Може бити опасна: Колико воде треба пити дневно?

Превелика употреба воде може да изазове озбиљне посљедице у организму човека, изјавила је докторка медицинских наука Ала Погожева, са руског Института за храну и биотехнологију.

Здравље 22.12.2019 | 21:18
Може бити опасна: Колико воде треба пити дневно?

Према ријечима стручњака, превелики унос течности доводи до повећања разградње протеина и испирања потребних витамина и минерала из тијела. Поред тога, изазива оптерећивање кардиоваскуларног и мокраћног система.

Просјечна потреба организма за водом износи два и по литра дневно, навела је Погожина. Организам добија литар воде из хране, док се 1-1,5 литара уноси као течност - чај, млијеко, супа.

Руска докторка је објаснила да за гашење жеђи није важна само количина течности, већ и њен укус. На примјер, кисели напици (из воћа, квас, зелени чај) стимулишу лучење пљувачке и смањују осјећај жеђи.

"Напици као што су кафа, црни чај и остали укључују се у исхрану у облику слободне течности, која се не садржи у чврстој храни. Количина такве течности треба да износи 1.500-2.000 милилитара (тј. шест-осам чаша) дневно", додала је Погожина.

Према њеним ријечима, удио воде у организму човјека варира током живота: код дјетета је има 75 одсто, а код старије особе 55 одсто.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар