Mošti Svetog Vasilija spremne za put u Nikšić

U svetinji vlada nikoljdanski mir, ali i "tvrda vera" da će sa skupa u Nikšiću biti poručeno da će narod braniti svoju Crkvu.

Vijesti 20.12.2019 | 12:05
Mošti Svetog Vasilija spremne za put u Nikšić

Ako zatreba, branićemo Ostrog!

Sa ovom porukom, nalik zavetu, vernici iz Crne Gore, ali i iz svih zemalja, koji svakodnevno posećuju dom Svetog Vasilija Ostroškog dočekuju veliki crkveno-narodni sabor za odbranu vere zakazan za subotu u Nikšiću. Na ovom skupu vernici i građani Crne Gore dići će svoj glas protiv usvajanja predloženog zakona o slobodi veroispovesti, prema kome će vlasnik imovine Srpske crkve postati - država Crna Gora.

Samo dan pošto su se u parlamentu lomila koplja između predsednika Vlade Duška Markovića i opozicionih stranaka, koje traže bezuslovno povlačenje opasnog zakona, u Ostrogu je vladao nikoljdanski mir, ali i "tvrda vera" da će sa skupa u Nikšiću biti poručeno da će narod braniti svoju Crkvu.

Reporter "Novosti" obreo se u ostroškim vrletima oko podneva, kada dolazi najviše poklonika iz Crne Gore, ali i Republike Srpske, Srbije i inostranstva. Monasi su bili u dubokim molitvama, dok su sveštenici obavljali poslednje pripreme za putovanje moštiju Svetog Vasilija. Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je sve vernike da se pred kivotom svetitelja sjedine, izmire i pošalju poruku da naum vlasti - neće proći.

Sveštenici u Ostrogu svoje stavove ne iznose bez blagoslova mitropolita Amfilohija.

- Sve je rečeno i jasno. Nema šta tu da se doda - kažu sveštenici ostroške svetinje.

U Nikšiću se očekuju desetine hiljada vernika koji će se okupiti kod Saborne crkve, kao i na Trgu vojvode Šaka Petrovića. Najavljeni su dolasci iz svih krajeva Crne Gore. Skup koji je najavljen kao "sabor u odbranu vere i svetinja", kako naglašavaju organizatori, biće poslednja crvena linija u zaštiti duhovnog i verskog identiteta naroda Crne Gore.

- Stajaćemo mirno u subotu, jer sa strahom božjim u molitvenoj koloni idemo na poklonjenje moštima Čudotvorca. Svi imamo želju da Sveti Vasilije Ostroški pomiri pravoslavne Crnogorce, braću i sestre, sinove i očeve. I da ne dozvoli nikada više da vera mora da se brani - ističu organizatori.

Narodni predstavnici u Skupštini Crne Gore iz redova vladajuće većine DPS-a, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Albanaca, bez obzira na sva upozorenja iz zemlje i sveta, ne odustaju od plana da 26. decembra u parlamentu izglasaju zakon kome se protivi većina naroda, verske zajednice, međunarodna javnost...

- Daće Bog i Sveti Vasilije da odbranimo naše svetinje molitvom i ljubavlju prema bližnjem svome. Naša vera je čvrsta i tvrda, a Čudotvorac nas vekovima sabira i brani. I njega su progonili, ali je istrajno čuvao pravoslavnu veru i nadahnjivao Crnogorce. Očekujem da u Nikšić dođe cela Crna Gora, na poklonjenje svetitelju - kaže za "Novosti" novinar Rade Vukićević koga zatičemo u svetilištu.

U manastiru kažu da iznošenje kivota svetitelja, kako neki govore, nije čudo niti presedan.

- Uvek kad je muka, u pomoć se priziva Čudotvorac. On nije samo iscelitelj i zaštitnik grada Nikšića i njegovih žitelja, nego i cele vaseljene - kažu monasi.

U Ostrogu je u četvrtak bio i Prvoslav Bojović iz Kuršumlije, čiji preci su poreklom iz Andrijevice. On je ktitor pogranične crkve u Merdarima koja je posvećena Stefanu Dečanskom:

- Vidimo se u Nikšiću! Tamo nam je mesto.

 

HERCEGOVCI PLANIRAJU DA PRISUSTVUJU SABORU U NIKŠIĆU: DA NAS SVETI VASILIJE SVE OKUPI

IAKO još nema najava o organizovanom prevozu na veliki crkveno-narodni sabor u Nikšiću, građani istočne Hercegovine u velikom broju planiraju odlazak, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog - Čudotvorca.

Trebinjac Nikola planira da sa porodicom bude deo skupa u Sabornom hramu u Nikšiću.

