Неочекиван обрт у Црној Гори: Закон проглашен неуставним

Власт Мила Ђукановића изнова је показала невјероватну способност за самоодржање. Иако је Влада у Подгорици усвојила закон којим намјерава да одузме цркве СПЦ и њеној митрополији и послала га у парламент на усвајање, јуче је дошло до неочекиваног обрта. Закон је проглашен – неуставним.

Регион 21.12.2019 | 19:23
Неочекиван обрт у Црној Гори: Закон проглашен неуставним

У Црној Гори је усијано. Послије готово двије деценије по разним питањима поларизоване државе и друштва, финишира се можда и најбитније питање – вјере, Цркве, практично идентитета.

До јуче ујутро власт Мила Ђукановића није одустајала од усвајања спорног закона, сједница Скупштине заказана је за четвртак, 26. децембра. Тиме и покушај брисања Српске цркве као матичне у Црној Гори требало је да добије коначни институционални печат.

У међувремену заказан је црквено-народни Сабор за данас у Никшићу, на којем су донијете мошти Светог Василија Острошког. А онда је јуче по подне сопствени, већ у Влади изгласани закон, правна служба прогласила неуставним. Све вријеме од, 6. децембра, када га је Влада усвојила, гласније него до сада, грађани – вјерници СПЦ, најављивали су да ће тијелима бранити своје светиње.

Јуче није било могуће добити прецизан одговор црногорских власти да ли и поред мишљења правне службе намјеравају и даље да инсистирају на закону и да ли се он изнова повлачи из процедуре.

Док се одвијала драма у Ђукановићевој администрацији, с друге стране Митрополија је заказала Сабор на који су донесене мошти, грубо речено, најпоштованијег свеца на овдашњим просторима Светог Василија Острошког.

У Митрополији су прије Сабора нагласили за Блиц да је овај Сабор првенствено молитвен, и да ће са њега бити послата и порука властима Црне Горе против усвајања закона и правног насиља.

Светитељ на Сабору и у поприлично кључном тренутку је онај чије присуство треба да позове на прекид диоба и сабирање народа. У Никшић су пристигли епископи из окружења, њих десетак, почев од Херцеговачке, Милешевске и Рашко-призренске епархије.

– Закон који власт у Црној Гори покушава да усвоји јесте неуставан, и то у многим својим одредбама. Око спорног закона све је наопако и не види се добра воља овдашњих власти. Сигурни смо да неће одустати од спровођења наума.

Када видимо њихову добру вољу и ми Црква ћемо тада имати позитиван одговор. Од Сабора не одустајемо и овај молитвени скуп ће бити одржан као што је и планирано – најављује владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Правна служба, која је задужена за усклађивање и обраду закона у процедури, окарактерисала је да је предложени закон неуставан. То мишљење достављено је јуче Скупштини у Подгорици, и баш пред црквено-народни Сабор.

– Приједлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница није усклађен са Уставом и правним системом Црне Горе, а поједине одредбе садржане у њему нису карактеристичне за важећи правни систем.

Начин на који је израђен овај приједлог закона, односно начин на који су формулисане поједине одредбе, одступа од принципа позитивне законодавне праксе, а који су дефинисани и правно-техничким правилима за израду прописа, која се примјењују приликом израде закона: јасноћа, сажетост, прецизност и разумљивост норме, међусобну повезаност и усклађеност норми у оквиру самог приједлога закона – наводи се, између осталог, у мишљењу правне службе.

Како се додаје у мишљењу, један од најспорнијих одредаба закона је што би “у евентуалној примјени закона вјерске заједнице користиле објекте који су у државној својини, или би државни органи одлучивали о коришћењу или некоришћењу вјерских објеката и земљишта. То је супротно уставном начелу одвојености државе и верских заједница, као и принципу равноправности вјерских заједница”.

<стронг>Шта власт хоће

Послије нацрта закона о слободи вјероисповијести из 2015. године, који је пропао због озбиљних правних недостатака и противљења СПЦ, Влада Црне Горе изашла је са овом, новом верзијом. Чињеница је, међутим, да је и послије неколико година, посриједи понављање истих ставки – суштина је у тачкама које се односе на имовину и то имовину Митрополије СПЦ.

Судећи по садржају документа, власништво и укидање континуитета вјерских заједница и цркава као правног лица једино су због чега је закон и писан. И у најновијем приједлогу изнова се подвлачи сљедеће:

“Сви вјерски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице, биће препознати као државна имовина”.

Власт Мила Ђукановића гура закон и шаље на мишљење, а суштински не мијењајући одредбе. У међувремену, Митрополији СПЦ у ставу о “отимању имовине” су се придружиле патријаршије Цариградска и Московска, папа Фрања, а закон има правних недостатака и за Венецијанску комисију, на којој је била процјена.

