Automobili će morati imati ugrađen alkolok

Vožnja pod dejstvom alkohola jedan je od dva najčešća razloga saobraćajnih nesreća, pokazuju statistike u BiH. Ugradnja alkolok uređaja u automobile još jedna je od mjera Evropske unije kojom će zemlje članice pokušati da spasu ljudske živote. Bosna i Hercegovina, pak miljama je daleko od ovakve odredbe, smatraju stručnjaci.

Republika Srpska 20.12.2019 | 15:17
Automobili će morati imati ugrađen alkolok

Svi automobili koji se od 2022. godine budu proizvodili u zemljama Evropske unije moraće da imaju ugrađen alkolok uređaj. Ovaj uređaj onemogućava vozaču da pokrene vozilo ukoliko je pod dejstvom alkohola.

“Pored volana imate uređaj sličan onom uređaju koji koristi policija za testiranje vozača, da li voze pod uticajem alkohola. Da bi pokrenuli vozilo, vi prvo morate da dunete u taj uređaj. Ako ste prije toga konzumirali alkohol, vozilo nećete moći da se startuje”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

U Srpskoj je, prema podacima MUP-a, od januara do novembra ove godine registrovano 9249 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 108 lica. U 901 nesreći bar jedan od učesnika je bio pod dejstvom alkohola a u 326 nezgoda uzrok nesreće je bio preko 1.5 g/kg alkohola u krvi. Alkolok je efikasan ali bi prvo trebalo riješiti neke tehničke stvari, prije svega izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja, slažu se stručnjaci.

“Nakon toga, kada to imate definisano u zakonu, treba definisati ko će to ugrađivati u vozilo i na koji način. To mora da bude standardizovano, uniformno u svim vozilima i to ne može svako da ugrađuje”, kaže docent doktor Bojan Marić sa Saobraćajnog fakulteta iz Doboja. On dalje kaže da je sljedeći korak odrediti prema kojim kategorijama ga uvesti.

“To su povratnici u kršenju Zakona o bezbjednosti saobraćaja, u ovom slučaju oni koji su već sankcionisani jer su vozili pod dejstvom alkohola. Povratnici čak treba da snose i troškove ugradnje, ukoliko bi to bilo uvedeno, i trebalo bi da se prate na neki određeni period.

Dalje, vi morate da imate servisiranje tog sistema na svakih šest mjeseci ili godinu dana, a mora se odrediti i ko će to da prati. Dakle, treba ga uvesti prema određenim kategorijama, čak možda i prema vozačima početnicima, do dvije godine vozačkog staža.”

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, do novembra ove godine iz saobraćaja je isključeno 22 715 vozača, od čega 18 023 zbog vožnje pod uticajem alkohola. Najveća izmjerena količina alkohola u krvi u istom periodu npr. u Bijljeljini, prema podacima Policijske uprave, bila je čak 3.2 promila.

Ovakva statistika ujedinila je mišljenje anketiranih građana o alkolok sistemu. Kažu da podržavaju ugradnju ovog uređaja u automobile jer bi “ dosta živih glava ostalo”. Smatraju da neko ko je pio uopšte ne treba da uzima volan u ruke te da samom obukom budući vozači “jednom nogom već stoje u grobu” a kada dobiju vozačku dozvolu “u grob su stavili i drugu nogu a samo je njihov izbor kako će da završe”.

Dakle, jedinstven je stav da bi sistem doprinio većoj sigurnosti u saobraćaju, ali uz dodatne mjere, kao što su kampanje o alkoholu kao jednom od vodećih uzroka saobraćajnih nesreća.

“Pored toga, smatram da bi efikasnija mjera bila izmjena i dopuna zakona-pooštravanje sankcija tj. pooštravanje kazni, kada je u pitanju ovaj prekršaj, jer vi sada imate situaciju da za taj prekršaj u roku od 8 dana neko dođe i plati pola od propisane kazne”, tvrdi Marić .

