Rezolucije NSRS o neutralnosti nema u NATO dokumentu

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS ne pominje se u Programu reformi BiH.

Bosna i Hercegovina 20.12.2019 | 17:08
Rezolucije NSRS o neutralnosti nema u NATO dokumentu

Vijesti.ba ekskluzivno objavljuju sadržaj Programa reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, nakon što bude potvrđen izbor Savjeta ministara BiH.

U ovom dokumentu kaže se da je BiH „predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu''. Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS ne pominje se u Programu reformi BiH.

Dokument Predsjedništvo BiH usvojilo je 19. novembra, ali njegov sadržaj do danas nije bio poznat javnosti.

Dokument koji objavljuju Vijesti.ba, danas je navodno dostavljen političkim strankama u Republici Srpskoj uoči posebne sjednice NSRS.

Program reformi sadrži 21 stranu i podijeljen je na pet oblasti:

1. Politička i ekonomska pitanja;

2. Odbrambena i bezbjednosna pitanja;

3. Pitanje resursa;

4. Bezbjednosna pitanja;

5. Pravna pitanja.


U dokumentu se navodi da je BiH, kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om, polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, prenose Vijesti.ba.

„BiH podnosi NATO-u ovaj dokument 'Reformski program BiH'. BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamenta BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva“, navodi se u dokumentu.

Podsjeća se da je sadašnja osnova saradnje između BiH i NATO-a zvanično počela u decembru 2006. potpisivanjem Okvirnog dokumenta sa NATO-om, te da je uspostavljena diplomatska misija u sjedištu NATO-a u Briselu, Kancelarija za vezu u Vrhovnoj komandi savezničkih snaga za Evropu u Monsu i štabni oficir je na dužnosti u Komandi Združenih savezničkih snaga u Napulju. Od tada BiH učestvuje u nekoliko NATO programa.

U dokumentu se navodi da je u decembru 2018. godine Sjeveratlantski savjet dao do znanja da je spreman prihvatiti Godišnji državni program (ANP) od BiH, prenose Vijesti.ba.

Ističe se da, iako BiH nije trenutno članica NATO-a, pokazala je spremnost dati aktivni doprinos ovom vojnom savezu i učestvovati u operacijama podrške miru, kao i da je zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa NATO-om kroz učešće u zajedničkim vježbama, vježbama odgovora na krize, te u operacijama podrške miru.

"BiH je odlučna u namjeri da bude pouzdan partner, sposoban da pruži doprinos u borbi protiv globalnih bezbjednosnih izazova, kako bi se očuvao trajni mir i bezbjednost u euroatlantskom području. U ovom kontekstu, uzeti su u obzir i regionalni aspekti integracije i saradnje Zapadnog Balkana sa NATO-om“, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Odnosi sa NATO-om

Dio dokumenta govori o odnosu BiH i NATO-a, te se nigdje ne spominje Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti RS.

Spoljna politika BiH usmjerena je ka očuvanju i poboljšanju trajnog mira, bezbjednosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti.

Proces saradnje između BiH i NATO-a počeo je u decembru 2006. godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta, čime se BiH pridružila Partnerstvu za mir, i od tada BiH preduzima korake kako bi dostigla NATO standarde demokratskih vrijednosti i interoperabilnosti sa NATO-om.

U skladu sa svojim sposobnostima i kapacitetima, BiH aktivno učestvuje u operacijama podrške miru, trenutno u NATO vođenoj misiji „Odlučna podrška“ u IR Afganistan. Kao partnerska zemlja NATO-a, BiH je zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa NATO-om, uključujući u učešće u zajedničkim vojnim vježbama i vježbama odgovora na krize, kao i u operacijama podrške miru.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da je BiH spremna da učestvuje u NATO vođenom privremenom civilnom prisustvu u IR Afganistan, nakon završetka misije „Odlučna podrška“.

Pristupanjem NATO programu Partnerstvo za mir, BiH je pokazala svoju predanost za postizanje pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a što prije i u svim segmentima. BiH je prepoznala euroatlantske integracije kao jedan od svojih spoljnopolitičkih ciljeva. Kako bi se postigao traženi nivo interoperabilnosti, BiH koristi mehanizme dostupne preko NATO PARP i IPP programa.

