Počela rasprava o opozivu Trampa, trajaće šest sati

Debata o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa počela je obraćanjem predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Svijet 18.12.2019 | 21:38
Počela rasprava o opozivu Trampa, trajaće šest sati

Šest sati predviđenih za raspravu biće podeljeni podjednako demokratama i republikancima.

Predstavnički dom prethodno je usvojio pravila koja regulišu raspravu o dva člana opoziva.

Ako Predstavnički dom do kraja dana izglasa opoziv Donalda Trampa, on će time postati treći američki predsednik u 245 godina dugoj istoriji zemlje koji će se suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smenom sa položaja, prenosi Glas Amerike.

Predstavnici u Kongresu sastali su se u 9 sati ujutru po lokalnom vremenu i trebalo je da glasaju o pravilima debate koja je u utorak uveče usvojio Administrativni odbor.

Republikanska manjina je predložila da se sednica odloži, pa je izjašnjavanje o tom predlogu pomerilo i planirani dnevni red. Taj predlog nije usvojen, kao ni predložena rezolucija republikanca u kojoj su konstatovali da demokrate krše pravila Presdstavničkog doma.

Prema pravilima koja su određena u utorak, Predstavnički dom će raspravljati o dva osnova za opoziv Trampa - zloupotrebi položaja, tako što je tražio ukrajinsko mešanje u izbore 2020. godine i opstrukciji Kongresa, tako što je ignorisao obavezujuće zahteve kongresnih odbora da članovi njegove administracije svedoče ili predaju dokumenta neophodna u istrazi.

Glasanje o opozivu očekuje se večeras po lokalnom vremenu, otprilike u isto vreme kada će predsednik Tramp govoriti na skupu u saveznoj državi Mičigen, u okviru svoje kampanje za reizbor.

Predsednik SAD je od jutros aktivan na Tviteru, nekoliko puta je citirao izjave republikanaca iz Kongresa ili retvitovao njihove objave - u kojima se kritikuje proces opoziva.

S obzirom na to da demokrate kontrolišu Predstavnički dom, očekuje se da će predlog opoziva biti usvojen, uprkos protivljenju manjinskih republikanaca.

Suđenje u Senatu, koje se očekuje u januaru, biće potpuno druga priča, s obzirom da to telo kontrolišu republikanci, a za osudu i smenu predsednika neophodna je dvotrećinska većina. Stoga je prilično izvesno da će Tramp ostati predsednik.

Pre današnjeg glasanja, Tramp je u nizu tvitova kritikovao istrage protiv sebe i ponovio da "nije uradio ništa pogrešno".

"Nisam zabrinut!" napisao je američki predsednik.

Početak debate

Debatu je otvorila predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rečima da će članovi Kongresa, ako ne deluju sada, zapostaviti svoje dužnosti.

"Tragično je to što su predsednikovi bezobzirni potezi doveli do ovoga. Nije nam ostavio drugog izbora. Danas raspravljamo o činjenici da je predsednik prekršio ustav i da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost - što su potvrdili i brojni svedoci", kazala je Pelosi, prenosi Glas Amerike.

Ona je istakla da je Tramp zloupotrebio položaj kako bi stekao ličnu političku korist na račun američke nacionalne bezbednosti, "a kada je otkriveno šta radi, počeo je sa kategoričnom i do sada nevidjenom kampanjom opstrukcije i sukobljavanja sa Kongresom".

Ponovila je da su utvrdjene činjenice da je predsednik prekršio Ustav, da je pretnja za nacionalnu bezbednost i integritet izbora i da je počinio prestupe zbog kojih bi trebalo da bude opozvan.

Republikanski predstavnik u Kongresu Dag Kolins ponovio je, sa druge strane, da predsednik nije učinio ništa od onoga što mu se stavlja na teret i da demokrate žele da ga opozovu otkad su u novembru 2018. osvojile većinu u Predstavničkom domu.

"Mi u Republikanskoj stranci nemamo nikakav problem da iznesemo argumente pred narod koji je i izabrao Donalda Trampa. I to je pitanje za glasače, a ne za ovaj dom i ne na način na koji se ovo radi. Ovo gazi sve principe u koje veruje Predstavnički dom", rekao je Kolins.

On je ocenio da demokrate tvrde da je Tramp zloupotrebio položaj jer ne mogu da nadju ništa bazirano na činjenicama, a da "on nije uradio ništa pogrešno”.

Kolins je istakao da "demokrate samo žele da opoziv predsednika završe što pre". "Ovo je opoziv baziran na pretpostavkama", rekao je republikanski predstavnik u Kongresu.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar