"Brojni napadi na novinare nisu rijetkost u BiH"

Brojni napadi na novinare i kršenja njihovih osnovnih profesionalnih prava nisu rijetkost u Bosni i Hercegovini, poručeno je na diskusiji „Metodologija mapiranja medijskih sloboda i kršenja novinarskih prava u BiH", koja je održana u Banjaluci.

Republika Srpska 23.12.2019 | 15:13
"Brojni napadi na novinare nisu rijetkost u BiH"

Ono što dodatno otežava kompletnu situaciju je ponašanje institucija koje uglavnom presporo procesuiraju prijave novinara kojima su ugrožena prava.

Priroda novinarskog zanimanja je takva da novinari više govore o ugrožavanju prava bilo koje društvene grupe, nego o ugrožavanju sopstvenih profesionalnih sloboda, poručeno je tokom diskusije. Oni koji su na sudovima pokušavali da zaštite svoja prava, često su nailazili na ozbiljne prepreke.

U slučaju da se dogodi bilo koja vrsta ugrožavanja prava novinara na profesionalan rad, kažu u novinarskim udruženjima, potrebno je to prijaviti i priložiti što više dokaza o prirodi napada ili ugrožavanja prava.

Predstavnici institucija kažu da podržavaju sve zakonski definisane oblike zaštite novinarske profesije i slobode govora i medijskog izvještavanja. Za poboljšanje stanja predlažu  diskusije unutar stručne zajednice i jačanje solidarnosti novinara uz poštovanje etičkih standarda.

Pored tretiranja napada na novinare tokom obavljanja svojih zadataka kao napada na službena lica, na diskusiji je ukazano i  na potrebu osnivanja kancelarije ombudsmana za medije, kao i unapređenju rada pravosuđa kada su ovi problemi u pitanju. Ovi zahtjevi su do sada ostali bez odgovora.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Boki

24.12.2019 08:52

Žalosno kada napadaju novinare. Šta očekivati od vlasti, čiji ministar unutrašnjih poslova tuče u SKUPŠTINI poslanika koji je dobio preko 20.000 glasova i koji nosi ime strica koji je život dao za Republiku Srpsku?

ODGOVORITE