(BN/Vijesti.ba)

Komentari / 61

Ostavite komentar
Name

Mili

20.12.2019 16:27

Ne piše ni da BIH ide u nato

ODGOVORITE
Name

Proleter

20.12.2019 16:48

Strpljen-spašen. Dobićemo odgovor za koji dan. Inače, šta ti misliš, ako nije ulazak u NATO? Zašto su ikakav dokument poslakli? Jel smao zato da spamaju poštansko sanduće u Briselu, možda? Hajd realno, zašto su poslali ikakav dokument u trenutku, u kojem se od BiH očekuje ANP? Realno, dođi i ostavi odgovor

Name

A Putin

20.12.2019 16:57

Pa kako to Putinu 2000 pitanja neki dan i ni jedno o nasoj bratskoj neutralnosti. Ma ni da se osvrne. Na nas. Bracu. E Putine Putine. Lud smo mi narod.

Name

Dijaspora

20.12.2019 17:00

Sadrzaj ANP je isti sadrzaj - slanjem ovog dokumenta je omoguceno sve. Takodje ne postoji odgovornost NS RS sto je najbitnije za najjace zemlje NATO-a. Postigli su sve sto su htjeli ikad - hvala Dodiku.

Name

4d

20.12.2019 17:07

Nema veze clanstvo da saradnjom,ti ko fol Milan udji na klixu ba,a I na nezavisne Dakle nista of anp

Name

Istina

20.12.2019 17:10

RS je isključena iz svih varijanti i građani, i parlament nema više pravo na veto i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Bravo za Bakira i Komsica to im je i bio cilj. Ovaj dokument ima i unutrašnji efekat; spriječen je pokušaj da se državi nametne volja entiteta.Jos nesto bitno nema referenduma o NATO-u Dodo. Preveslase te i Bakir i Komsic samo tako i na tome im svaka cast.Jesi visoko i letio ,znalo se da ces jednog dana tako nisko past.

Name

J

20.12.2019 17:10

Mili brate. Kako ne pise. Ako si zavrsio fax onda si zavrsio fax na Sokocu. Procitaj pretposljednji i posljednji pasus. Ali ono dobro iscitaj pa probaj skontati sta je pisac htio da Kaze ? Diplomatija ne funkcionise na nacin da direktno napise u ovom slucaju idete u NATO. Mora se sacuvati kooperativni partner tj. Dodik. Da bi mogao poslati i sljedeci ANP ugodinu. Dakle kaze politiku, naoruzanje, i sve ostalo Moramo uskalditi sa NATO! Kao I svaka druga clanica. BiH ce poslati vise ANP u Nato ovo je tek prvi. Ovdje je najvaznije da se entiteti nemaju pravo mijesati u ovo pitanje. Ne postoji mogucnost entitetskog glasanja kao za druge zakone. Pozdrav

Name

Ne

20.12.2019 21:07

Dodik se pita,hahahaha,al kao lanjski snijeg,po obicaju.Zdrav ima sto zelja,a bolestan samo jednu,da ozdravi,vi snsd glasci ste iz ove druge polovine poslovice,definitivno.Mada,toliko ste utuceninu glavu da vam nema lijeka.

Name

Milko

20.12.2019 16:29

Napisano da sve ovce budu zadovoljne. I Miline i Bakirove i Coviceve.

ODGOVORITE
Name

Zaledje

20.12.2019 16:57

Pa cim se salje izvjestaj NATOu samim tim se vidi gdje se ide.Sto slati bilo sta ako se ne ide nema logike!?

Name

re

20.12.2019 21:21

S tim da su Bakirove ovo i htjele, a Miline nisu,...ko je dobio jasno je svakome,..a ti i dalje izjednacavaj bice ti lakse,...

Name

Proleter

20.12.2019 16:31

Sve nešto imam osjećaj, da ćemo se jednog jutra i to uskoro, probuditi u sred NATO pakta

ODGOVORITE
Name

Lik

20.12.2019 16:46

Doci ce oni i prije, onoga momenta kada vise ne budemo u mogucnosti da vracamo transe kredita. Kada ostanemo bez stanovnistva, naravno da necemo moci vracati a to ce se uskoro desiti.

