Почела расправа о опозиву Трампа, трајаће шест сати

Дебата о опозиву председника САД Доналда Трампа почела је обраћањем председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Свијет 18.12.2019 | 21:38
Почела расправа о опозиву Трампа, трајаће шест сати

Шест сати предвиђених за расправу биће подељени подједнако демократама и републиканцима.

Представнички дом претходно је усвојио правила која регулишу расправу о два члана опозива.

Ако Представнички дом до краја дана изгласа опозив Доналда Трампа, он ће тиме постати трећи амерички председник у 245 година дугој историји земље који ће се суочити са суђењем у Сенату и потенцијалном сменом са положаја, преноси Глас Америке.

Представници у Конгресу састали су се у 9 сати ујутру по локалном времену и требало је да гласају о правилима дебате која је у уторак увече усвојио Административни одбор.

Републиканска мањина је предложила да се седница одложи, па је изјашњавање о том предлогу померило и планирани дневни ред. Тај предлог није усвојен, као ни предложена резолуција републиканца у којој су констатовали да демократе крше правила Пресдставничког дома.

Према правилима која су одређена у уторак, Представнички дом ће расправљати о два основа за опозив Трампа - злоупотреби положаја, тако што је тражио украјинско мешање у изборе 2020. године и опструкцији Конгреса, тако што је игнорисао обавезујуће захтеве конгресних одбора да чланови његове администрације сведоче или предају документа неопходна у истрази.

Гласање о опозиву очекује се вечерас по локалном времену, отприлике у исто време када ће председник Трамп говорити на скупу у савезној држави Мичиген, у оквиру своје кампање за реизбор.

Председник САД је од јутрос активан на Твитеру, неколико пута је цитирао изјаве републиканаца из Конгреса или ретвитовао њихове објаве - у којима се критикује процес опозива.

С обзиром на то да демократе контролишу Представнички дом, очекује се да ће предлог опозива бити усвојен, упркос противљењу мањинских републиканаца.

Суђење у Сенату, које се очекује у јануару, биће потпуно друга прича, с обзиром да то тело контролишу републиканци, а за осуду и смену председника неопходна је двотрећинска већина. Стога је прилично извесно да ће Трамп остати председник.

Пре данашњег гласања, Трамп је у низу твитова критиковао истраге против себе и поновио да "није урадио ништа погрешно".

"Нисам забринут!" написао је амерички председник.

Почетак дебате

Дебату је отворила председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси речима да ће чланови Конгреса, ако не делују сада, запоставити своје дужности.

"Трагично је то што су председникови безобзирни потези довели до овога. Није нам оставио другог избора. Данас расправљамо о чињеници да је председник прекршио устав и да представља претњу по националну безбедност - што су потврдили и бројни сведоци", казала је Пелоси, преноси Глас Америке.

Она је истакла да је Трамп злоупотребио положај како би стекао личну политичку корист на рачун америчке националне безбедности, "а када је откривено шта ради, почео је са категоричном и до сада невидјеном кампањом опструкције и сукобљавања са Конгресом".

Поновила је да су утврдјене чињенице да је председник прекршио Устав, да је претња за националну безбедност и интегритет избора и да је починио преступе због којих би требало да буде опозван.

Републикански представник у Конгресу Даг Колинс поновио је, са друге стране, да председник није учинио ништа од онога што му се ставља на терет и да демократе желе да га опозову откад су у новембру 2018. освојиле већину у Представничком дому.

"Ми у Републиканској странци немамо никакав проблем да изнесемо аргументе пред народ који је и изабрао Доналда Трампа. И то је питање за гласаче, а не за овај дом и не на начин на који се ово ради. Ово гази све принципе у које верује Представнички дом", рекао је Колинс.

Он је оценио да демократе тврде да је Трамп злоупотребио положај јер не могу да надју ништа базирано на чињеницама, а да "он није урадио ништа погрешно”.

Колинс је истакао да "демократе само желе да опозив председника заврше што пре". "Ово је опозив базиран на претпоставкама", рекао је републикански представник у Конгресу.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар