Да ли је Програм реформи БиХ само прерада АНП-а?!

Који документ ће отићи у Брисел и да ли је Програм реформи само козметичка прерада Годишњег националног програма (АНП)?

Вијести 21.12.2019 | 15:26
Да ли је Програм реформи БиХ само прерада АНП-а?!

Када се упореде текстови ова два документа, примјетно је да су поједини пасуси у Програму реформи избачени у односу на АНП, те да су у пасусима само замјењене поједине ријечи.

 

  

У првом пасусу 1.1.1. Односи са НАТО-ом, када је у питању АНП, стајало је:

"Вањска политика Босне и Херцеговине (БиХ) усмјерена је ка очувању и унапређењу трајног мира, сигурности и стабилног демократског и свеукупног државног развоја и доприносу међународном миру и сигурности. Евроатлантска интеграција је, уз интеграцију у ЕУ и развијање добросусједских односа и унапређење регионалне сарадње, приоритет вањске политике БиХ који има за циљукључивање БиХ у савремене европске, политичке, економске и сигурносне интеграционе токове".

У Програму реформи избачена је друга реченица:

 

Даље, из текста "Годишњег националног програма", ријечи "приближавање", "приступила" и "мјере", у "Програму реформи" замјењене су са ријечима "сарадње", "придружила" и "кораке"

Из "Програма реформи" избачен је дио који се односи на пут БиХ ка приступању Акционом плану за чланство (МАП) у којем се објашњавају Талински услови када ће се активирати МАП и књижење перспективне војне имовине на државу. Остали пасуси у оба документа су скоро идентични, осим што у АНП-у стоји да је"БиХ приступање евроатланским интеграционим процесима утврдила као један од приоритета вањске политике''. У "Програму реформи" је у скоро идентичној реченици, ријеч "приоритети", замјењена са рјечју "циљеви"

Подсјетимо, усвајање Програма реформи је био један од услова да Предсједништво БиХ именује мандатара за састав Савјета министара, Зорана Тегелтију из СНСД-а. У понедјељак ће бити одржана сједница Представничког дома Парламента БиХ, гдје би предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија посланицима требао да представи свој кабинет, након чега ће услиједити и гласање.

Уколико Представнички дом потврди нови Савјет министара, Програм реформи ће бити послан НАТО штабу у Брисел дан послије.

(Н1)

 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Додик укинуо Дејтон

21.12.2019 14:50

Милорад Додик је америцки потрцко који је укинуо Дејтонски споразум. Страсно је ста је тај цовјек спреман урадити да би сацувао свој криминал и лудацку лоповску камарилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милле

21.12.2019 18:00

МИЛОРАД ДИДИК БАСТИОН ЦУВАЊА НАСЕ ЈЕДИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ! СДС ОВЦИ И РУМЕНИ КМЕЦИТЕ ЗА ИЗГУБЉЕНИМ ФОТЕЉАМА И ПРИВИЛЕГОВАЊИМА У БАКИРОВОЈ БУЉЉИИ,

Name

21.12.2019 19:24

Јел мајке то процитали комплетан текст ,не на бн ,они васе из контекста имас на интернету пусти И'ве бн клосаре издајнике И онда Коментарисао а ти администраторс бе објављује ипак сте ви босњацки портал

Name

Ре

21.12.2019 22:40

Одмах сам рекао да је то мала прерада АНП. Видјео сам како изгледа и чак Дејтон преклапа. Док су споменули да се може преправити било ми је јасно да ће то мешетар урадити. Сви они који га подржавају требало би да знају да због сличних грешака и пуњења џепова овог дрзника ће падати главе, а народ ће се исељавати јер ће неће желети живјети у тако стопљеној и лажној атмосфери. Сад ће он за јануар за сељаке да приреди шоу.

Name

Ре МИЛЕ

22.12.2019 08:03

А за чим Ви кмечите вјере вам, ако је имате?

Name

Ре Милле

22.12.2019 08:28

Прије би се рекло да ти буљис из Милетове г*зе.

Name

Ре Миле

22.12.2019 08:48

Он је бастион одбране лопова који су упропастили овај народ. Какав црни бастион Републике Српске. Јес и ти купио диплому и купио посао и лапио тудји стан преко СНСД и......

