Резолуције НСРС о неутралности нема у НАТО документу

Резолуција о војној неутралности Народне скупштине РС не помиње се у Програму реформи БиХ.

Босна и Херцеговина 20.12.2019 | 17:08
Резолуције НСРС о неутралности нема у НАТО документу

Вијести.ба ексклузивно објављују садржај Програма реформи БиХ, који би требало да буде достављен у НАТО савез у Бриселу, након што буде потврђен избор Савјета министара БиХ.

У овом документу каже се да је БиХ „предана побољшању односа са НАТО-ом, без прејудицирања коначне одлуке о чланству''. Резолуција о војној неутралности Народне скупштине РС не помиње се у Програму реформи БиХ.

Документ Предсједништво БиХ усвојило је 19. новембра, али његов садржај до данас није био познат јавности.

Документ који објављују Вијести.ба, данас је наводно достављен политичким странкама у Републици Српској уочи посебне сједнице НСРС.

Програм реформи садржи 21 страну и подијељен је на пет области:

1. Политичка и економска питања;

2. Одбрамбена и безбједносна питања;

3. Питање ресурса;

4. Безбједносна питања;

5. Правна питања.


У документу се наводи да је БиХ, као један од главних спољнополитичких приоритета одредила партнерство са НАТО-ом, полазећи од потребе очувања трајног мира, безбједности, стабилне демократије, развоја државе и њених институција, преносе Вијести.ба.

„БиХ подноси НАТО-у овај документ 'Реформски програм БиХ'. БиХ је предана побољшању односа са НАТО-ом, без прејудицирања коначне одлуке о чланству. Све активности су у складу са пријашњим одлукама Предсједништва, Савјета министара и Парламента БиХ, у складу са уставним надлежностима Предсједништва“, наводи се у документу.

Подсјећа се да је садашња основа сарадње између БиХ и НАТО-а званично почела у децембру 2006. потписивањем Оквирног документа са НАТО-ом, те да је успостављена дипломатска мисија у сједишту НАТО-а у Бриселу, Канцеларија за везу у Врховној команди савезничких снага за Европу у Монсу и штабни официр је на дужности у Команди Здружених савезничких снага у Напуљу. Од тада БиХ учествује у неколико НАТО програма.

У документу се наводи да је у децембру 2018. године Сјевератлантски савјет дао до знања да је спреман прихватити Годишњи државни програм (АНП) од БиХ, преносе Вијести.ба.

Истиче се да, иако БиХ није тренутно чланица НАТО-а, показала је спремност дати активни допринос овом војном савезу и учествовати у операцијама подршке миру, као и да је заинтересована за даљи развој односа са НАТО-ом кроз учешће у заједничким вјежбама, вјежбама одговора на кризе, те у операцијама подршке миру.

"БиХ је одлучна у намјери да буде поуздан партнер, способан да пружи допринос у борби против глобалних безбједносних изазова, како би се очувао трајни мир и безбједност у еуроатлантском подручју. У овом контексту, узети су у обзир и регионални аспекти интеграције и сарадње Западног Балкана са НАТО-ом“, наводи се, између осталог, у документу.

Односи са НАТО-ом

Дио документа говори о односу БиХ и НАТО-а, те се нигдје не спомиње Резолуција НСРС о војној неутралности РС.

Спољна политика БиХ усмјерена је ка очувању и побољшању трајног мира, безбједности и стабилног демократског и свеукупног државног развоја и доприноса међународном миру и стабилности.

Процес сарадње између БиХ и НАТО-а почео је у децембру 2006. године потписивањем Оквирног документа, чиме се БиХ придружила Партнерству за мир, и од тада БиХ предузима кораке како би достигла НАТО стандарде демократских вриједности и интероперабилности са НАТО-ом.

У складу са својим способностима и капацитетима, БиХ активно учествује у операцијама подршке миру, тренутно у НАТО вођеној мисији „Одлучна подршка“ у ИР Афганистан. Као партнерска земља НАТО-а, БиХ је заинтересована за даљи развој односа са НАТО-ом, укључујући у учешће у заједничким војним вјежбама и вјежбама одговора на кризе, као и у операцијама подршке миру.

