Банке приморане да искључују банкомате ноћу

Холандске банке преко ноћи гасе банкомате у борби против напада криминалних банди које користе све теже експлозивне направе за упад у благајне.

Свијет 20.12.2019 | 09:28
Банке приморане да искључују банкомате ноћу

Потез којим се гасе банкомати сваке вечери између 23.00 и 7.00 сати слиједи одлуку АБН Амроа раније овог мјесеца да затвори и испразни 479 АТМ уређаја као хитан одговор на оштар пораст експлозивних напада.

Гелдмаат, управљач заједничке мреже банкомата холандског банкарског сектора, каже да ће ноћни прекиди у раду банкомата ступити на снагу одмах, преноси Инвеститор.ме.

Компанија ће такође премјестити све новчане тачке које представљају повећан ризик за становнике у близини и смјестити их на сигурнија мјеста.

Ова компанија сарађује с Де Недерландсцхе банком и полицијом на спровођењу нових мера због којих ће новчанице бити бескорисне ако их украду криминалци.

“Препади на локацијама за подизање готовине подривају друштво”, објашњава Крис Буијинк, предсједник Холандске банкарске асоцијације.

“Само стојимо и гледамо како се догађају експлозије у земљи сваких неколико дана, посебно у близини домова људи”, додао је.

Он каже да би затварање локација за готовину ноћу требало да има мали утицај на доступност кеша, јер се мање од два одсто подизања новца на тим локацијама врши ноћу.

Специјалне јединице за борбу против бомбашких напада на банкомате које су успоставиле холандске полицијске снаге, ухапсиле су више од 70 људи ове године.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

О_о

20.12.2019 12:17

А нама соле памет како смо ми дивљаци, а они поштењачине! Пљу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

20.12.2019 18:01

Ми смо цивилизација у односу на тај запад. Код нас то раде културно.

ОДГОВОРИТЕ