Name

Милан

21.12.2019 17:59

Само писите да је то издаја од стране СНСД јер ако се сазна права истина да се нигдје не помиње АНП онда це СДС и ПДП добити срцани удар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

21.12.2019 18:19

Истина да се не помиње АНП то је за Додикове овце да не скузе. Али спомиње се поглавља ста Босна мора да одради до конацног уласка. Засто је Додо искљуцио РС и пренио да о томе договара само Босна а РС се ниста не пита

Name

Каурин

21.12.2019 18:22

Сустина је битна, ради се о плану који подразумијева низ корака који по овом усвајању се активирају а морају да се раде по захтјеву Натоа. Знаци по потписивању добијес сет задатака које изврсавас и морас изврсити јет је сенилни додик потписао да це се изврсити. Не морас бити цлан Натоа али радис сто ти казу.

Name

Милан

22.12.2019 10:27

Оцито да неки не зеле да прихвате реалност да није донесена никаква одлука да се иде у НАТО, а цак и да је донесена која је то гаранција да цемо то изврсити. Никаква. Према томе овдје је то свима познато, и није проблем за оне који нападају Додика НАТО, вец цињеница да је Додик успио извуци јос једну побједу, и странацку и дрзавну. Јос дуго це Додо да влада кад има такве пацере у опозицији.

Name

Мањача

21.12.2019 18:13

Да . Ово је један од корака у низу ка Нато цланству а које се неце догодоти преко ноци. Ради се о активацији плана који подразумијева серију задатака који норају да се изврсе а које трази Нато савез , а ци сте се потписом сложили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

21.12.2019 19:40

Одговор на питање из наслова-НИЈЕ! Баја је надмудрио Комсица и Дзаферовица,затим НАТО пакт и земље Квинте,и натјерао их да формирају Савјет Министара са мандатаром из СНСД-а зато сто је он много мудар,паметан и лукав,а они сви глупи и наивни ко француске собарице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

21.12.2019 21:16

Мозе на кутији да писе сецер, али ако је бибер унутра онда је то бибер

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

22.12.2019 04:00

Мислим да је овај пут бибер за РС

Name

Добар

22.12.2019 08:40

У овом слуцају је била љута паприка унутра и додик им добро запаприци.

Name

Драшко

21.12.2019 22:07

Не могу да вјерујем да је тема НАТО пакт важна за нас у Српској. Сваки дан не само млади већ цијеле породице напуштају овај наш бродић, школе се гасе, куће су празне или полупразне, нема запошљавања, нема отварања фирми, дјеца се не рађају, а ми о том фамозном папиру. То је још један спин сличан референдуму, који се није десио. Ни наша матица што се тиче НАТО пакта није боље прошла: газе их цестовним, жељезничким, ријечним и ваздушним саобраћајем. И Србија и БиХ су у НАТО пакту неформално - незванично. Ми смо острво у Европи које још није приступило алијанси. Нисмо моћни као Аустрија или Швајцарска, али ето мало одугловачимо. На све смо пристали: да нам хапсе политичаре, војсковође, да нам из територије исчупају Брчко, да поставе многе иснтитуције које нису предвиђене Дејтоном. Стога не треба да се узбуђујемо шта ће бити сутра, јер биолошки нестајемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

22.12.2019 04:03

дјекна није умра а кад це не зна се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

22.12.2019 09:48

Мртва је само да се усвоји у ПСРС

Name

Додик РЕЦИ ИСТИНУ

22.12.2019 09:45

Додик који су амбасадори креирали папир за НАТО . Само ти се каже ,, јел АНП или како већ другачије желиш да га назовеш. Ако су сви ови амбасадори задовољни и специјално се захвалио секретар УСА Мр Помпео. Па неби се рекло да Би он честитао да се придружиш Русији него наравно НАТО савезу . Зато Додик немој више ПРИЧАТ бајке јер их висе ни дјеца не воле слушат. Реци истини да ти је речено оно сто јос неко Зна а то је да ћеш бизи скинут са власти а твојој породица ће отићи под санкције и комплетан твој бизнис и имовина ако не пристанеш .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

22.12.2019 10:03

Да закљуцимо: Људи висе не бјезе одавде само да би могли на "мрском Западу" зарадити за зивот, вец и да би сацували психицко здравље! А судеци по свим овим пљувацким коментарима опозиције, без икакве визије ста би они другације урадили да су на његовом мјесту, а да нас не врате у 90-те, мислим да је то и најламетније за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

22.12.2019 10:15

На платформи ријеци "непрејудицира" отворене су могуцности разних спекулавија,теорија,претпоставки итд.Али једно је јасно ово је знацајан корак ка НАТ-о алијанси.Сви знамо ста је НАТ-о и ста нам је цинио и цине последице осиромасеног уранијума.Јасно је муслинани су за алијансу,и глуме зртве,хрвати це увијек исто бити за НАТ-о а ми ,Срби смо измедју наковња и цекица.Ја бих ово најблазе прокоментарисао,куповина времена!

ОДГОВОРИТЕ