Буран дан након посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске

Дан након посебне сједнице Парламента Српске буран је исто као и само засједање. Иако је расправа требала да се води о Програму реформи, опозициони посланици тврде да им је подметнут лажни документ.

Република Српска 24.12.2019 | 19:17
Буран дан након посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске

Опозиционе али и странке владајуће коалиције, реаговале су и на физички напад министра унутрашњих послова Драгана Лукача на посланика ПДП-а Драшка Станивуковића. Најављен је и протест опозиције којим траже смјену Лукача. 

Српска демократска странка сматра да је документ Програм реформи БиХ, који је достављен посланицима на разматрање, фалсификован документ, да власт крије оригинал због чега је опозиција бурно реаговала на почетку засједања. Сматрају да је било бесмислено заказивати сједницу Парламента јер је потписани документ већ био у Бриселу. 

“НАТО одлучује кад ће БиХ ући у НАТО и било која врста другог документа као што кажу неки аналитичари таман да је писана на тоалет папиру ако то буде одговарало НАТО-у  БиХ је у НАТО најжалосније је то што је превара у виду Милорада додика искључила грађане БиХ, институције РС и овај парламент од одлучивања око судбине грађана РС у вези са улазак у НАТО”, Миладин Станић, шеф клуба посланика СДС-а у НСРС.

“Јучерашња посебна сједница је показала сав бесмисао одржавања посебне сједнице и према тајмингу а и самим тим што је оригинални потписани документ и прије почетка ове сједнице већ био у Бриселу, Соња Караџић Јовичевић, посланик СДС-у НС РС.

Управо због дешавања на посебној сједници и физичког напада министра унутрашњих послова Драгана Лукача на посланика ПДП-а Драшка Станивуковића, посланици ПДП-а и СДС-а предали су бањалучкој полицијској управи захтјев за одржавање протеста грађана против насиља које, како кажу, проводи актуелна власт у Републици Српској. Траже оставку Драгана Лукача. 

 “Господин Лукач и ја ћемо да се боримо и кроз суд и тужилаштво и све видове институција које нажалост овдје не постоје али ћемо се потрудити лично ја и народни посланици да их користимо како би смо вратили институције у рс Лукач у слободно вријеме коље животиње да види крв у радно вријеме не рјешава убиства а у скупштини удара посланике за мене то није човјек који треба да живи ни у граду ни да ради у министарству то је човјек за дивљине јер он није припитомљен човјек “, изјавио је Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а у НСРС.  

“Физичко насиље у НС РС  је виђено први пут јуче и ми то желимо да осудимо и да кажемо да с тим треба да се стане и желимо да искажемо свој вид незадовољства и то кроз јавни протест”, Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НСРС.  

“Позивам не само бањалучане све грађане РС да дођу у четвртак у 18х у парк да стану иза нас и сигуран сам да ствари више неће бити исте не смијемо дозволити групи малоумника који су изгубили разум да униште све што је крваво стечено у рату”, Небојша Вукановић, посланик СДС-а у НСРС. 

Огласили су се и из СНСД-а. Признају да су се дешавања у парламенту отела контроли, а кривца виде у руководству Народне скупштине. Ипак, не сматрају да би Лукач требало да да оставку и тврде да Програм реформи није АНП.  

"Ми знамо да ово није АНП имамо потврду и од великих сила и Русије и САД-а и из НАТОа али смо могли јуче кроз расправу сви заједно рећи ово није АНП 07,45 РЕЗ 05,00 министар треба да буде минситар ако је добар минситар, ако је Драган Лукач лош министар и ако то процијени Радован Вишковић имаће моју подршку за његову смјену, изјавио је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НСРС. 

Лидер ПДП-а осудио је агресивно понашање министра унутрашњих послова и затражио његову смјену.  Тврди да, без обзира колико владајућа коалиција увјеравала јавност да Програм реформи није АНП, све јасно указује да ће БиХ ући у НАТО. 

"У Брисел је отишао први годишњи програм као обавеза коју БиХ има на путу ка НАТО савезу и невјероватна је количина обмане и лажи која је јуче саопштена од стране владајућих структура Додика, Цвијановић вишковића и свих из снсд-а правдајући нешто што апсолутно не стоји “,Бранислав Бореновић,предсједник ПДП-а. 

Свака врста насиља је за осуду и највећу санкцију, а поготово кад то насиље долази од особе која би требала да штити И грађане и посланике, тврди предсједник СДС-а Мирко Шаровић.  Сматра да је посланицима достављен само дио документа Програм реформи и то онај дио који одговара власти. 

“Посланици су преварени И одатле сва та нелегитиминост што се дешавала у НС РС мислим да је то нешто што ће да обиљежи цијели овај  период И да је то као печат ова расправа И напад на посланика И презентовање лажног документа толико је упечатљиво да ће да обиљежи цијелу 2019.годину”, Мирко Шаровић, предсједник СДС-а . 

Протест опозиције којим траже смјену Драгана Лукача, уколико добију дозволу МУП-а Српске, одржаће се у четвртак, 26.децембра у парку Младен Стојановић са почетком у 18 часова.

 

БН ТВ 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Влад Тепеш

24.12.2019 19:04

Идемо у нови период историје. Наша дјеца са Драшком, Јеленом и Вуканом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2019 04:39

Зивио лукац

Name

за ре

26.12.2019 08:51

Наравно, нека зиви свако, али тамо где му је место.