанство. У славу насих Предака и за добробит насих Потомака рецимо НЕ неправди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Велики

28.12.2019 05:05

неадекватне реакције добијамо од стране политицког и црквеног врха србије. евидентно је да постоји игра иза и да се заправо ни овом ни оном не меса у наместаљку за коју је на све три стране постигнут дил и унапред се зна и оцекује исход. не знам мада слутим цега све ту има. једно је сигурно. ниције руке нису цисте. мислим да патријарх није ни срцем а ни дусом искрен у целој ствари и по његовом ставу рекло би се да је и он помало ако не и превисе вуцхиц у јагњрцој кози или црквеној одори у овом слуцају.

ОДГОВОРИТЕ