Предсједништво БиХ је донијело одлуку да је БиХ спремна да учествује у НАТО вођеном привременом цивилном присуству у ИР Афганистан, након завршетка мисије „Одлучна подршка“.

Приступањем НАТО програму Партнерство за мир, БиХ је показала своју преданост за постизање пуне интероперабилности са земљама чланицама НАТО-а што прије и у свим сегментима. БиХ је препознала еуроатлантске интеграције као један од својих спољнополитичких циљева. Како би се постигао тражени ниво интероперабилности, БиХ користи механизме доступне преко НАТО ПАРП и ИПП програма.

(БН/Вијести.ба)

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

Мили

20.12.2019 16:27

Не пише ни да БИХ иде у нато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

20.12.2019 16:48

Стрпљен-спашен. Добићемо одговор за који дан. Иначе, шта ти мислиш, ако није улазак у НАТО? Зашто су икакав документ послакли? Јел смао зато да спамају поштанско сандуће у Бриселу, можда? Хајд реално, зашто су послали икакав документ у тренутку, у којем се од БиХ очекује АНП? Реално, дођи и остави одговор

Name

А Путин

20.12.2019 16:57

Па како то Путину 2000 питања неки дан и ни једно о насој братској неутралности. Ма ни да се осврне. На нас. Брацу. Е Путине Путине. Луд смо ми народ.

Name

Дијаспора

20.12.2019 17:00

Садрзај АНП је исти садрзај - слањем овог документа је омогуцено све. Такодје не постоји одговорност НС РС сто је најбитније за најјаце земље НАТО-а. Постигли су све сто су хтјели икад - хвала Додику.

Name

20.12.2019 17:07

Нема везе цланство да сарадњом,ти ко фол Милан удји на клиxу ба,а И на независне Дакле ниста оф анп

Name

Истина

20.12.2019 17:10

РС је искључена из свих варијанти и грађани, и парламент нема више право на вето и заштиту виталног националног интереса. Браво за Бакира и Комсица то им је и био циљ. Овај документ има и унутрашњи ефекат; спријечен је покушај да се држави наметне воља ентитета.Јос несто битно нема референдума о НАТО-у Додо. Превесласе те и Бакир и Комсиц само тако и на томе им свака цаст.Јеси високо и летио ,знало се да цес једног дана тако ниско паст.

Name

Ј

20.12.2019 17:10

Мили брате. Како не писе. Ако си заврсио фаx онда си заврсио фаx на Сокоцу. Процитај претпосљедњи и посљедњи пасус. Али оно добро исцитај па пробај сконтати ста је писац хтио да Казе ? Дипломатија не функционисе на нацин да директно написе у овом слуцају идете у НАТО. Мора се сацувати кооперативни партнер тј. Додик. Да би могао послати и сљедеци АНП угодину. Дакле казе политику, наорузање, и све остало Морамо ускалдити са НАТО! Као И свака друга цланица. БиХ це послати висе АНП у Нато ово је тек први. Овдје је највазније да се ентитети немају право мијесати у ово питање. Не постоји могуцност ентитетског гласања као за друге законе. Поздрав

Name

Не

20.12.2019 21:07

Додик се пита,хахахаха,ал као лањски снијег,по обицају.Здрав има сто зеља,а болестан само једну,да оздрави,ви снсд гласци сте из ове друге половине пословице,дефинитивно.Мада,толико сте утуценину главу да вам нема лијека.

Name

Милко

20.12.2019 16:29

Написано да све овце буду задовољне. И Милине и Бакирове и Цовицеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заледје

20.12.2019 16:57

Па цим се саље извјестај НАТОу самим тим се види гдје се иде.Сто слати било ста ако се не иде нема логике!?

Name

ре

20.12.2019 21:21

С тим да су Бакирове ово и хтјеле, а Милине нису,...ко је добио јасно је свакоме,..а ти и даље изједнацавај бице ти лаксе,...

