Именован нови сазив Савјета министара БиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на сједници у Сарајеву 14 мјесеци након општих избора потврдио је именовање новог сазива Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 23.12.2019 | 15:18
Именован нови сазив Савјета министара БиХ

Од 42 посланика, сједници је присуствовало њих 39. Већином гласова и то 29 за, против 9 и суздржаних један посланици Представничког дома изјаснили су се за именовање Бисере Турковић (СДА) за министрицу спољних послова, Фахрудина Радончића (СББ) за министра безбједности, Сифета Поџића (ДФ) за министра одбране, Сташе Кошарца (СНСД) за министра спољне трговине и економских односа, Вјекослава Беванде (ХДЗ) за министра финансија, Војина Митровића (СНСД) за министра промета и комуникација, Анкице Гудељевић (ХДЗ) за министрицу цивилних послова и Јосипа Грубеше (ХДЗ) за министра правде.

Именовани су и замјеник министра комуникација и промета БиХ Неџад Бранковић(СДА), замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Џевад Махмутовић (СДА),, замјеник министра правде БиХ Незир Пивић (СДА),, замјеник министра финансија и трезора БиХ Хазим Ранчић (СДА),, замјеник министра спољних послова Јосип Бркић(ХДЗ), замјеник министра одбране БиХ Мијо Крешић (ХДЗ),, замјеница министра спољне трговине и економских односа Љиљана Ловрић (ХДЗ),, замјеник министра цивилних послова Синиша Илић (Уједињена Српска) , те замјеник министра одбране Мирко Околић (СНСД).

Министарство одбране једино је које има два замјеника и они као и министар морају долазити из различитих конститутивних народа.

Бисера Турковић и Вјекослав Беванда на приједлог предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије(СНСД) именовани су за замјенике предсједавајућег.

Како је Зоран Тегеллтија, предсједавајући Савјета министара БиХ казао на почетку засједања, из СИПА-е је стигао извјештај за Млађена Божовића, кандидата за минситра за људска права и све провјере успјешно су окончане за овог кандидата

 Но, о Божовићу се није данас гласало јер с њим интервју није обавила Комисија за припрему избора Савјета министара, која ће то учинити накнадно.

Министри и замјеници положили су свечану заклетву.

(БН/Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДНС стари члан

23.12.2019 14:34

Нису именовали Божовића да не би ДНС на сједници НСРС био против Додика. Ако Павићу данас не будеш преко својих посланика на НСРС послао писмо у јавност, писмо у којем позиваш све из ДНС на јединство и позовеш посланике ДНС да напусте коалицију на свим нивоима, онда ниси човјек. Ако ниси кукавица и не могу те уцијенити, онда не дај ДНС, он је твоје дјело. Боље је нека их још пола оде, али да сачувамо јединство. Биће довољно људи да имамо одборе у свим општинама и догодинине да освојимо одборничка мјеста. Боље и тако, па да се као људи извинемо народу због коалиције са непријатељима Републике Српске Додику и СНСД и да им се десетоструко осветимо, него да нам се данас сви смију и да нас понижавају они које си примио и тиме запоставио људе одане партији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.12.2019 14:51

Најјаца нам је економија на целу са Косарцем ајде бар це он да извози своју ракију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спартан

23.12.2019 14:54

А јели именован Владимир Мијатовиц за замјеника министра безбједности ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мустафа

23.12.2019 14:54

Референдумом на нивоу БиХ,а не РС-а!!! У томе и јесте цака Додиковог потписа,којим више нико ниста не пита РС.Браво Миле! Заслузио си једног насег љиљана,али дијамантског!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

23.12.2019 15:34

Исто к'о да и немамо. Ништа ново нема, све по старом иде. Њима (политичарима) добро, а нама како се ко снађе

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

23.12.2019 16:03

Незнам ста то мијења обицном цовјеку Осим нови намета сви они зуре да се обогате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛИГОР

24.12.2019 09:32

"А САД АДИО, А САД АДИО И КО ЗНА ГДЈЕ И КО ЗНА КАД". КОНАЧНО ЈЕ УСПОСТАВЉЕНА ВЛАСТ ПО ИЗБОРНОЈ ВОЉИ ГРАЂАНА. ШАРОВИЋУ, МЕКТИЋИ. ЦРНАДАК ... ШТО СТЕ МИНИСТРОВАЛИ, МИНИСТРОВАЛИ СТЕ.

ОДГОВОРИТЕ