Buran dan nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

Dan nakon posebne sjednice Parlamenta Srpske buran je isto kao i samo zasjedanje. Iako je rasprava trebala da se vodi o Programu reformi, opozicioni poslanici tvrde da im je podmetnut lažni dokument.

Republika Srpska 24.12.2019 | 19:17
Buran dan nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske

Opozicione ali i stranke vladajuće koalicije, reagovale su i na fizički napad ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača na poslanika PDP-a Draška Stanivukovića. Najavljen je i protest opozicije kojim traže smjenu Lukača. 

Srpska demokratska stranka smatra da je dokument Program reformi BiH, koji je dostavljen poslanicima na razmatranje, falsifikovan dokument, da vlast krije original zbog čega je opozicija burno reagovala na početku zasjedanja. Smatraju da je bilo besmisleno zakazivati sjednicu Parlamenta jer je potpisani dokument već bio u Briselu. 

“NATO odlučuje kad će BiH ući u NATO i bilo koja vrsta drugog dokumenta kao što kažu neki analitičari taman da je pisana na toalet papiru ako to bude odgovaralo NATO-u  BiH je u NATO najžalosnije je to što je prevara u vidu Milorada dodika isključila građane BiH, institucije RS i ovaj parlament od odlučivanja oko sudbine građana RS u vezi sa ulazak u NATO”, Miladin Stanić, šef kluba poslanika SDS-a u NSRS.

“Jučerašnja posebna sjednica je pokazala sav besmisao održavanja posebne sjednice i prema tajmingu a i samim tim što je originalni potpisani dokument i prije početka ove sjednice već bio u Briselu, Sonja Karadžić Jovičević, poslanik SDS-u NS RS.

Upravo zbog dešavanja na posebnoj sjednici i fizičkog napada ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača na poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, poslanici PDP-a i SDS-a predali su banjalučkoj policijskoj upravi zahtjev za održavanje protesta građana protiv nasilja koje, kako kažu, provodi aktuelna vlast u Republici Srpskoj. Traže ostavku Dragana Lukača. 

 “Gospodin Lukač i ja ćemo da se borimo i kroz sud i tužilaštvo i sve vidove institucija koje nažalost ovdje ne postoje ali ćemo se potruditi lično ja i narodni poslanici da ih koristimo kako bi smo vratili institucije u rs Lukač u slobodno vrijeme kolje životinje da vidi krv u radno vrijeme ne rješava ubistva a u skupštini udara poslanike za mene to nije čovjek koji treba da živi ni u gradu ni da radi u ministarstvu to je čovjek za divljine jer on nije pripitomljen čovjek “, izjavio je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.  

“Fizičko nasilje u NS RS  je viđeno prvi put juče i mi to želimo da osudimo i da kažemo da s tim treba da se stane i želimo da iskažemo svoj vid nezadovoljstva i to kroz javni protest”, Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NSRS.  

“Pozivam ne samo banjalučane sve građane RS da dođu u četvrtak u 18h u park da stanu iza nas i siguran sam da stvari više neće biti iste ne smijemo dozvoliti grupi maloumnika koji su izgubili razum da unište sve što je krvavo stečeno u ratu”, Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u NSRS. 

Oglasili su se i iz SNSD-a. Priznaju da su se dešavanja u parlamentu otela kontroli, a krivca vide u rukovodstvu Narodne skupštine. Ipak, ne smatraju da bi Lukač trebalo da da ostavku i tvrde da Program reformi nije ANP.  

"Mi znamo da ovo nije ANP imamo potvrdu i od velikih sila i Rusije i SAD-a i iz NATOa ali smo mogli juče kroz raspravu svi zajedno reći ovo nije ANP 07,45 REZ 05,00 ministar treba da bude minsitar ako je dobar minsitar, ako je Dragan Lukač loš ministar i ako to procijeni Radovan Višković imaće moju podršku za njegovu smjenu, izjavio je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS. 

Lider PDP-a osudio je agresivno ponašanje ministra unutrašnjih poslova i zatražio njegovu smjenu.  Tvrdi da, bez obzira koliko vladajuća koalicija uvjeravala javnost da Program reformi nije ANP, sve jasno ukazuje da će BiH ući u NATO. 

"U Brisel je otišao prvi godišnji program kao obaveza koju BiH ima na putu ka NATO savezu i nevjerovatna je količina obmane i laži koja je juče saopštena od strane vladajućih struktura Dodika, Cvijanović viškovića i svih iz snsd-a pravdajući nešto što apsolutno ne stoji “,Branislav Borenović,predsjednik PDP-a. 

Svaka vrsta nasilja je za osudu i najveću sankciju, a pogotovo kad to nasilje dolazi od osobe koja bi trebala da štiti I građane i poslanike, tvrdi predsjednik SDS-a Mirko Šarović.  Smatra da je poslanicima dostavljen samo dio dokumenta Program reformi i to onaj dio koji odgovara vlasti. 

“Poslanici su prevareni I odatle sva ta nelegitiminost što se dešavala u NS RS mislim da je to nešto što će da obilježi cijeli ovaj  period I da je to kao pečat ova rasprava I napad na poslanika I prezentovanje lažnog dokumenta toliko je upečatljivo da će da obilježi cijelu 2019.godinu”, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a . 

Protest opozicije kojim traže smjenu Dragana Lukača, ukoliko dobiju dozvolu MUP-a Srpske, održaće se u četvrtak, 26.decembra u parku Mladen Stojanović sa početkom u 18 časova.

 

BN TV 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vlad Tepeš

24.12.2019 19:04

Idemo u novi period istorije. Naša djeca sa Draškom, Jelenom i Vukanom

ODGOVORITE
Name

Re

25.12.2019 04:39

Zivio lukac

Name

za re

26.12.2019 08:51

Naravno, neka zivi svako, ali tamo gde mu je mesto.