Пожари у Сиднеју прогутали површину већу од Белгије

Катастрофални пожари, најмање стотину, харају тренутно подручјем Јужне Аустралије и Новим Јужним Велсом.

Свијет 22.12.2019 | 10:59
Пожари у Сиднеју прогутали површину већу од Белгије

Биљеже се и жртве - у петак је потврђена смрт двоје људи.

Власти су издале низ упозорења, ургирајући на све који планирају путовања у те крајеве, да их одгоде. Велики је проблем и што је значајно порасла температура ваздуха, а ватру додатно распламсава јак вјетар.

Најмање три пожара у овом тренутку окружују Сиднеј, јавља Би-Би-Си.

Пожари су опустошили најмање три милиона хектара земљишта у Аустралији, што је величина Белгије, и до сада је од избијања пожара погинуло десет људи, а 800 кућа је уништено.

У суботу је на снази добио "мега пожар" који се проширио на 460.000 хектара површине сјеверно од Сиднеја. На удару ватрене стихије је оближњи национални парк Блуе Моунтаинс.

Око 3.000 ватрогасаца у Новом Јужном Велсу спрема се на погоршање услова с обзиром да су метеоролози за послијеподне најавили јужни вјетар брзине око 90 километара на час.

Доктори упозоравају становништво Сиднеја на токсични дим који гуши град, а посебна су упозорења упућена старијим лицима и дјеци да не излазе из кућа.

Премијерка Новог Јужног Весла Гладyс Берејиклиан одржала је у суботу ванредну конференцију за медије рекавши како је само на њеном подручју мобилизовано готово 10.000 припадника интервентних служби.

“Налазимо се у периоду незабиљежене суше. Нека подручја нису видјела кише већ 12 мјесеци”, рекла је Берејиклиан објашњавајући околности које потпомажу катастрофалну буктињу.

Б-Би-Си наводи и како су двије јучерашње жртве добровољни ватрогасци, који су животе изгубили борећи се с ватром у околини Сиднеја.

Шумски пожари у Аустралији нису велика новост, но њихова јачина и учесталост свједоче како су климатске промјене учиниле своје, а научници упозоравају како ће разорне буктиње бити све чешће.

(Јутарњи.хр)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДОКТОР

22.12.2019 20:01

?

ОДГОВОРИТЕ