Pojedine kompanije zemalja u okruženju ugradile su alkolok uređaj u automobile zaposlenih. Prema procjeni Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja 5000 života godišnje bilo bi spašeno na evropskim putevima ukoliko bi svi vozači bili trijezni, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Joja

20.12.2019 14:38

Joj joj

ODGOVORITE
Name

Alkos

20.12.2019 14:39

Daš djetetu da duva i ćao zdravo.

ODGOVORITE
Name

Alkos

20.12.2019 14:44

Zovneš trijeznog komšiju da dune i vozi Miško

ODGOVORITE
Name

Re Alkos

20.12.2019 15:47

Upravo tako.Ili povedes sa sobom neku djevojku koja ne pije,ali takve je tesko naci.

Name

Re

20.12.2019 18:17

Dobra ti ideja....samo kazna će biti žestoka!!!

Name

???

20.12.2019 15:27

Ejjj Jarane! Jes pio sta? Ma nista jarane, samo kafu i kiselu vodu. Aj boga ti DUNI da upalim kola. ????

ODGOVORITE
Name

Trijeznica

20.12.2019 15:44

I onda jedno jutro nađete oglas "Trijezna osoba duva u alkosenzor, 10E po duvanju + troškovi dolaska na adresu. Dolazak na lokaciju u krugu od 5km besplatan". Ima da ga duvaju veliki i mali, muškarci i žene, al dok su trijezni. Dtuga solucija, ostaviš auto upaljen dok trzneš koju s nogu u kafanici. Hahahaha.

ODGOVORITE
Name

Trijeznica re

20.12.2019 16:28

Balcan pun brdo sa brda parkiras na nagibu ako nece sa kjlucem hoce na guranje sastavi u trecoj malo se kabina zaljulja nista stasno.

Name

Max

20.12.2019 15:44

Dugo ne procitah vece gluposti,pogotovo od ovog eminentnog strucnjaka sa prestiznog Saobracajnog fakulteta u Doboju.A tek ovo misljenje gradjana o "jednoj ili dvije noge u grobu".Znaci ,ako i pjeske zakoracimo na kolovoz jednom nogom smo u grobu?Strasno razmisljanje.

ODGOVORITE
Name

Zjenica oka

20.12.2019 17:00

Ocitavanje zjanice u toku aklkotestiranja ili pomjeris oko ili trepnes ide proces ispocetka!

ODGOVORITE
Name

Ratko

20.12.2019 19:40

Meni smeta nesto drugo, ovo se moze zeznuti na hiljadu nacina, npr mali kompresor na upaljac u autu, upalis ga i kazes duvaj kompresore, ali zaista nije ovo tema koje bih se dotakao. Vlastima nije u interesu bezbednost u saobracaju. Io tome bi se dali navesti primeri ali neki drugi put. Ogranicenje brzine bi bila tema o kojoj bih povrsno diskutovao. Zasto se u sva vozila ne ugradi kamera koja prepoznaje ogranicenje brzine i softverski automobil automatski koriguje brzinu. Poznato je da takve kamere postoje jer ako mogu cak i lica da skeniraju i analiziraju, pa saobracajni znakovi su veci i jednostavniji a manje ih i ima. Tada nam radari ne bi bili ni potrebni. Zakljucak, radi se o novcu i naplatama kazni a ne o bezbednosti.

ODGOVORITE
Name

Mirko

20.12.2019 20:57

Nema dalje, sve si rekao. To je to. Ljudi ginu u izmisljenim i nametnutim ratovima i sada kao nekome bitni ljudski zivoti. Fujjj.

Name

Ja Ali

20.12.2019 20:52

Vozaci koji piju sto vole, nikada ne prave saobracajne nesrece, problem su oni koji alkoholom lijece neke komplekse. Jedino da ugrade "budalometre" e to bi vec bilo nesto.

ODGOVORITE
Name

Deda

26.12.2019 15:31

Svi dosadasnji komentari su izuzetno dobri simpaticni i istiniti. Slazem se sa svim komentatorima?idealni ste i nasmijali ste me do suza

ODGOVORITE