Da li je Program reformi BiH samo prerada ANP-a?!

Koji dokument će otići u Brisel i da li je Program reformi samo kozmetička prerada Godišnjeg nacionalnog programa (ANP)?

Vijesti 21.12.2019 | 15:26
Da li je Program reformi BiH samo prerada ANP-a?!

Kada se uporede tekstovi ova dva dokumenta, primjetno je da su pojedini pasusi u Programu reformi izbačeni u odnosu na ANP, te da su u pasusima samo zamjenjene pojedine riječi.

 

  

U prvom pasusu 1.1.1. Odnosi sa NATO-om, kada je u pitanju ANP, stajalo je:

"Vanjska politika Bosne i Hercegovine (BiH) usmjerena je ka očuvanju i unapređenju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti. Evroatlantska integracija je, uz integraciju u EU i razvijanje dobrosusjedskih odnosa i unapređenje regionalne saradnje, prioritet vanjske politike BiH koji ima za ciljuključivanje BiH u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove".

U Programu reformi izbačena je druga rečenica:

 

Dalje, iz teksta "Godišnjeg nacionalnog programa", riječi "približavanje", "pristupila" i "mjere", u "Programu reformi" zamjenjene su sa riječima "saradnje", "pridružila" i "korake"

Iz "Programa reformi" izbačen je dio koji se odnosi na put BiH ka pristupanju Akcionom planu za članstvo (MAP) u kojem se objašnjavaju Talinski uslovi kada će se aktivirati MAP i knjiženje perspektivne vojne imovine na državu. Ostali pasusi u oba dokumenta su skoro identični, osim što u ANP-u stoji da je"BiH pristupanje evroatlanskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike''. U "Programu reformi" je u skoro identičnoj rečenici, riječ "prioriteti", zamjenjena sa rječju "ciljevi"

Podsjetimo, usvajanje Programa reformi je bio jedan od uslova da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara za sastav Savjeta ministara, Zorana Tegeltiju iz SNSD-a. U ponedjeljak će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, gdje bi predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poslanicima trebao da predstavi svoj kabinet, nakon čega će uslijediti i glasanje.

Ukoliko Predstavnički dom potvrdi novi Savjet ministara, Program reformi će biti poslan NATO štabu u Brisel dan poslije.

(N1)

 

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Dodik ukinuo Dejton

21.12.2019 14:50

Milorad Dodik je americki potrcko koji je ukinuo Dejtonski sporazum. Strasno je sta je taj covjek spreman uraditi da bi sacuvao svoj kriminal i ludacku lopovsku kamarilu.

ODGOVORITE
Name

Mille

21.12.2019 18:00

MILORAD DIDIK BASTION CUVANJA NASE JEDINE REPUBLIKE SRPSKE! SDS OVCI I RUMENI KMECITE ZA IZGUBLJENIM FOTELJAMA I PRIVILEGOVANJIMA U BAKIROVOJ BULJLJII,

Name

4d

21.12.2019 19:24

Jel majke to procitali kompletan tekst ,ne na bn ,oni vase iz konteksta imas na internetu pusti I've bn klosare izdajnike I onda Komentarisao a ti administrators be objavljuje ipak ste vi bosnjacki portal

Name

Re

21.12.2019 22:40

Odmah sam rekao da je to mala prerada ANP. Vidjeo sam kako izgleda i čak Dejton preklapa. Dok su spomenuli da se može prepraviti bilo mi je jasno da će to mešetar uraditi. Svi oni koji ga podržavaju trebalo bi da znaju da zbog sličnih grešaka i punjenja džepova ovog drznika će padati glave, a narod će se iseljavati jer će neće želeti živjeti u tako stopljenoj i lažnoj atmosferi. Sad će on za januar za seljake da priredi šou.

Name

Re MILE

22.12.2019 08:03

A za čim Vi kmečite vjere vam, ako je imate?

Name

Re Mille

22.12.2019 08:28

Prije bi se reklo da ti buljis iz Miletove g*ze.

Name

Re Mile

22.12.2019 08:48

On je bastion odbrane lopova koji su upropastili ovaj narod. Kakav crni bastion Republike Srpske. Jes i ti kupio diplomu i kupio posao i lapio tudji stan preko SNSD i......

Name

Milan

21.12.2019 17:59

Samo pisite da je to izdaja od strane SNSD jer ako se sazna prava istina da se nigdje ne pominje ANP onda ce SDS i PDP dobiti srcani udar.

ODGOVORITE
Name

Pravda

21.12.2019 18:19

Istina da se ne pominje ANP to je za Dodikove ovce da ne skuze. Ali spominje se poglavlja sta Bosna mora da odradi do konacnog ulaska. Zasto je Dodo iskljucio RS i prenio da o tome dogovara samo Bosna a RS se nista ne pita

Name

Kaurin

21.12.2019 18:22

Sustina je bitna, radi se o planu koji podrazumijeva niz koraka koji po ovom usvajanju se aktiviraju a moraju da se rade po zahtjevu Natoa. Znaci po potpisivanju dobijes set zadataka koje izvrsavas i moras izvrsiti jet je senilni dodik potpisao da ce se izvrsiti. Ne moras biti clan Natoa ali radis sto ti kazu.