Name

Ja

20.12.2019 16:54

Pa ne ide to tek tako.O tom se godinama odlučuje i vrše reforme.Tu treba kes.A B i H crkla samo sto nije.

Name

Kojot

20.12.2019 18:51

Zato ti i jesi proleter

Name

Usa

20.12.2019 16:31

To je super

ODGOVORITE
Name

Milan T

20.12.2019 16:34

Bosna i Hercegovina treba da ide u NATO

ODGOVORITE
Name

prijedor

20.12.2019 16:35

Sve je rečeno jednom rečenicomU skladu sa prijašnjim odlikama SM parlamenta BIH i presjedništva???prijašnja odluka zahtjev za prijem u NATO .potpisnik Radmanovič prijašnja odluka paramenta BIH 2009 Uputiti u NATO zahtijev za ubrzan prijem u NATO savez......sve ostalo pada u vodu....idemo u NATO.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

20.12.2019 16:52

Šta će sad opozicija?Vam treba program protiv Dodika bolji.A ne da ti znaš sve o NATO integracijama.

Name

Krajina

20.12.2019 17:24

Kratko i jasno sve je rečeno.

Name

Nista

20.12.2019 16:38

Stvarno nista tu ne pise. Narocito na cirilici. Lud narod. Pa NATO reforme su politicke reforme. Niko tu i ne pominje neki ulazak il izlazak. Ovo je ludnica stvarno.

ODGOVORITE
Name

Proleter

20.12.2019 16:45

"Nista" , jesi li siguran da si pročitao, pošto o političkim reformama i jeste riječ, na većini stranica dokumenta. Takođe, pominje se i pravosuđe u zasebnom poglavlju, vojska, policija, sve što je i pisalo u ANP. Uostalom, sačekaj koji dan, da se NATO očituje, pa ćeš vijdeti kad kažu "Ovo je za nas ANP". Ako Dodik neće u NATO, onda ništa ne bi trebalo poslati jer čak i ako bijel papir pošalju tamo, to će značiti ANP.

Name

Re Proleter

20.12.2019 17:18

Jeste. Tacno.

Name

Goran

20.12.2019 16:40

Po meni odluka NS RS o neutralnosti entiteta za NATO je isto kao odluka neke mjesne zajednice jer NATO ne gleda na lokalnu vlast (sto NSRS jeste) nego gleda na nivou drzave tj onoga ko je predstavlja u UN a to je Bosna i Hercegovina

ODGOVORITE
Name

4d

20.12.2019 17:08

E jeßi pametan

Name

RE Goran

20.12.2019 17:21

Tačno tako, odluka i rezolucija NS su za krezavo biračko tijelo

Name

re

20.12.2019 19:14

Pa Ustavni sud Republike Srpske je jasno rekao da ta rezoluciju nema nikakvu težinu i da je riječ o političkom pamfletu.

Name

Decko

20.12.2019 16:40

Nesto su oni fino tu "škrabali" kao mala djeca, ali to je sve smijesno... Ti papiri vrijede koliko i moj toalet papir!

ODGOVORITE
Name

Василије

20.12.2019 16:48

НАТО је злочиначка организација, која изазива нестабилност у малим државама широм свијета: Ирак, Афганистан, Либија, Сирија, Јемен, ... Да је злочиначка организација утемељујем што је 1999 године 76 дана и ноћи непрекидно бомбардовала Србију и мањим дијелом Црну Гору (злочини и покољ становништва у селу Мурино). Србију су разорили као највећи душмани, то српски народ не може да заборави. А коме се ратује под заставом те злочиначке организације нека иде и нек се бори за туђе интересе.

ODGOVORITE
Name

Iskren

20.12.2019 17:21

Vasilija, bas si pravo rekao, popisase Dodik na Grobove izginulih Srbskih Boraca i Civila, bruka za svu Srbsku Naciju sta nam taj Dodik i njegovi pratioci ucinise.

Name

re

20.12.2019 17:25

Ništa se ti ne sekiraj, nećeš ti nikuda ići ratovati a neću ni ja, vojska je na dobrovoljnoj bazi. Bilo bi ti pametnije da si pročitao dokumenta, vidio bi da piše da su pripadnici OS BiH već u Afganistanu, i to nekoliko godina.

