Požari u Sidneju progutali površinu veću od Belgije

Katastrofalni požari, najmanje stotinu, haraju trenutno područjem Južne Australije i Novim Južnim Velsom.

Svijet 22.12.2019 | 10:59
Požari u Sidneju progutali površinu veću od Belgije

Bilježe se i žrtve - u petak je potvrđena smrt dvoje ljudi.

Vlasti su izdale niz upozorenja, urgirajući na sve koji planiraju putovanja u te krajeve, da ih odgode. Veliki je problem i što je značajno porasla temperatura vazduha, a vatru dodatno rasplamsava jak vjetar.

Najmanje tri požara u ovom trenutku okružuju Sidnej, javlja Bi-Bi-Si.

Požari su opustošili najmanje tri miliona hektara zemljišta u Australiji, što je veličina Belgije, i do sada je od izbijanja požara poginulo deset ljudi, a 800 kuća je uništeno.

U subotu je na snazi dobio "mega požar" koji se proširio na 460.000 hektara površine sjeverno od Sidneja. Na udaru vatrene stihije je obližnji nacionalni park Blue Mountains.

Oko 3.000 vatrogasaca u Novom Južnom Velsu sprema se na pogoršanje uslova s obzirom da su meteorolozi za poslijepodne najavili južni vjetar brzine oko 90 kilometara na čas.

Doktori upozoravaju stanovništvo Sidneja na toksični dim koji guši grad, a posebna su upozorenja upućena starijim licima i djeci da ne izlaze iz kuća.

Premijerka Novog Južnog Vesla Gladys Berejiklian održala je u subotu vanrednu konferenciju za medije rekavši kako je samo na njenom području mobilizovano gotovo 10.000 pripadnika interventnih službi.

“Nalazimo se u periodu nezabilježene suše. Neka područja nisu vidjela kiše već 12 mjeseci”, rekla je Berejiklian objašnjavajući okolnosti koje potpomažu katastrofalnu buktinju.

B-Bi-Si navodi i kako su dvije jučerašnje žrtve dobrovoljni vatrogasci, koji su živote izgubili boreći se s vatrom u okolini Sidneja.

Šumski požari u Australiji nisu velika novost, no njihova jačina i učestalost svjedoče kako su klimatske promjene učinile svoje, a naučnici upozoravaju kako će razorne buktinje biti sve češće.

(Jutarnji.hr)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DOKTOR

22.12.2019 20:01

?

ODGOVORITE