Мошти Светог Василија спремне за пут у Никшић

У светињи влада никољдански мир, али и "тврда вера" да ће са скупа у Никшићу бити поручено да ће народ бранити своју Цркву.

Вијести 20.12.2019 | 12:05
Мошти Светог Василија спремне за пут у Никшић

Ако затреба, бранићемо Острог!

Са овом поруком, налик завету, верници из Црне Горе, али и из свих земаља, који свакодневно посећују дом Светог Василија Острошког дочекују велики црквено-народни сабор за одбрану вере заказан за суботу у Никшићу. На овом скупу верници и грађани Црне Горе дићи ће свој глас против усвајања предложеног закона о слободи вероисповести, према коме ће власник имовине Српске цркве постати - држава Црна Гора.

Само дан пошто су се у парламенту ломила копља између председника Владе Душка Марковића и опозиционих странака, које траже безусловно повлачење опасног закона, у Острогу је владао никољдански мир, али и "тврда вера" да ће са скупа у Никшићу бити поручено да ће народ бранити своју Цркву.

Репортер "Новости" обрео се у острошким врлетима око поднева, када долази највише поклоника из Црне Горе, али и Републике Српске, Србије и иностранства. Монаси су били у дубоким молитвама, док су свештеници обављали последње припреме за путовање моштију Светог Василија. Митрополија црногорско-приморска позвала је све вернике да се пред кивотом светитеља сједине, измире и пошаљу поруку да наум власти - неће проћи.

Свештеници у Острогу своје ставове не износе без благослова митрополита Амфилохија.

- Све је речено и јасно. Нема шта ту да се дода - кажу свештеници острошке светиње.

У Никшићу се очекују десетине хиљада верника који ће се окупити код Саборне цркве, као и на Тргу војводе Шака Петровића. Најављени су доласци из свих крајева Црне Горе. Скуп који је најављен као "сабор у одбрану вере и светиња", како наглашавају организатори, биће последња црвена линија у заштити духовног и верског идентитета народа Црне Горе.

- Стајаћемо мирно у суботу, јер са страхом божјим у молитвеној колони идемо на поклоњење моштима Чудотворца. Сви имамо жељу да Свети Василије Острошки помири православне Црногорце, браћу и сестре, синове и очеве. И да не дозволи никада више да вера мора да се брани - истичу организатори.

Народни представници у Скупштини Црне Горе из редова владајуће већине ДПС-а, Социјалдемократа, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и Албанаца, без обзира на сва упозорења из земље и света, не одустају од плана да 26. децембра у парламенту изгласају закон коме се противи већина народа, верске заједнице, међународна јавност...

- Даће Бог и Свети Василије да одбранимо наше светиње молитвом и љубављу према ближњем своме. Наша вера је чврста и тврда, а Чудотворац нас вековима сабира и брани. И њега су прогонили, али је истрајно чувао православну веру и надахњивао Црногорце. Очекујем да у Никшић дође цела Црна Гора, на поклоњење светитељу - каже за "Новости" новинар Раде Вукићевић кога затичемо у светилишту.

У манастиру кажу да изношење кивота светитеља, како неки говоре, није чудо нити преседан.

- Увек кад је мука, у помоћ се призива Чудотворац. Он није само исцелитељ и заштитник града Никшића и његових житеља, него и целе васељене - кажу монаси.

У Острогу је у четвртак био и Првослав Бојовић из Куршумлије, чији преци су пореклом из Андријевице. Он је ктитор пограничне цркве у Мердарима која је посвећена Стефану Дечанском:

- Видимо се у Никшићу! Тамо нам је место.

 

ХЕРЦЕГОВЦИ ПЛАНИРАЈУ ДА ПРИСУСТВУЈУ САБОРУ У НИКШИЋУ: ДА НАС СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ СВЕ ОКУПИ

ИАКО још нема најава о организованом превозу на велики црквено-народни сабор у Никшићу, грађани источне Херцеговине у великом броју планирају одлазак, како би се поклонили моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког - Чудотворца.

Требињац Никола планира да са породицом буде део скупа у Саборном храму у Никшићу.