Name

Milan

22.12.2019 10:27

Ocito da neki ne zele da prihvate realnost da nije donesena nikakva odluka da se ide u NATO, a cak i da je donesena koja je to garancija da cemo to izvrsiti. Nikakva. Prema tome ovdje je to svima poznato, i nije problem za one koji napadaju Dodika NATO, vec cinjenica da je Dodik uspio izvuci jos jednu pobjedu, i stranacku i drzavnu. Jos dugo ce Dodo da vlada kad ima takve pacere u opoziciji.

Name

Manjača

21.12.2019 18:13

Da . Ovo je jedan od koraka u nizu ka Nato clanstvu a koje se nece dogodoti preko noci. Radi se o aktivaciji plana koji podrazumijeva seriju zadataka koji noraju da se izvrse a koje trazi Nato savez , a ci ste se potpisom složili.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

21.12.2019 19:40

Odgovor na pitanje iz naslova-NIJE! Baja je nadmudrio Komsica i Dzaferovica,zatim NATO pakt i zemlje Kvinte,i natjerao ih da formiraju Savjet Ministara sa mandatarom iz SNSD-a zato sto je on mnogo mudar,pametan i lukav,a oni svi glupi i naivni ko francuske sobarice.

ODGOVORITE
Name

Sa

21.12.2019 21:16

Moze na kutiji da pise secer, ali ako je biber unutra onda je to biber

ODGOVORITE
Name

istina

22.12.2019 04:00

Mislim da je ovaj put biber za RS

Name

Dobar

22.12.2019 08:40

U ovom slucaju je bila ljuta paprika unutra i dodik im dobro zapaprici.

Name

Draško

21.12.2019 22:07

Ne mogu da vjerujem da je tema NATO pakt važna za nas u Srpskoj. Svaki dan ne samo mladi već cijele porodice napuštaju ovaj naš brodić, škole se gase, kuće su prazne ili poluprazne, nema zapošljavanja, nema otvaranja firmi, djeca se ne rađaju, a mi o tom famoznom papiru. To je još jedan spin sličan referendumu, koji se nije desio. Ni naša matica što se tiče NATO pakta nije bolje prošla: gaze ih cestovnim, željezničkim, riječnim i vazdušnim saobraćajem. I Srbija i BiH su u NATO paktu neformalno - nezvanično. Mi smo ostrvo u Evropi koje još nije pristupilo alijansi. Nismo moćni kao Austrija ili Švajcarska, ali eto malo oduglovačimo. Na sve smo pristali: da nam hapse političare, vojskovođe, da nam iz teritorije isčupaju Brčko, da postave mnoge isntitucije koje nisu predviđene Dejtonom. Stoga ne treba da se uzbuđujemo šta će biti sutra, jer biološki nestajemo.

ODGOVORITE
Name

istina

22.12.2019 04:03

djekna nije umra a kad ce ne zna se

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

22.12.2019 09:48

Mrtva je samo da se usvoji u PSRS

Name

Dodik RECI ISTINU

22.12.2019 09:45

Dodik koji su ambasadori kreirali papir za NATO . Samo ti se kaže ,, jel ANP ili kako već drugačije želiš da ga nazoveš. Ako su svi ovi ambasadori zadovoljni i specijalno se zahvalio sekretar USA Mr Pompeo. Pa nebi se reklo da Bi on čestitao da se pridružiš Rusiji nego naravno NATO savezu . Zato Dodik nemoj više PRIČAT bajke jer ih vise ni djeca ne vole slušat. Reci istini da ti je rečeno ono sto jos neko Zna a to je da ćeš bizi skinut sa vlasti a tvojoj porodica će otići pod sankcije i kompletan tvoj biznis i imovina ako ne pristaneš .

ODGOVORITE
Name

Decko

22.12.2019 10:03

Da zakljucimo: Ljudi vise ne bjeze odavde samo da bi mogli na "mrskom Zapadu" zaraditi za zivot, vec i da bi sacuvali psihicko zdravlje! A sudeci po svim ovim pljuvackim komentarima opozicije, bez ikakve vizije sta bi oni drugacije uradili da su na njegovom mjestu, a da nas ne vrate u 90-te, mislim da je to i najlametnije za sve!

ODGOVORITE
Name

055

22.12.2019 10:15

Na platformi rijeci "neprejudicira" otvorene su mogucnosti raznih spekulavija,teorija,pretpostavki itd.Ali jedno je jasno ovo je znacajan korak ka NAT-o alijansi.Svi znamo sta je NAT-o i sta nam je cinio i cine posledice osiromasenog uranijuma.Jasno je muslinani su za alijansu,i glume zrtve,hrvati ce uvijek isto biti za NAT-o a mi ,Srbi smo izmedju nakovnja i cekica.Ja bih ovo najblaze prokomentarisao,kupovina vremena!

ODGOVORITE