Prodavali hranu sa isteklim rokom trajanja

Firma „Radis“ d.o.o. Banjaluka prometovala je hranu sa isteklim rokom trajanja, utvrdila je Republička inspekcija za hranu u vanrednoj kontroli.

Republika Srpska 23.12.2019 | 18:44
Prodavali hranu sa isteklim rokom trajanja

Takođe, inspekcija je utvrdila da su u ovoj firmi prepakivali hranu i deklarisali prepakovanu hranu.

Zanimljivo je da Inspekcija nije podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu iako su utvrdili da je hrana sa isteklim rokom trajanja prometovana.

Riječ je o proizvodu krompirovo vlakno EMFIBRE 500.

– Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da su u firmu „Radis“ ušla tri lota navedene hrane. Jedan lot imao je rok trajanja do 17. novembra 2018, a ostala dva do 23. februara 2019. godine. Uvidom u trgovačke knjige utvrđeno je da je ova hrana prodavana do 25. septembra 2019. godine – objašnjavaju u Inspekciji za hranu koja je bila u kontroli 27. septembra.

Dakle, hranu sa isteklim rokom trajanja su prodavali sve do neposrednog dolaska inspekcije u kontrolu. U Inspektoratu, međutim, ne navode količinu prometovane hrane, već  samo navodi da je riječ o tri lota.

– Takođe, utvrđeno je da su kupcima prodavana hrana pakovanja od 3 kilograma, a originalna pakovanja su od 12 kilograma, iz čega proizilazi da je firma „Radis“ prepakivala predmetnu hranu i deklarisala prepakivanu hranu – ističu u Inspektoratu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, inspekcija je firmi „Radis“ izdala nalog da obavi povrat hrane-krompirova vlakna od lica kojima su isporučili u periodu od 23. februara 2019. do 25. septembra 2019. i da je uništi u prisustvu inspektora, a zbog počinjenog prekršaja pravnom i odgovornom licu izrečene su novčane kazne.

Dalje navode da su utvrdili da je od dva kupca izvršen povrat sporne hrane, dok su ostali kupci elektronskom poštom obavijestili „Radis“ da spornu hranu više nemaju na stanju.

– Vraćene količine su uništene pod nadzorom inspektora – tvrde u Inspektoratu RS.

Međutim, potrošači kažu da ovaj slučaj nikako ne može biti završen s novčanim kaznama i smatraju da tu ima posla za tužilaštvo.

– Utvrdili su promet robe sa isteklim rokom trajanja, a za određenu količinu robe navode da su kupci izjavili da je više nemaju na stanju. Šta to znači? Da je prodata krajnjim potrošačima. Pa, ne može se igrati sa ovakvim stvarima, naročito jer govorimo o hrani i o zdravlju ljudi – ističe Murisa Marić, predstavnica Udruženja za zaštitu potrošača „Don“.

Ističe da je inspekcija trebalo ovo sve javno da objelodani, uključujući i to da kaže ko su kupci, šta su uradili sa tim proizvodima.

– Ko zna šta su krompirova vlakna i u čemu se koriste? To znaju tehnolozi i možda još poneko. Šta ako se nekome nešto desi, kako objasniti ljekaru – pita Marić i poručuje da ovaj slučaj otvara širu diskusiju, od kontrole do samog uništavanja hrane.

Podsjećamo da je takođe Republička inspekcija za hranu nedavno utvrdila u firmi „Mik company“ iz Mostara, poslovnica Banjaluka da su mijenjali rok upotrebe, ali da nisu mogli da utvrde da li je ta roba prometovana. Ipak su podnijeli izvještaj Okružnom tužilaštvu da utvrde da li ima elemenata krivičnog djela. U slučaju sa firmom „Radis“ je utvrđen promet hrane sa isteklim rokom trajanja, ali nisu podnijeli izvještaj tužilaštvu.

Pojedini advokati koje smo kontaktirali saglasni su da bi u ovom slučaju tužilaštvo trebalo da odluči da li ima elemenata za krivično gonjenje.

Krivični zakon RS kaže sljedeće: “Ko proizvodi radi prodaje ili na drugi način stavlja u promet škodljive životne namirnice, jelo, piće ili druge proizvode škodljive za zdravlje ljudi, kazniće se zatvorom do dvije godine i novčanom kaznom”.

Inače, krompirovo vlakno je aditiv koji se dodaje u veliki broj prehrambenih proizvoda. Tehnolozi sa kojima smo razgovarali kažu da ne bi trebalo da ima negativne posljedice po zdravlje, ali su oprezni jer nisu vidjeli sve detalje. Ipak, naglašavaju da rok trajanja nije uzaludno naveden.

(Srpskainfo)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bl

23.12.2019 18:02

Lijepo, vjerovatno tako prodaju i lezaje, zapakovane u druge kutije a proizvedeni u Kini. Nikada vise neci ici u Radis.

ODGOVORITE
Name

Drago

23.12.2019 18:11

Tako je treba izbjegavati ovakve firme.

Name

Pride pravda(od Pribe)

23.12.2019 18:21

Čudo da si i dosada kupovo.Što bi rekao Vladeta Jerotić, obrazovanje je obraz prije svega, pa tek onda NEKE diplome.Banjaluka je mala,svi znamo ko su .kako rade tj ko su bili ti sa sa banjalučkog polja .,Bog je baš odlučio da svaka zvjera pokaze trag u ovim vremenima.

Name

Dragan

23.12.2019 19:12

Ovo je za smrtnu kaznu!

ODGOVORITE
Name

Ja

23.12.2019 22:00

Pa vi ideite kod Zokija u kupovinu.

ODGOVORITE
Name

banjalučko polje

24.12.2019 13:07

Hoće to, dođe inspekcija samo kad ne znajš kome ćeš se prikloniti ,mislim kojoj uticajnoj struju!!!!Piskavica snsd ili dns aragostin .Uvjek taki bili ,muljaju na dvije stolice ,a bogami spremni svašta pdmetnuti i učiniti radi love.Po onoj ko se mača hvata od mača...................................

ODGOVORITE