Name

Eeee moj gazda Vaso

20.12.2019 18:00

Uzmi apaurin, biće ti lakše...

Name

UKNJIZAVANJE IMOVINE

20.12.2019 16:48

57 PERSPEKTIVNIH LOKACIJA !!!!! ZNACI BIH TJ. MINISTARSTVO ODBRANE STAVLJA SAPU U BANJA LUCI NA MAHOVLJANE, ZALUZANE, MANJACU, KASARNU KOZARA. U BIJELJINI TAKODJE I ONDA NATO VJEZBE MOGU DA SE IZVODE NADOMAK SRBIJE.

ODGOVORITE
Name

boticeli

20.12.2019 17:31

Zasto da ne sve je to vlasnistvo Drzave BiH da nije mozda vlasnik Slovenija ili Srbija.

Name

Ej ljudi

20.12.2019 16:52

Ja sam Srbin. Dajte ljudi smetnite se s te neutralnosti. Kakva crna neutralnost. To je izmisljotina Kleptomana potvrdjena dizanjem ruku njegovih kretena u nazovi Skupstini da pali glupi narod i krade. Alo braco. Nema neutralnosti. Cuj Republika Srpska sila pa ko fol neutralna. Ajte vise sjedi jedan.

ODGOVORITE
Name

Vrboska

20.12.2019 16:54

Vidjecemo cija ce djeca ici na strana ratista u NATO uniformama . Npr. Sirija..Afganistan..Irak..Libija..itd. ZNAMO CIJI SINOVI NECE SIGURNO ICI !!??

ODGOVORITE
Name

Miki

20.12.2019 16:54

Ne razumijem zašto ne želite u Nato pa tako štitite i interes RSa na kraju krajeva nije smak svijeta trebamo graditi našu državu a kada nam dođu investicije i strana ulaganja i bolje plate i standard neće nas zanimati ko je koje vjere ovo je naša država

ODGOVORITE
Name

Re: Miki

20.12.2019 20:13

Kada osiromašeni uranij pokaže željeni efekat u Republici Srpskoj, tj. na njenim građanima, onda će biti svejedno kome zemlja bivših njenih stanovnika pripada. Mi smo svoje poklone (osiromašeni uranij) dobili i polako ga grickamo-dok SVI ne pomremo. @Miki jel u tome vidiš svoje zadovoljenje?!

Name

Mili

20.12.2019 20:15

Brabo miki za komentar...ovdje vecina nema pojma sta znaci Nato...a pojedinci vec ratuju u siriji itd..

Name

Dejan

20.12.2019 16:58

Svima je jasno da je ovo ANP

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.12.2019 16:59

Nigdje ni slova a o vojnoj neutralnosti rs-a?! Ovo je izdaja!!

ODGOVORITE
Name

Zaledje

20.12.2019 17:01

Ja neznam da se ikome ista salje a pogotovo izvjestaji itd ako krajnji cilj nije članstvo!?Pa da im recept za cevape saljemo znaci da im podnosimo izvjestaj sta radimo i sta planiramo raditi.Pa zar se to radi ako krajnji cilj nije da tomo koga izvjestavamo bude zadovoljan?Ako BIH ne ide ka NATOu sta uopste ista salje?

ODGOVORITE
Name

re

20.12.2019 17:27

Predsjedništvo je kolektivni šef države BiH i taj organ se ne bavi nižim nivoima vlasti niti njihovim rezolucijama. To je tako potpisano još u Dejtonu

Name

Alan Ford

21.12.2019 09:23

Izdaja čega

Name

bošnjak

20.12.2019 17:02

Belaj na pomoluKo je pustio dokument u javnost.kad je zaključan u sefu i potpisano da se neče objavljivati dok se ne formira SM i dok se ne pošalje u NATO sjedište??????

ODGOVORITE
Name

nikad

20.12.2019 17:03

pa ni tad,nijedan medjunarodni papir nije pisan na cirilici. Ovo je baja napisao ono sto opozicija hoce da procita i to je to

ODGOVORITE
Name

Ре:

20.12.2019 18:11

Треба овај документ измијенити и допунити са реченицом: "За улазак у НАТО, грађани Републике Српске ће се изјаснити референдумом, будући да је Скупштина Републике Српске усвојила Резолуцију о војној неутралности."