Name

Пролетер

20.12.2019 16:31

Све нешто имам осјећај, да ћемо се једног јутра и то ускоро, пробудити у сред НАТО пакта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лик

20.12.2019 16:46

Доци це они и прије, онога момента када висе не будемо у могуцности да врацамо трансе кредита. Када останемо без становниства, наравно да нецемо моци врацати а то це се ускоро десити.

Name

Ја

20.12.2019 16:54

Па не иде то тек тако.О том се годинама одлучује и врше реформе.Ту треба кес.А Б и Х цркла само сто није.

Name

Којот

20.12.2019 18:51

Зато ти и јеси пролетер

Name

Уса

20.12.2019 16:31

То је супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Т

20.12.2019 16:34

Босна и Херцеговина треба да иде у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

20.12.2019 16:35

Све је речено једном реченицомУ складу са пријашњим одликама СМ парламента БИХ и пресједништва???пријашња одлука захтјев за пријем у НАТО .потписник Радманович пријашња одлука парамента БИХ 2009 Упутити у НАТО захтијев за убрзан пријем у НАТО савез......све остало пада у воду....идемо у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

20.12.2019 16:52

Шта ће сад опозиција?Вам треба програм против Додика бољи.А не да ти знаш све о НАТО интеграцијама.

Name

Крајина

20.12.2019 17:24

Кратко и јасно све је речено.

Name

Ниста

20.12.2019 16:38

Стварно ниста ту не писе. Нароцито на цирилици. Луд народ. Па НАТО реформе су политицке реформе. Нико ту и не помиње неки улазак ил излазак. Ово је лудница стварно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

20.12.2019 16:45

"Ниста" , јеси ли сигуран да си прочитао, пошто о политичким реформама и јесте ријеч, на већини страница документа. Такође, помиње се и правосуђе у засебном поглављу, војска, полиција, све што је и писало у АНП. Уосталом, сачекај који дан, да се НАТО очитује, па ћеш вијдети кад кажу "Ово је за нас АНП". Ако Додик неће у НАТО, онда ништа не би требало послати јер чак и ако бијел папир пошаљу тамо, то ће значити АНП.

Name

Ре Пролетер

20.12.2019 17:18

Јесте. Тацно.

Name

Горан

20.12.2019 16:40

По мени одлука НС РС о неутралности ентитета за НАТО је исто као одлука неке мјесне заједнице јер НАТО не гледа на локалну власт (сто НСРС јесте) него гледа на нивоу дрзаве тј онога ко је представља у УН а то је Босна и Херцеговина

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.12.2019 17:08

Е јеßи паметан

Name

РЕ Горан

20.12.2019 17:21

Тачно тако, одлука и резолуција НС су за крезаво бирачко тијело

Name

ре

20.12.2019 19:14

Па Уставни суд Републике Српске је јасно рекао да та резолуцију нема никакву тежину и да је ријеч о политичком памфлету.

Name

Децко

20.12.2019 16:40

Несто су они фино ту "шкрабали" као мала дјеца, али то је све смијесно... Ти папири вриједе колико и мој тоалет папир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

20.12.2019 16:48

НАТО је злочиначка организација, која изазива нестабилност у малим државама широм свијета: Ирак, Афганистан, Либија, Сирија, Јемен, ... Да је злочиначка организација утемељујем што је 1999 године 76 дана и ноћи непрекидно бомбардовала Србију и мањим дијелом Црну Гору (злочини и покољ становништва у селу Мурино). Србију су разорили као највећи душмани, то српски народ не може да заборави. А коме се ратује под заставом те злочиначке организације нека иде и нек се бори за туђе интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

20.12.2019 17:21

Василија, бас си право рекао, пописасе Додик на Гробове изгинулих Србских Бораца и Цивила, брука за сву Србску Нацију ста нам тај Додик и његови пратиоци уцинисе.

