Raste napetost između Beograda i Podgorice

Beogradski list "Večernje novosti",piše kako su srpske obavještajne službe došle do podataka da postoji veliki rizik da Crna Gora postane najagilniji eksponent "meke moći" NATO, a prije svega SAD.

Srbija 24.12.2019 | 20:29
Raste napetost između Beograda i Podgorice

Beogradski "Večernje novosti", navode da su o svemu obaviješteni državni organi Srbije. Naime, prema tvrdnjama tog lista državni i vojni vrh Crne Gore posljednjih mjeseci povlačio je niz poteza u saradnji sa NATO, čime je ova država postala dio regionalne sajberinfrastrukture Alijanse u regionu.

Navodno je glavna okosnica tog djelovanja saradnja Podgorice, Tirane i Prištine, a cilj joj je, kako se ističe, djelovanje protiv Srbije, ali i Rusije. "Novosti" još navode i da je Podgorica naglo ojačala informatičke kapacitete države, u čemu im je pomogao Zapad.

"Prava meta može biti samo Beograd, jer Srbija nastoji da saradnjom sa Rusijom i Kinom realizuje važne energetske, ekonomske, vojne i bezbjednosne interese", objašnjava visoko pozicionirani sagovornik "Novosti" iz bezbjednosnih struktura.

"Za SAD, Crna Gora je ključni saveznik u regionu i izvršilac američkih interesa na Balkanu, gdje, prema njihovom viđenju, Rusija pokušava da obnovi svoj uticaj. Zato je u toku intenziviranje saradnje Crne Gore i SAD u oblasti suzbijanja hibridnih prijetnji, kroz zajedničke aktivnosti crnogorskih i američkih sajbertimova", dodaje taj sagovornik.

Sagovornik "Novosti" podsjeća i na to da je Crna Gora najmlađa članica i da ne može da pomogne NATO u borbenim operacijama, ali zato je na putu da postane poligon za postavljanje "antihibridnog štita" na Balkanu. 

To podrazumijeva i razvijanje kapaciteta kojima bi, kako bi ojačala svoju poziciju u Briselu i Vašingtonu, mogla da se uključi i u eventualnu kampanju protiv Srbije, pišu "Novosti".

"Crna Gora, pod NATO kišobranom, nema realnih razloga da bude zabrinuta za svoju bezbjednost, pa ni da se brani od neprijateljskih sajber napada. Podgorici ne prijeti niko iz regiona, a posebno ne iz Srbije ili BiH. To dodatno podgrijava mogućnost da se, pod maskom odbrane, iza svega krije širenje "meke moći" NATO i SAD prema Srbiji", objašnjava sagovornik "Novosti".

Svoj angažman u "antihibridnom štitu" zvanična Podgorica je ozvaničila proljetos pristupanjem evropskom Centru izuzetnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama. Sa SAD je u međuvremenu postignut dogovor o obuci, u čijem sklopu je elitni tim američke komande za sajberodbranu, predvođen Dejvidom Luberom, boravio u Crnoj Gori. 

Sastavni dio aranžmana je i nabavka vojne i informatičke opreme i radarskih sistema. U ovom paketu Crnoj Gori je stigla i donacija od osam miliona evra namijenjenih suzbijanju sajber prijetnji.

Analitičari smatraju da su odnosi između Beograda i Podgorice dodatno zaoštreni nakon nedavnog sastanka u Tirani, na kojem je Milo Đukanović odbio Vučićevu inicijativu o "malom Schengenu". 

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

075

24.12.2019 20:34

A sa kim je službeni Beograd dobar u regionu? Ni sa kim!!

ODGOVORITE
Name

Alas

24.12.2019 21:06

Ti si bas znas o tome dosta ... suti i gledaj u Srbiju!!!

Name

Stvarno

24.12.2019 23:45

Stvarno s kim Srbija ima iskrene i dobre odnose u regionu? To je dobro pitanje.

Name

Aaa

24.12.2019 23:52

Sa Madjarskoj, sa Rumunijom, sa Bugarskom, sa Makedonijom, sa Grčkom

Name

Rad

24.12.2019 21:50

Mile i Milo dva belosvetska bandita imaju zadatak da pogase srpstvo.

ODGOVORITE
Name

Ok

26.12.2019 15:42

Sa burletom.

Name

veteran

25.12.2019 06:23

Srbija se mora suočiti sama sa sobom, da više prestane slušati nekakve babe gatare. Šta bi od silnih Engkeskih špijuna ?

ODGOVORITE
Name

racic

25.12.2019 09:50

Kakvu bagru mi Srbi na Balkanu trpimo i nijemo posmatramo sopstvenu propast pa to je strasno. Podignimo pognute glave, pokazimo dostojanstvo. U slavu nasih Predaka i za dobrobit nasih Potomaka recimo NE nepravdi.

ODGOVORITE
Name

Petar Veliki

28.12.2019 05:05

neadekvatne reakcije dobijamo od strane politickog i crkvenog vrha srbije. evidentno je da postoji igra iza i da se zapravo ni ovom ni onom ne mesa u namestaljku za koju je na sve tri strane postignut dil i unapred se zna i ocekuje ishod. ne znam mada slutim cega sve tu ima. jedno je sigurno. nicije ruke nisu ciste. mislim da patrijarh nije ni srcem a ni dusom iskren u celoj stvari i po njegovom stavu reklo bi se da je i on pomalo ako ne i previse vuchic u jagnjrcoj kozi ili crkvenoj odori u ovom slucaju.

ODGOVORITE