"Бројни напади на новинаре нису ријеткост у БиХ"

Бројни напади на новинаре и кршења њихових основних професионалних права нису ријеткост у Босни и Херцеговини, поручено је на дискусији „Методологија мапирања медијских слобода и кршења новинарских права у БиХ", која је одржана у Бањалуци.

Република Српска 23.12.2019 | 15:13
"Бројни напади на новинаре нису ријеткост у БиХ"

Оно што додатно отежава комплетну ситуацију је понашање институција које углавном преспоро процесуирају пријаве новинара којима су угрожена права.

Природа новинарског занимања је таква да новинари више говоре о угрожавању права било које друштвене групе, него о угрожавању сопствених професионалних слобода, поручено је током дискусије. Они који су на судовима покушавали да заштите своја права, често су наилазили на озбиљне препреке.

У случају да се догоди било која врста угрожавања права новинара на професионалан рад, кажу у новинарским удружењима, потребно је то пријавити и приложити што више доказа о природи напада или угрожавања права.

Представници институција кажу да подржавају све законски дефинисане облике заштите новинарске професије и слободе говора и медијског извјештавања. За побољшање стања предлажу  дискусије унутар стручне заједнице и јачање солидарности новинара уз поштовање етичких стандарда.

Поред третирања напада на новинаре током обављања својих задатака као напада на службена лица, на дискусији је указано и  на потребу оснивања канцеларије омбудсмана за медије, као и унапређењу рада правосуђа када су ови проблеми у питању. Ови захтјеви су до сада остали без одговора.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

24.12.2019 08:52

Жалосно када нападају новинаре. Шта очекивати од власти, чији министар унутрашњих послова туче у СКУПШТИНИ посланика који је добио преко 20.000 гласова и који носи име стрица који је живот дао за Републику Српску?

ОДГОВОРИТЕ