Аргентина прогласила банкрот

Аргентина не може да подмири своје финансијске обавезе, признао је предсједник те земље Алберто Фернандез.

Свијет 23.12.2019 | 18:38
Аргентина прогласила банкрот

Он је упоредио ситуацију с кризом на почетку вијека, најгором у новијој историји земље.

Аргентина је у рецесији - очекује се да ће се ове године привреда смањити 3,1 одсто. Економска криза траје већ 18 мјесеци а распирио ју је нагли пад вриједности пезоса.

"Ситуација није иста као 2001. године, али је слична. Тада је сиромашних било 57 одсто, данас их је 41 одсто. Тада нисмо могли да подмиримо рату дуга која је доспјела на наплату, данас у основи не можемо да подмирујемо своје дугове", рекао је нови аргентински предсједник.

Нови владин план реструктурирања краткорочног дуга показује да је земља заправо инсолвентна будући да због кризе повјерења нема потражње у приватном сектору за државним обвезницама, појаснио је раније Фернандез.

"Нико не купује аргентински државни дуг а нико не може ни да врати",изјавио је.

Прошлог петка влада је једногласно одложила плаћање око девет милијарди долара дугова који су доспјели на наплату. Због тога су агенције Фич и С&П снизиле рејтинг аргентинских обвезница на ниво који инвеститорима поручује да влада не може да подмирује одређене обвезе.

Прошле суботе предсједник је добио политичку подршку Конгреса кроз усвајање закона о ванредним привредним мјерама који данас ступа на снагу.

Мјере укључују повећање пореза вишој и средњој класи, веће олакшице за најугроженије секторе и увођење пореза на куповину и продају страних валута.

Аргентина има годишњу инфлацију од 55 одсто и дуг од готово 90 одсто бруто домаћег производа (БДП).

(Телеграф Бизнис)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

рс

23.12.2019 17:50

овако ће ускоро РС, још горе, а Додиковци ће уживати и још више богатити на сиротињи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

23.12.2019 18:10

Зашто ми се чини да прижељкујете сценарио о којем причате?

Name

е мој Саша

24.12.2019 00:47

Ништа он не прижељкује,тј не дјелује тако!Чини се да само не разумије економске појмове.Аргентина је независна држава ,дакле, има своју самосталну економију са свим битним елементима Као таква ,она може да прогласи банкрот.Зна се како и зашто је доспјела до тога стања.Ми,шта смо ми,морамо питати Жељку Цвијановић.Само она са своим познавањем економских и правних ,политичких односа, може то да протумачи.Може и одговорити како би то ми и у ком случају могли прогласити банкротАмериканци од свих и сваког наплате порез,наплатиће и од наших! Нека се само богате!

Name

Ха Ха

23.12.2019 18:49

Дрзава са огромном територијом, природним ресурсима и великим бројем становника, на крају банкротирала, а код нас нема ниста а све потаман.

ОДГОВОРИТЕ