Продавали храну са истеклим роком трајања

Фирма „Радис“ д.о.о. Бањалука прометовала је храну са истеклим роком трајања, утврдила је Републичка инспекција за храну у ванредној контроли.

Република Српска 23.12.2019 | 18:44
Продавали храну са истеклим роком трајања

Такође, инспекција је утврдила да су у овој фирми препакивали храну и декларисали препаковану храну.

Занимљиво је да Инспекција није поднијела извјештај надлежном тужилаштву иако су утврдили да је храна са истеклим роком трајања прометована.

Ријеч је о производу кромпирово влакно ЕМФИБРЕ 500.

– Увидом у документацију утврђено је да су у фирму „Радис“ ушла три лота наведене хране. Један лот имао је рок трајања до 17. новембра 2018, а остала два до 23. фебруара 2019. године. Увидом у трговачке књиге утврђено је да је ова храна продавана до 25. септембра 2019. године – објашњавају у Инспекцији за храну која је била у контроли 27. септембра.

Дакле, храну са истеклим роком трајања су продавали све до непосредног доласка инспекције у контролу. У Инспекторату, међутим, не наводе количину прометоване хране, већ  само наводи да је ријеч о три лота.

– Такође, утврђено је да су купцима продавана храна паковања од 3 килограма, а оригинална паковања су од 12 килограма, из чега произилази да је фирма „Радис“ препакивала предметну храну и декларисала препакивану храну – истичу у Инспекторату.

Због утврђених неправилности, инспекција је фирми „Радис“ издала налог да обави поврат хране-кромпирова влакна од лица којима су испоручили у периоду од 23. фебруара 2019. до 25. септембра 2019. и да је уништи у присуству инспектора, а због почињеног прекршаја правном и одговорном лицу изречене су новчане казне.

Даље наводе да су утврдили да је од два купца извршен поврат спорне хране, док су остали купци електронском поштом обавијестили „Радис“ да спорну храну више немају на стању.

– Враћене количине су уништене под надзором инспектора – тврде у Инспекторату РС.

Међутим, потрошачи кажу да овај случај никако не може бити завршен с новчаним казнама и сматрају да ту има посла за тужилаштво.

– Утврдили су промет робе са истеклим роком трајања, а за одређену количину робе наводе да су купци изјавили да је више немају на стању. Шта то значи? Да је продата крајњим потрошачима. Па, не може се играти са оваквим стварима, нарочито јер говоримо о храни и о здрављу људи – истиче Муриса Марић, представница Удружења за заштиту потрошача „Дон“.

Истиче да је инспекција требало ово све јавно да објелодани, укључујући и то да каже ко су купци, шта су урадили са тим производима.

– Ко зна шта су кромпирова влакна и у чему се користе? То знају технолози и можда још понеко. Шта ако се некоме нешто деси, како објаснити љекару – пита Марић и поручује да овај случај отвара ширу дискусију, од контроле до самог уништавања хране.

Подсјећамо да је такође Републичка инспекција за храну недавно утврдила у фирми „Мик цомпанy“ из Мостара, пословница Бањалука да су мијењали рок употребе, али да нису могли да утврде да ли је та роба прометована. Ипак су поднијели извјештај Окружном тужилаштву да утврде да ли има елемената кривичног дјела. У случају са фирмом „Радис“ је утврђен промет хране са истеклим роком трајања, али нису поднијели извјештај тужилаштву.

Поједини адвокати које смо контактирали сагласни су да би у овом случају тужилаштво требало да одлучи да ли има елемената за кривично гоњење.

Кривични закон РС каже сљедеће: “Ко производи ради продаје или на други начин ставља у промет шкодљиве животне намирнице, јело, пиће или друге производе шкодљиве за здравље људи, казниће се затвором до двије године и новчаном казном”.

Иначе, кромпирово влакно је адитив који се додаје у велики број прехрамбених производа. Технолози са којима смо разговарали кажу да не би требало да има негативне посљедице по здравље, али су опрезни јер нису видјели све детаље. Ипак, наглашавају да рок трајања није узалудно наведен.

(Српскаинфо)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бл

23.12.2019 18:02

Лијепо, вјероватно тако продају и лезаје, запаковане у друге кутије а произведени у Кини. Никада висе неци ици у Радис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

23.12.2019 18:11

Тако је треба избјегавати овакве фирме.

Name

Приде правда(од Прибе)

23.12.2019 18:21

Чудо да си и досада купово.Што би рекао Владета Јеротић, образовање је образ прије свега, па тек онда НЕКЕ дипломе.Бањалука је мала,сви знамо ко су .како раде тј ко су били ти са са бањалучког поља .,Бог је баш одлучио да свака звјера показе траг у овим временима.

Name

Драган

23.12.2019 19:12

Ово је за смртну казну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.12.2019 22:00

Па ви идеите код Зокија у куповину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалучко поље

24.12.2019 13:07

Хоће то, дође инспекција само кад не знајш коме ћеш се приклонити ,мислим којој утицајној струју!!!!Пискавица снсд или днс арагостин .Увјек таки били ,муљају на двије столице ,а богами спремни свашта пдметнути и учинити ради лове.По оној ко се мача хвата од мача...................................

ОДГОВОРИТЕ