- Ima li išta lepše od toga da nas pred božićne praznike okupi Sveti Vasilije Čudotvorac i da se svi zajedno pomolimo za zdravlje i sreću našeg naroda. Upravo zato želim da sa svojom porodicom budem deo Sabora, da svima pokažemo kako nas vera okuplja, vera prema Bogu, koja je jača i od politike i od bilo čega drugog - kaže Nikola.

Hercegovci ne kriju da gaje posebna osećanja prema Svetom Vasiliju i manastiru Ostrogu.

- Za nas iz Hercegovine ne postoje bilo kakve granice sa Crnom Gorom, kada je reč o veri i Svetom Vasiliju Ostroškom. Ne idemo u Nikšić da bilo šta dokazujemo. Idemo da budemo sa braćom i da se svi okupimo oko istog, iz ljubavi prema Bogu, prema našoj Crkvi - istakao je Ilija iz Gacka.

Veliki broj stanovnika iz istočne Hercegovine, od Trebinja da Nevesinja, zaputiće se ka Nikšiću, kako bi celi svet video veličanstveno sliku sa velikog crkveno-narodnog sabora. To što se spekuliše o mogućim dužim zadržavanjima na graničnim prelazima, kažu, neće im biti prepreka.

(Novosti)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Braco

20.12.2019 11:37

Braco. AMIN.

ODGOVORITE
Name

Zoran Foca

20.12.2019 13:08

Slava ti i milost Sveti Oce Vasilije

ODGOVORITE
Name

Zalosno

20.12.2019 13:13

sta vlast u CG radi, ovo nece na dobro. Ostavite Crkvu i svetinje na miru. Bog sve vidi.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

20.12.2019 16:26

Dokle su Srbi,dosli,sve je ovo rezultat Bezboznistva,da Njegos ustane,za pare djecu prodaju,Crkva je na strani lopova,kad je Crkva osudila,ubistva kriminal, Patrijarh ide kod DODIka na predizborni skup,u Mrcevce dan prije Izbora,30,9,2019,i pitamo se, sto nam se desava,Dodik ide na Veliki Petak kod pape,od tolikih dana,u godini

Name

Nenad

20.12.2019 19:00

To isto radi i Dodik u BiH pa se niko ne buni.

Name

BL 71

20.12.2019 16:31

Vasilije Sveti, ponose monaha... Slava mu i milost.

ODGOVORITE
Name

Василије

20.12.2019 17:03

Његош и Свети Петар Цетински се окрећу у гробу, какве су то народне изадјице и лопови дошли на власт. Што се не усуде да дирају у католичке и муслиманске богомоље - мало сутра. ЕУ би одмах би то осудили. Овако ће то поздравити јер су то ђаволска посла а ЕУ то воли, поготово када се ради на штету српскога народа и његових светиња.

ODGOVORITE
Name

Чича

20.12.2019 17:23

Пристига сам утрос -2000км само због овога.Позивам сву браћу и сестре у одбрану Сербства!ЦРКВА НАС ЈЕ ОЧУВАЛА !

Name

Pogledaj dom svoj anđele

20.12.2019 22:02

Potresna je činjenica, da su izdaja i pohlepa došli do te mjere, da se moraju pomjerati i nositi mošti našeg dragog i Velikog Svetitelja, da bi se nerazumni i silni, dozvali razumu. Daj Bože i Sveti Vasilije Ostroški, da sve prođe u miru, da se spasi pravoslavlje i ovog iskušenja, da vjera ponovo nađe mjesto u srcima iskrenih ljudi.

Name

VILI

20.12.2019 18:50

Đukanović je izdao pravoslavni narod, školovao je dodika te i on ide njegovim stopama. Šljam.

ODGOVORITE
Name

Neđo.21.12.2019

20.12.2019 23:26

Zašo Crnogorci što žive u Srbiji nedignu glas protiv Đukanovi,i Đukanovićeve hajke protiv Srba.U crnoj gor živi manje Crnogoraca nego u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Mir I dobra volja

21.12.2019 02:22

Sveti Vasilije Osrtroski oprosti nam grijehe,spasi nas Svetitelju miloscu Tvojom ocisti nase Duse I Srca od svake necistote.Obasjaj nas Svjetloscu Tvojom I zstiti od svakog zla.Zivima Zivot iZdravlje,Sloga I Mir, a upokojenim oprosti grijehe I podari Zivot Vjecni.Proklete dusmane prepoznaj I udalji od svih nas. ZASTITI SVJETLOSCU TVOJOM NASE SVETINjE I HRAMOVE.SPASI NAS I ZASTITI....VJECNA TI SLAVA I MILOST SVETITELJU....

ODGOVORITE