Слободно се може рећи да се правно насиље над Српском црквом, њеном митрополијом, али и грађанима који су вјерници СПЦ наставља.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јаффа

21.12.2019 19:47

Десиће се “народ” прије или касније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

21.12.2019 19:58

Излазна стратегија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

21.12.2019 21:10

Добро је да свако коме је стало да се не кваре однси између Срба и Црногораца пошаље властима Црне горе и посланицима писмо - емаил са позивом на разум и одустајање од даљих погоршања односа. Влада Црне Горе хттп://www.гов.ме/контакт Скупштина хттп://скупстина.ме/индеx.п…/…/скупстина/о-скупстини/контакт Посланици хттп://скупстина.ме/…/посланице…/листа-посланика-и-посланица Поренесите поруку даље, контактирајте пријатеље у Црној Гори да учине исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

21.12.2019 21:48

Такво писмо треба послати и Додику Лукацу Цвијановицки и свим Снсд' овим полтронима.Када се деси народ опет це све по ледјима народа.Мислим да су нас ови горе ставили на дно и немамо сансе да се дигнемо.Зао ми је сто нисам оптимиста и сто припадам онима који су песимисти.

Name

невјерни Тома

21.12.2019 21:42

Како нас сада не воле ни Црногорци па ово је понижавајуће.Отцијепили се од Србије,не дају вјерницима преко границе.Па ко смо?Проклет смо народ, не воле нас Хрвати,Бошњаци,Албанци,Црногорци па нико.Зло смо починили,враћа нам се. "Лажемо да сакријемо своју беду" рекао је Добрица Ћосић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ритесе шеви

21.12.2019 22:06

Е мој брате Србине па како мозес тако писати о најстрадалнијем народу прослог вијека па због таквих и теби слицних нам и јесте овако јер све сто сте процитали у зивоту је то сто сто писе на друственим мрезама и то граматицки неисправно. Нас Србе це незнање и несколованост скупо костати јер из тог незнања се рађају овакви коментари као сто је твој. Књигу у саке науци несто срамото једна.

Name

Старац Фочо

22.12.2019 01:31

Нису се они отцијепили од Србије. Србија је луђачком политиком Мире и Слобе и њихових сљедбеника отјерала Црну Гору од себе.

Name

Кнез Арсен

22.12.2019 06:37

Како ће нас вољети неко кад смо као ти и твоји продали вјеру за вечеру.

Name

Драшко

22.12.2019 10:22

Због чега да Срби имају потребу да их неко воли? Да ли неко воли Хрвате? Воле се између себе и не траже да их неко воли. Воли ли неко Словенце? Ако се неко осјећа Црногорцем и да нема никакве везе са Србима, нека му - нека се воли сам, а нека мрзи кога хоће. И поред прогона цијелог свијета српска дјеца се рађају у Дрвару, Гламочу, Грахову, од Новог Града до Требиња, у Црној Гори, Србији, на дијелу отетог Косова и Метохије. Мало ли нам је? Није. Треба да сачувамо језик, вјеру и територију на овом нивоу и опет смо своји на своме. Мени као Србину треба подршка Србина из Сомбора, Ниша, Косовске Митровице, Дрвара, Бања Луке, а боли ме уво за друге народе. Нека се они воле између себе ионако су везали заставе деведестих година. Треба да се уздамо у себе, наоружавамо и једног дана тако ојачани ујединимо. Ако смо 1918. и 1945, успјели ујединити све Јужне Словене, можемо 2088. ујединити све Србе у једну државу. То можемо ако смо јаки, ако не гледамо да ли нас неко воли и поштује. Поштоваће нас ако смо економски јаки, ако смо војно снажни, ако имамо вољу и циљ да живимо у једној држави.

Name

Илија

22.12.2019 08:37

Вуна.вуна Мило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВЕ

22.12.2019 08:47

Е мој Мило,ђе ће ти је памет јадан,ма ти је И немаш а И шта ће ти вала.Битно је да знаш продават род И пород,шверц-комерц И да не набрајам,нема толико мастила у оловку а И папир.Ђе ћеш отимат светињу аветињо,па није ти то ћаћевина несрећо.А не роди се већи изрод у Црну Гору од памтивијека.Све ће ти се ово вратити,како си сијо тако ћеш И да жањеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трулеx

22.12.2019 08:52

Хмм док су поједини Цтногорци млатили Србе по ЦГ посебно онај слуцај мајке и власника ресторана, СПЦ није ниста уцинио. Кад се дирнула косница са капиталом, СПЦ позива да бранимо светиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

22.12.2019 08:56

Ја тврдим да је овај Дјукановиц слаб политицар,али зато искусан кријумицар и организатор.Прерискусан.Тако да је ово сто је постигао,постигао је захваљујуци тим особинама.Као сто се Вуциц није посвадао са Путином,није ни он морао.Без обзира на нато.Али је цијело вријеме,и када није морао исао контра Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан БЛ

22.12.2019 10:54

Ето нама "црногорца" за министра љуских права у Вјецу министара.....зна Нешић шта ради,а Павић .....који Павић?

ОДГОВОРИТЕ