Name

ре

20.12.2019 17:25

Ништа се ти не секирај, нећеш ти никуда ићи ратовати а нећу ни ја, војска је на добровољној бази. Било би ти паметније да си прочитао документа, видио би да пише да су припадници ОС БиХ већ у Афганистану, и то неколико година.

Name

Ееее мој газда Васо

20.12.2019 18:00

Узми апаурин, биће ти лакше...

Name

УКЊИЗАВАЊЕ ИМОВИНЕ

20.12.2019 16:48

57 ПЕРСПЕКТИВНИХ ЛОКАЦИЈА !!!!! ЗНАЦИ БИХ ТЈ. МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ СТАВЉА САПУ У БАЊА ЛУЦИ НА МАХОВЉАНЕ, ЗАЛУЗАНЕ, МАЊАЦУ, КАСАРНУ КОЗАРА. У БИЈЕЉИНИ ТАКОДЈЕ И ОНДА НАТО ВЈЕЗБЕ МОГУ ДА СЕ ИЗВОДЕ НАДОМАК СРБИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

20.12.2019 17:31

Засто да не све је то власниство Дрзаве БиХ да није мозда власник Словенија или Србија.

Name

Еј људи

20.12.2019 16:52

Ја сам Србин. Дајте људи сметните се с те неутралности. Каква црна неутралност. То је измисљотина Клептомана потврдјена дизањем руку његових кретена у назови Скупстини да пали глупи народ и краде. Ало брацо. Нема неутралности. Цуј Република Српска сила па ко фол неутрална. Ајте висе сједи један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врбоска

20.12.2019 16:54

Видјецемо ција це дјеца ици на страна ратиста у НАТО униформама . Нпр. Сирија..Афганистан..Ирак..Либија..итд. ЗНАМО ЦИЈИ СИНОВИ НЕЦЕ СИГУРНО ИЦИ !!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.12.2019 16:54

Не разумијем зашто не желите у Нато па тако штитите и интерес РСа на крају крајева није смак свијета требамо градити нашу државу а када нам дођу инвестиције и страна улагања и боље плате и стандард неће нас занимати ко је које вјере ово је наша држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Мики

20.12.2019 20:13

Када осиромашени ураниј покаже жељени ефекат у Републици Српској, тј. на њеним грађанима, онда ће бити свеједно коме земља бивших њених становника припада. Ми смо своје поклоне (осиромашени ураниј) добили и полако га грицкамо-док СВИ не помремо. @Мики јел у томе видиш своје задовољење?!

Name

Мили

20.12.2019 20:15

Брабо мики за коментар...овдје вецина нема појма ста знаци Нато...а појединци вец ратују у сирији итд..

Name

Дејан

20.12.2019 16:58

Свима је јасно да је ово АНП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.12.2019 16:59

Нигдје ни слова а о војној неутралности рс-а?! Ово је издаја!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заледје

20.12.2019 17:01

Ја незнам да се икоме иста саље а поготово извјестаји итд ако крајњи циљ није чланство!?Па да им рецепт за цевапе саљемо знаци да им подносимо извјестај ста радимо и ста планирамо радити.Па зар се то ради ако крајњи циљ није да томо кога извјеставамо буде задовољан?Ако БИХ не иде ка НАТОу ста уопсте иста саље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.12.2019 17:27

Предсједништво је колективни шеф државе БиХ и тај орган се не бави нижим нивоима власти нити њиховим резолуцијама. То је тако потписано још у Дејтону

Name

Алан Форд

21.12.2019 09:23

Издаја чега

Name

бошњак

20.12.2019 17:02

Белај на помолуКо је пустио документ у јавност.кад је закључан у сефу и потписано да се нече објављивати док се не формира СМ и док се не пошаље у НАТО сједиште??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

никад

20.12.2019 17:03

па ни тад,ниједан медјународни папир није писан на цирилици. Ово је баја написао оно сто опозиција хоце да процита и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.12.2019 18:11

Треба овај документ измијенити и допунити са реченицом: "За улазак у НАТО, грађани Републике Српске ће се изјаснити референдумом, будући да је Скупштина Републике Српске усвојила Резолуцију о војној неутралности."

