Сет реформи РС (не)довољан за напредак

Програм економских реформи РС за период 2020-2022. година, као и буџет за наредну годину, који су усвојени на сједници Народне скупштине РС, подијелили су мишљења привредника, економских аналитичара и послодаваца.

Република Српска 19.12.2019 | 07:22
Сет реформи РС (не)довољан за напредак

Док неки тврде да су овим програмом препознате кључне препреке за економски и привредни напредак РС, те да ће се сигурно радити на отклањању истих, други сматрају да је сет економских приједлога и одлука нереалан, преписан и наметнут.

По мишљењу Пере Ћорића, директора Привредне коморе РС, у овом документу добро су дефинисане кључне препреке за конкурентност и инклузиван раст. Потребно је, каже, много труда и рада и није могуће очекивати да се нагомилани проблеми ријеше преко ноћи.

"Сигурни смо да ћемо уз јасно дефинисане циљеве и надлежности, виши степен међусобне координације, добро осмишљене политике, са тачно наведеним роковима извршења, доћи до очекиваних резултата", казао је Ћорић.

Додао је да је потребно значајно ојачати привреду и то путем нових мјера за пореска и непореска растерећења, кроз смањење укупне стопе пореза и доприноса на 52 одсто.

Навео је да Привредна комора РС поздравља и формирање Радне групе за анализу пореских и непореских давања у којој учествују и представници Коморе.

"Уколико желимо ухватити корак са развијеним економијама, наша привреда мора ући у процес дигитализације. За почетак, потребно је да имплементирамо већ усвојена законска рјешења", рекао је Ћорић.

Јелена Тривић, професорица на Економском факултету Универзитета у Бањалуци, казала је да у овом документу нема много тога реформског, те да се исти проблеми стално понављају, а не рјешавају.

"Нема помака у рјешавању, на примјер, дугова у здравству, који су преко милијарду КМ. Стално се спомиње да су јавна предузећа губиташи, а они су у стално истом стању, не видим конкретне помаке", казала је Тривићева.

Додала је да буџет за наредну годину има стални раст прихода, али да је отишао на повећане плата у јавном сектору.

"Опет ништа реформско. Индикативно је да имамо пара за подухвате као што је набавка новог хеликоптера, а немамо пара за бесплатне уџбенике за све разреде основних школа", рекла је Тривићева.

Саша Тривић, предсједник Удружења послодаваца РС, рекао је да је започето са смањењем доприноса, те да очекују да ће уз примјену Закона о подстицајима доћи у позицију да значајније смање порез на доприносе.

"Битно је да је Влада РС показала опредијељеност да смањи парафискално оптерећење. Ми ћемо у наредним мјесецима ући у анализу и у 2020. години очекујемо смањење парафискале у значајном износу", рекао је Тривић.

Истакао је да је за ово удружење значајно што се овим програмом рјешава и питање злоупотребе боловања, као и да се креће озбиљније у реформу образовног система.

Марко Ђого, професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да Програм реформи који је усвојила НС РС произлази из раније усвојених реформи на нивоу БиХ и ЕУ, те да није аутономно произведен од стране институција РС.

"Нама је тај програм конструиран да се уклопимо у задате шаблоне, а не да водимо посебну аутономну политику", казао је Ђого.

Истакао је да је ово неопходно, али да овај програм не може бити замјена за економску политику.

"ЕУ се у просјеку налази у фази развоја базираног на иновацијама, што је трећа фаза развоја економије и иде ка четвртој, највишој фази развоја, базираној на здрављу. БиХ се налази на прелазу између прве и друге фазе развоја, између експлоатације ресурса и инвестиција", рекао је Ђого.

Казао је да, када имате развијене земље чији је доходак 25.000 долара пер цапита, па то прекопирате на БиХ, која има доходак пер цапита од 6.000 долара, имате непоклапање мјера.

Подсјећања ради, НС РС усвојила је по хитном поступку Програм економских реформи РС за период 2020-2022. и буџет за наредну годину у износу 3,425 милијарди марака.

Како је наведено, приоритети Програма економских реформи су повећање конкурентности и продуктивности привреде, с циљем повећања плата, затим одрживи здравствени и образовни систем, ефикасан јавни сектор и тржиште рада прилагођено потребама привреде. Циљеви овог програма су и побољшање демографске позиције РС, истраживање, развој, иновације и дигитална економија, као и европске интеграције, регионална и међународна сарадња.

Буџетом је планиран раст бруто домаћег производа у 2020. години од 3,5 одсто, као и буџетски суфицит у износу од 20,1 милион марака, а посланици су по хитном поступку усвојили и Закон о измјенама Закона о доприносима, чији је циљ растерећење привреде кроз смањење оптерећења дохотка од личних примања.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Децко

19.12.2019 06:59

Превисе смо пропали да би могли напредовати! Готово је... Моземо само да се задузујемо до судњег дана, али среца у несреци је сто нецемо морати врацати дугове ако избије треци свјетски рат!

ОДГОВОРИТЕ