Akcija u BN: "Niti jedna čašica prije vožnje"

Od 16. do 31. decembra Auto-moto savez Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, te unutrašnjih poslova, provodi preventivnu kampanju pod nazivom “Niti 1 čašica prije vožnje”. Tim povodom na Gradskom trgu u Bijeljini je danas organizovana akcija koja ima za cilj da skrene pažnju na ovaj veliki problem u saobraćaju.

Republika Srpska 23.12.2019 | 14:27
Akcija u BN: "Niti jedna čašica prije vožnje"

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Stoga je, u okviru akcije “Niti jedna čaša prije vožnje”, kroz simulaciju putem specijalnih naočara pokazan uticaja alkohola na organizam.

Akcija ima za cilj da, prvenstveno upozori sve vozače da ne koriste alkohol za vrijeme novogodišnjih praznika. U vozilu koje koristimo u kampanji imamo naočare koje simuliraju uticaj alkohola, jedne sa 00,5 a druge sa 1,00 promilom. Ono što se pokaže djeci koja su tek položila je da niko ne može da ide pravolinijski, što u vožnji znači silaženje sa vozne trake.

Pored toga pokazuje da vozač nema jasan vid i da nema orijentaciju u kretanju”,  pojašnjava Slobodan Vujić, sekretar AMD “Sigurnost”, Bijeljina.

“Alkohol je, kako kod nas tako i u svijetu, uzročnik najvećeg broja saobraćajnih nezgoda. Karava koji uključuje preko 20 lokalnih zajednica, a pored “pijanih”, odnosno simulacijskih naočara, efekat daje i tzv “lajavac”, odnosno oglašivač koji prenosi važne poruke”, rekao je Nikola Torbica, iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Obzirom da su mladi koji tek polože, nesvjesni posljedica koje mogu izazvati vozeći pod dejstvom alkohola, najugroženija kategorija, prvenstvena su i ciljna grupa simulatora. Učenici Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Ugljevika shvatili su, nakon što su stavili “pijane naočare”, šta znači voziti pod dejstvom alkohola.

“Pokazalo nam je da je veoma rizično voziti u alkoholisanom stanju i veoma opasno, kako za nas, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Veoma teško se krećete, još teže orijentišete. Moja preporuka svim vozačima je da za volan ne sjedaju ako su popili i jednu čašicu alkohola”, jasan je Marko Jeftić, Tehnička škola “Mihajo Pupin”, jedan od onih koji su oprobali “pijane naočare”.

“Simulator nam daje neko iskustvo kako možemo da se snađemo u nekoj situaciji, a ako ovakvi sjednemo za volan, sigurno ćemo ugroziti i sami sebe i nekog drugog”, rekao je posle probe i Svetozar Miljanović, učenik Tehničke škola “Mihajo Pupin”.

Akcija se provodi na području čitave Republike Srpske i svih 49 Auto-moto društava koja postoje na njenoj teritoriji su uključena. Iz Bijeljine se simulator seli za Zvornik, a potom dalje za Trebinje.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

O_o

23.12.2019 14:51

Боли уво алко-наркомане за овакве акције! Биће их мртвих по путу, више него мачака!

ODGOVORITE
Name

Komsija

23.12.2019 17:07

Dok je kod nas najvaca cast popiti koju i dok smo svi zeljeni i samo trazimo razlog da popijemo dotle trebati jos vise krstova oko puta. Z I V J E L I,

ODGOVORITE