Name

Правда Бл

20.12.2019 17:14

А који лицемјери. Појединци горе од зеље за Нато а немају муда да то јавно казу па им кобојаги нетко крив јер је потписао Анп а документ нема везе са Анп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

20.12.2019 17:30

Овај задњи чланак говори све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СвеЈедно

20.12.2019 17:30

Овал Документ као она књига " Сањарица", мозес тумацити, онако или овако. Како коме пасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре свеједно

20.12.2019 20:06

Моземо га ја и ти тумацити како хоцемо,не пика се моје и твоје тумацење,него онај ко се пита а то је НАТО.

Name

модрицанин

20.12.2019 20:35

Само се енглеска верзија извјестаја признаје, ово је Зељка преводила за крезубе цланове секте.

Name

Гламоч

20.12.2019 17:39

Ако није даљи приступ НАТО-у, онда шта је?! Предсједништво онако из досаде писало писмо или ти честитку за Божић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@све прлике

20.12.2019 18:05

БИХ је школи(НАТО) добила домачи задатак да напише и пошаље на оцјењвање.То је и урадила за разлику од Србије која нема никакав домачи задатак нити шаље икаве програме. у НАТО Ова чињеница све говори , ко сарађује са НАТОМ савезом ко иде у чланство НАТО савеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

20.12.2019 18:06

И овај документ знаци да је РС само ентитет у дрзави БиХ, САМО ЕНТИТЕТ!Какве одлуке једног ентитета имају знацај за једну дрзаву, цисто бламирање? БиХ је дрзава која се састоји од 2 ентитета, а не да је састављена од 2 ент.тако писе у Дејтону, а то је велика разлика. Wелцоме то НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интероперабилнос???

20.12.2019 18:07

По дефиницији Интероперабилност у НАТО-у значи: "НАТО инсистира на интероперабилности чланица пакта". (Погледај: хттпс://ср.wикипедиа.орг/ср-ел/%Д0%98%Д0%БД%Д1%82%Д0%Б5%Д1%80%Д0%БЕ%Д0%БФ%Д0%Б5%Д1%80%Д0%Б0%Д0%Б1%Д0%Б8%Д0%ББ%Д0%БД%Д0%БЕ%Д1%81%Д1%82. Ова се ријеч понавља на неколико мјеста. Дакле, односи се на ЧЛАНИЦЕ НАТО пакта. Даље, у програму пише да се Програм реформи... наслања на сва документа које је БиХ усвојила и доставила НОТО-у од 2006. године. а да је Нато у децембру 2018. године БиХ дао до знања да је спреман прихватити АНП БиХ и овај Програм је ТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

20.12.2019 20:56

Хтјели или не, ово је то.....написано округло па на ћоше каже да је ствар доведена до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

20.12.2019 22:42

Било је и тежих тренутака у краткој историји Српске: 1. Преузимање власти Милорада Додика са два члана странке СНСД. 2. Отимање Брчког из састава Републике Српске и формирање Дистрикта Брчко. Сад смо цијели из два дијела. 3. Прелети НАТО пакта преко наше територији приликом бомбардовања Србије. 4. Смјена легитимно изабранаог предсједника Републике Српске од стане високог представника. 5. Нелегитимна хапшења Срба и убиства, рањавања и сакаћење Срба приликом хапшења од стране НАТО пакта. 6. Изјава Милорада Додика да му је дражи кантон у БиХ од тога да будемо у саставу Србије. 7. Вишеструка јалова изјава Додика да ће бити расписан референдум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибер

21.12.2019 09:48

Ста год да писе у том папиру ке НЕБИТНО, као да.ми несто одлуцујемо?? ХАХАХА смесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

циник

21.12.2019 10:38

Како то да Света Република Српског Народа нигдје није споменута у документу? Зна ли Европа за нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО ФАН

22.12.2019 13:22

Шта ово значи? "БиХ је предана побољшању односа са НАТО-ом, без прејудицирања коначне одлуке о чланству."

ОДГОВОРИТЕ