- Има ли ишта лепше од тога да нас пред божићне празнике окупи Свети Василије Чудотворац и да се сви заједно помолимо за здравље и срећу нашег народа. Управо зато желим да са својом породицом будем део Сабора, да свима покажемо како нас вера окупља, вера према Богу, која је јача и од политике и од било чега другог - каже Никола.

Херцеговци не крију да гаје посебна осећања према Светом Василију и манастиру Острогу.

- За нас из Херцеговине не постоје било какве границе са Црном Гором, када је реч о вери и Светом Василију Острошком. Не идемо у Никшић да било шта доказујемо. Идемо да будемо са браћом и да се сви окупимо око истог, из љубави према Богу, према нашој Цркви - истакао је Илија из Гацка.

Велики број становника из источне Херцеговине, од Требиња да Невесиња, запутиће се ка Никшићу, како би цели свет видео величанствено слику са великог црквено-народног сабора. То што се спекулише о могућим дужим задржавањима на граничним прелазима, кажу, неће им бити препрека.

(Новости)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Брацо

20.12.2019 11:37

Брацо. АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Фоца

20.12.2019 13:08

Слава ти и милост Свети Оце Василије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

20.12.2019 13:13

ста власт у ЦГ ради, ово неце на добро. Оставите Цркву и светиње на миру. Бог све види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

20.12.2019 16:26

Докле су Срби,досли,све је ово резултат Безбозниства,да Његос устане,за паре дјецу продају,Црква је на страни лопова,кад је Црква осудила,убиства криминал, Патријарх иде код ДОДИка на предизборни скуп,у Мрцевце дан прије Избора,30,9,2019,и питамо се, сто нам се десава,Додик иде на Велики Петак код папе,од толиких дана,у години

Name

Ненад

20.12.2019 19:00

То исто ради и Додик у БиХ па се нико не буни.

Name

БЛ 71

20.12.2019 16:31

Василије Свети, поносе монаха... Слава му и милост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

20.12.2019 17:03

Његош и Свети Петар Цетински се окрећу у гробу, какве су то народне изадјице и лопови дошли на власт. Што се не усуде да дирају у католичке и муслиманске богомоље - мало сутра. ЕУ би одмах би то осудили. Овако ће то поздравити јер су то ђаволска посла а ЕУ то воли, поготово када се ради на штету српскога народа и његових светиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

20.12.2019 17:23

Пристига сам утрос -2000км само због овога.Позивам сву браћу и сестре у одбрану Сербства!ЦРКВА НАС ЈЕ ОЧУВАЛА !

Name

Погледај дом свој анђеле

20.12.2019 22:02

Потресна је чињеница, да су издаја и похлепа дошли до те мјере, да се морају помјерати и носити мошти нашег драгог и Великог Светитеља, да би се неразумни и силни, дозвали разуму. Дај Боже и Свети Василије Острошки, да све прође у миру, да се спаси православље и овог искушења, да вјера поново нађе мјесто у срцима искрених људи.

Name

ВИЛИ

20.12.2019 18:50

Ђукановић је издао православни народ, школовао је додика те и он иде његовим стопама. Шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.21.12.2019

20.12.2019 23:26

Зашо Црногорци што живе у Србији недигну глас против Ђуканови,и Ђукановићеве хајке против Срба.У црној гор живи мање Црногораца него у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир И добра воља

21.12.2019 02:22

Свети Василије Осртроски опрости нам гријехе,спаси нас Светитељу милосцу Твојом оцисти насе Дусе И Срца од сваке нецистоте.Обасјај нас Свјетлосцу Твојом И зстити од сваког зла.Зивима Зивот иЗдравље,Слога И Мир, а упокојеним опрости гријехе И подари Зивот Вјецни.Проклете дусмане препознај И удаљи од свих нас. ЗАСТИТИ СВЈЕТЛОСЦУ ТВОЈОМ НАСЕ СВЕТИЊЕ И ХРАМОВЕ.СПАСИ НАС И ЗАСТИТИ....ВЈЕЦНА ТИ СЛАВА И МИЛОСТ СВЕТИТЕЉУ....

ОДГОВОРИТЕ