Акција у БН: "Нити једна чашица прије вожње"

Од 16. до 31. децембра Ауто-мото савез Републике Српске, у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза, те унутрашњих послова, проводи превентивну кампању под називом “Нити 1 чашица прије вожње”. Тим поводом на Градском тргу у Бијељини је данас организована акција која има за циљ да скрене пажњу на овај велики проблем у саобраћају.

Република Српска 23.12.2019 | 14:27
Акција у БН: "Нити једна чашица прије вожње"

Алкохол је један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама. Стога је, у оквиру акције “Нити једна чаша прије вожње”, кроз симулацију путем специјалних наочара показан утицаја алкохола на организам.

Акција има за циљ да, првенствено упозори све возаче да не користе алкохол за вријеме новогодишњих празника. У возилу које користимо у кампањи имамо наочаре које симулирају утицај алкохола, једне са 00,5 а друге са 1,00 промилом. Оно што се покаже дјеци која су тек положила је да нико не може да иде праволинијски, што у вожњи значи силажење са возне траке.

Поред тога показује да возач нема јасан вид и да нема оријентацију у кретању”,  појашњава Слободан Вујић, секретар АМД “Сигурност”, Бијељина.

“Алкохол је, како код нас тако и у свијету, узрочник највећег броја саобраћајних незгода. Карава који укључује преко 20 локалних заједница, а поред “пијаних”, односно симулацијских наочара, ефекат даје и тзв “лајавац”, односно оглашивач који преноси важне поруке”, рекао је Никола Торбица, из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Обзиром да су млади који тек положе, несвјесни посљедица које могу изазвати возећи под дејством алкохола, најугроженија категорија, првенствена су и циљна група симулатора. Ученици Техничке школе “Михајло Пупин” из Угљевика схватили су, након што су ставили “пијане наочаре”, шта значи возити под дејством алкохола.

“Показало нам је да је веома ризично возити у алкохолисаном стању и веома опасно, како за нас, тако и за остале учеснике у саобраћају. Веома тешко се крећете, још теже оријентишете. Моја препорука свим возачима је да за волан не сједају ако су попили и једну чашицу алкохола”, јасан је Марко Јефтић, Техничка школа “Михајо Пупин”, један од оних који су опробали “пијане наочаре”.

“Симулатор нам даје неко искуство како можемо да се снађемо у некој ситуацији, а ако овакви сједнемо за волан, сигурно ћемо угрозити и сами себе и неког другог”, рекао је после пробе и Светозар Миљановић, ученик Техничке школа “Михајо Пупин”.

Акција се проводи на подручју читаве Републике Српске и свих 49 Ауто-мото друштава која постоје на њеној територији су укључена. Из Бијељине се симулатор сели за Зворник, а потом даље за Требиње.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

О_о

23.12.2019 14:51

Боли уво алко-наркомане за овакве акције! Биће их мртвих по путу, више него мачака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

23.12.2019 17:07

Док је код нас најваца цаст попити коју и док смо сви зељени и само тразимо разлог да попијемо дотле требати јос висе крстова око пута. З И В Ј Е Л И,

ОДГОВОРИТЕ