Argentina proglasila bankrot

Argentina ne može da podmiri svoje finansijske obaveze, priznao je predsjednik te zemlje Alberto Fernandez.

Svijet 23.12.2019 | 18:38
Argentina proglasila bankrot

On je uporedio situaciju s krizom na početku vijeka, najgorom u novijoj istoriji zemlje.

Argentina je u recesiji - očekuje se da će se ove godine privreda smanjiti 3,1 odsto. Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci a raspirio ju je nagli pad vrijednosti pezosa.

"Situacija nije ista kao 2001. godine, ali je slična. Tada je siromašnih bilo 57 odsto, danas ih je 41 odsto. Tada nismo mogli da podmirimo ratu duga koja je dospjela na naplatu, danas u osnovi ne možemo da podmirujemo svoje dugove", rekao je novi argentinski predsjednik.

Novi vladin plan restrukturiranja kratkoročnog duga pokazuje da je zemlja zapravo insolventna budući da zbog krize povjerenja nema potražnje u privatnom sektoru za državnim obveznicama, pojasnio je ranije Fernandez.

"Niko ne kupuje argentinski državni dug a niko ne može ni da vrati",izjavio je.

Prošlog petka vlada je jednoglasno odložila plaćanje oko devet milijardi dolara dugova koji su dospjeli na naplatu. Zbog toga su agencije Fič i S&P snizile rejting argentinskih obveznica na nivo koji investitorima poručuje da vlada ne može da podmiruje određene obveze.

Prošle subote predsjednik je dobio političku podršku Kongresa kroz usvajanje zakona o vanrednim privrednim mjerama koji danas stupa na snagu.

Mjere uključuju povećanje poreza višoj i srednjoj klasi, veće olakšice za najugroženije sektore i uvođenje poreza na kupovinu i prodaju stranih valuta.

Argentina ima godišnju inflaciju od 55 odsto i dug od gotovo 90 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

(Telegraf Biznis)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

rs

23.12.2019 17:50

ovako će uskoro RS, još gore, a Dodikovci će uživati i još više bogatiti na sirotinji.

ODGOVORITE
Name

Саша

23.12.2019 18:10

Зашто ми се чини да прижељкујете сценарио о којем причате?

Name

e moj Saša

24.12.2019 00:47

Ništa on ne priželjkuje,tj ne djeluje tako!Čini se da samo ne razumije ekonomske pojmove.Argentina je nezavisna država ,dakle, ima svoju samostalnu ekonomiju sa svim bitnim elementima Kao takva ,ona može da proglasi bankrot.Zna se kako i zašto je dospjela do toga stanja.Mi,šta smo mi,moramo pitati Željku Cvijanović.Samo ona sa svoim poznavanjem ekonomskih i pravnih ,političkih odnosa, može to da protumači.Može i odgovoriti kako bi to mi i u kom slučaju mogli proglasiti bankrotAmerikanci od svih i svakog naplate porez,naplatiće i od naših! Neka se samo bogate!

Name

Ha Ha

23.12.2019 18:49

Drzava sa ogromnom teritorijom, prirodnim resursima i velikim brojem stanovnika, na kraju bankrotirala, a kod nas nema nista a sve potaman.

ODGOVORITE