Аутомобили ће морати имати уграђен алколок

Вожња под дејством алкохола један је од два најчешћа разлога саобраћајних несрећа, показују статистике у БиХ. Уградња алколок уређаја у аутомобиле још једна је од мјера Европске уније којом ће земље чланице покушати да спасу људске животе. Босна и Херцеговина, пак миљама је далеко од овакве одредбе, сматрају стручњаци.

Република Српска 20.12.2019 | 15:17
Аутомобили ће морати имати уграђен алколок

Сви аутомобили који се од 2022. године буду производили у земљама Европске уније мораће да имају уграђен алколок уређај. Овај уређај онемогућава возачу да покрене возило уколико је под дејством алкохола.

“Поред волана имате уређај сличан оном уређају који користи полиција за тестирање возача, да ли возе под утицајем алкохола. Да би покренули возило, ви прво морате да дунете у тај уређај. Ако сте прије тога конзумирали алкохол, возило нећете моћи да се стартује”, каже Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

У Српској је, према подацима МУП-а, од јануара до новембра ове године регистровано 9249 саобраћајних незгода, у којима је погинуло 108 лица. У 901 несрећи бар један од учесника је био под дејством алкохола а у 326 незгода узрок несреће је био преко 1.5 г/кг алкохола у крви. Алколок је ефикасан али би прво требало ријешити неке техничке ствари, прије свега измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја, слажу се стручњаци.

“Након тога, када то имате дефинисано у закону, треба дефинисати ко ће то уграђивати у возило и на који начин. То мора да буде стандардизовано, униформно у свим возилима и то не може свако да уграђује”, каже доцент доктор Бојан Марић са Саобраћајног факултета из Добоја. Он даље каже да је сљедећи корак одредити према којим категоријама га увести.

“То су повратници у кршењу Закона о безбједности саобраћаја, у овом случају они који су већ санкционисани јер су возили под дејством алкохола. Повратници чак треба да сносе и трошкове уградње, уколико би то било уведено, и требало би да се прате на неки одређени период.

Даље, ви морате да имате сервисирање тог система на сваких шест мјесеци или годину дана, а мора се одредити и ко ће то да прати. Дакле, треба га увести према одређеним категоријама, чак можда и према возачима почетницима, до двије године возачког стажа.”

Према подацима МУП-а Републике Српске, до новембра ове године из саобраћаја је искључено 22 715 возача, од чега 18 023 због вожње под утицајем алкохола. Највећа измјерена количина алкохола у крви у истом периоду нпр. у Бијљељини, према подацима Полицијске управе, била је чак 3.2 промила.

Оваква статистика ујединила је мишљење анкетираних грађана о алколок систему. Кажу да подржавају уградњу овог уређаја у аутомобиле јер би “ доста живих глава остало”. Сматрају да неко ко је пио уопште не треба да узима волан у руке те да самом обуком будући возачи “једном ногом већ стоје у гробу” а када добију возачку дозволу “у гроб су ставили и другу ногу а само је њихов избор како ће да заврше”.

Дакле, јединствен је став да би систем допринио већој сигурности у саобраћају, али уз додатне мјере, као што су кампање о алкохолу као једном од водећих узрока саобраћајних несрећа.

“Поред тога, сматрам да би ефикаснија мјера била измјена и допуна закона-пооштравање санкција тј. пооштравање казни, када је у питању овај прекршај, јер ви сада имате ситуацију да за тај прекршај у року од 8 дана неко дође и плати пола од прописане казне”, тврди Марић .

Поједине компаније земаља у окружењу уградиле су алколок уређај у аутомобиле запослених. Према процјени Европског савјета за безбједност саобраћаја 5000 живота годишње било би спашено на европским путевима уколико би сви возачи били тријезни, кажу из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јоја

20.12.2019 14:38

Јој јој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алкос

20.12.2019 14:39

Даш дјетету да дува и ћао здраво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алкос

20.12.2019 14:44

Зовнеш тријезног комшију да дуне и вози Мишко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Алкос

20.12.2019 15:47

Управо тако.Или поведес са собом неку дјевојку која не пије,али такве је теско наци.

Name

Ре

20.12.2019 18:17

Добра ти идеја....само казна ће бити жестока!!!

Name

???

20.12.2019 15:27

Ејјј Јаране! Јес пио ста? Ма ниста јаране, само кафу и киселу воду. Ај бога ти ДУНИ да упалим кола. ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тријезница

20.12.2019 15:44

И онда једно јутро нађете оглас "Тријезна особа дува у алкосензор, 10Е по дувању + трошкови доласка на адресу. Долазак на локацију у кругу од 5км бесплатан". Има да га дувају велики и мали, мушкарци и жене, ал док су тријезни. Дтуга солуција, оставиш ауто упаљен док трзнеш коју с ногу у кафаници. Хахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тријезница ре

20.12.2019 16:28

Балцан пун брдо са брда паркирас на нагибу ако неце са кјлуцем хоце на гурање састави у трецој мало се кабина заљуља ниста стасно.

Name

Маx

20.12.2019 15:44

Дуго не процитах веце глупости,поготово од овог еминентног струцњака са престизног Саобрацајног факултета у Добоју.А тек ово мисљење градјана о "једној или двије ноге у гробу".Знаци ,ако и пјеске закорацимо на коловоз једном ногом смо у гробу?Страсно размисљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зјеница ока

20.12.2019 17:00

Оцитавање зјанице у току аклкотестирања или помјерис око или трепнес иде процес испоцетка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

20.12.2019 19:40

Мени смета несто друго, ово се мозе зезнути на хиљаду нацина, нпр мали компресор на упаљац у ауту, упалис га и казес дувај компресоре, али заиста није ово тема које бих се дотакао. Властима није у интересу безбедност у саобрацају. Ио томе би се дали навести примери али неки други пут. Ограницење брзине би била тема о којој бих поврсно дискутовао. Засто се у сва возила не угради камера која препознаје ограницење брзине и софтверски аутомобил аутоматски коригује брзину. Познато је да такве камере постоје јер ако могу цак и лица да скенирају и анализирају, па саобрацајни знакови су веци и једноставнији а мање их и има. Тада нам радари не би били ни потребни. Закљуцак, ради се о новцу и наплатама казни а не о безбедности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

20.12.2019 20:57

Нема даље, све си рекао. То је то. Људи гину у измисљеним и наметнутим ратовима и сада као некоме битни људски зивоти. Фујјј.

Name

Ја Али

20.12.2019 20:52

Возаци који пију сто воле, никада не праве саобрацајне несреце, проблем су они који алкохолом лијеце неке комплексе. Једино да уграде "будалометре" е то би вец било несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

26.12.2019 15:31

Сви досадасњи коментари су изузетно добри симпатицни и истинити. Слазем се са свим коментаторима?идеални сте и насмијали сте ме до суза

ОДГОВОРИТЕ