Name

Pravda Bl

20.12.2019 17:14

A koji licemjeri. Pojedinci gore od zelje za Nato a nemaju muda da to javno kazu pa im kobojagi netko kriv jer je potpisao Anp a dokument nema veze sa Anp

ODGOVORITE
Name

Glamoč

20.12.2019 17:30

Ovaj zadnji članak govori sve!

ODGOVORITE
Name

SveJedno

20.12.2019 17:30

Oval Dokument kao ona knjiga " Sanjarica", mozes tumaciti, onako ili ovako. Kako kome pase.

ODGOVORITE
Name

re svejedno

20.12.2019 20:06

Mozemo ga ja i ti tumaciti kako hocemo,ne pika se moje i tvoje tumacenje,nego onaj ko se pita a to je NATO.

Name

modricanin

20.12.2019 20:35

Samo se engleska verzija izvjestaja priznaje, ovo je Zeljka prevodila za krezube clanove sekte.

Name

Glamoč

20.12.2019 17:39

Ako nije dalji pristup NATO-u, onda šta je?! Predsjedništvo onako iz dosade pisalo pismo ili ti čestitku za Božić.

ODGOVORITE
Name

@sve prlike

20.12.2019 18:05

BIH je školi(NATO) dobila domači zadatak da napiše i pošalje na ocjenjvanje.To je i uradila za razliku od Srbije koja nema nikakav domači zadatak niti šalje ikave programe. u NATO Ova činjenica sve govori , ko sarađuje sa NATOM savezom ko ide u članstvo NATO saveza.

ODGOVORITE
Name

OTAN

20.12.2019 18:06

I ovaj dokument znaci da je RS samo entitet u drzavi BiH, SAMO ENTITET!Kakve odluke jednog entiteta imaju znacaj za jednu drzavu, cisto blamiranje? BiH je drzava koja se sastoji od 2 entiteta, a ne da je sastavljena od 2 ent.tako pise u Dejtonu, a to je velika razlika. Welcome to NATO!

ODGOVORITE
Name

Interoperabilnos???

20.12.2019 18:07

Po definiciji Interoperabilnost u NATO-u znači: "NATO insistira na interoperabilnosti članica pakta". (Pogledaj: https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82. Ova se riječ ponavlja na nekoliko mjesta. Dakle, odnosi se na ČLANICE NATO pakta. Dalje, u programu piše da se Program reformi... naslanja na sva dokumenta koje je BiH usvojila i dostavila NOTO-u od 2006. godine. a da je Nato u decembru 2018. godine BiH dao do znanja da je spreman prihvatiti ANP BiH i ovaj Program je TO!

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

20.12.2019 20:56

Htjeli ili ne, ovo je to.....napisano okruglo pa na ćoše kaže da je stvar dovedena do kraja.

ODGOVORITE
Name

Драшко

20.12.2019 22:42

Било је и тежих тренутака у краткој историји Српске: 1. Преузимање власти Милорада Додика са два члана странке СНСД. 2. Отимање Брчког из састава Републике Српске и формирање Дистрикта Брчко. Сад смо цијели из два дијела. 3. Прелети НАТО пакта преко наше територији приликом бомбардовања Србије. 4. Смјена легитимно изабранаог предсједника Републике Српске од стане високог представника. 5. Нелегитимна хапшења Срба и убиства, рањавања и сакаћење Срба приликом хапшења од стране НАТО пакта. 6. Изјава Милорада Додика да му је дражи кантон у БиХ од тога да будемо у саставу Србије. 7. Вишеструка јалова изјава Додика да ће бити расписан референдум...

ODGOVORITE
Name

Biber

21.12.2019 09:48

Sta god da pise u tom papiru ke NEBITNO, kao da.mi nesto odlucujemo?? HAHAHA smesno

ODGOVORITE
Name

cinik

21.12.2019 10:38

Kako to da Sveta Republika Srpskog Naroda nigdje nije spomenuta u dokumentu? Zna li Evropa za nas?

ODGOVORITE
Name

NATO FAN

22.12.2019 13:22

Šta ovo znači? "BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu."

ODGOVORITE