Banke primorane da isključuju bankomate noću

Holandske banke preko noći gase bankomate u borbi protiv napada kriminalnih bandi koje koriste sve teže eksplozivne naprave za upad u blagajne.

Svijet 20.12.2019 | 09:28
Banke primorane da isključuju bankomate noću

Potez kojim se gase bankomati svake večeri između 23.00 i 7.00 sati slijedi odluku ABN Amroa ranije ovog mjeseca da zatvori i isprazni 479 ATM uređaja kao hitan odgovor na oštar porast eksplozivnih napada.

Geldmaat, upravljač zajedničke mreže bankomata holandskog bankarskog sektora, kaže da će noćni prekidi u radu bankomata stupiti na snagu odmah, prenosi Investitor.me.

Kompanija će takođe premjestiti sve novčane tačke koje predstavljaju povećan rizik za stanovnike u blizini i smjestiti ih na sigurnija mjesta.

Ova kompanija sarađuje s De Nederlandsche bankom i policijom na sprovođenju novih mera zbog kojih će novčanice biti beskorisne ako ih ukradu kriminalci.

“Prepadi na lokacijama za podizanje gotovine podrivaju društvo”, objašnjava Kris Buijink, predsjednik Holandske bankarske asocijacije.

“Samo stojimo i gledamo kako se događaju eksplozije u zemlji svakih nekoliko dana, posebno u blizini domova ljudi”, dodao je.

On kaže da bi zatvaranje lokacija za gotovinu noću trebalo da ima mali uticaj na dostupnost keša, jer se manje od dva odsto podizanja novca na tim lokacijama vrši noću.

Specijalne jedinice za borbu protiv bombaških napada na bankomate koje su uspostavile holandske policijske snage, uhapsile su više od 70 ljudi ove godine.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

O_o

20.12.2019 12:17

А нама соле памет како смо ми дивљаци, а они поштењачине! Пљу!

ODGOVORITE
Name

Rade

20.12.2019 18:01

Mi smo civilizacija u odnosu na taj zapad. Kod nas to rade kulturno.

ODGOVORITE