Још један доказ запошљавања подобних, а не стручних кадрова!

Конкурентност привреде Републике Српске развијаће филозоф, портпарол мора имати завршен приватни факултет у Србији, а конобар ће постати службени возач, овако министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић (НДП) замишља економски опоравак Српске.

Република Српска 18.12.2019 | 10:38
Још један доказ запошљавања подобних, а не стручних кадрова!

Министарство привреде и предузетништва РС измјенама правилника о систематизацији радних мјеста, брутално прилагођава услове за запошљавање подобних кадрова, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

То раде на начин да услове за одређено радно мјесто, а који се односе на стручну спрему прилагођавају кандидату којег планирају да запосле.

Тако на примјер, посљедњим измјенама виши стручни сарадник за политике унапређења конкурентности привреде може да има завршен и филозофски факултет што је неспојиво, наравно осим ако постоји особа којој је то радно мјесто намјењено.

Такође у опису посла који је утврђен систематизацијом се јасно може видјети како филозоф нема шта да тражи у тој области.

Сарадник припрема анализе конкурентности привреде, учествује у изради мјера економске политике, учествује у изради стратешких анализа које се односе на привредни развој као и у изради прописа, закона и подзаконских аката“, наводи се у опису посла.

Још један доказ намјештања услова се може видјети на позицији возача.

Наиме, министарство тражи да шофер има завршену средњу угоститељско-трговинско-туристичку школу.

 

 

Ова школа, која иначе постоји у Бањалуци можда нема одговарајући смјер који би био природан за овај посао, али очигледно има кандидата за ту позицију.

Иначе, ово нису једине нелогичности у систематизацији која се од марта, када је донесена до децембра ове године допуњавала већ два пута.

На појединим радним мјестима фаворизују се смјерови и звања која се могу стећи само у одређеној институцији, што опет указује да је систематизација скројена по мјери оног ко ју је похађао.

Тако је на примјер позиција вишег стручног сарадника за односе са јавношћу намјењена ономе ко има завршен Факултет за европски бизнис и маркетинг, а који се иначе под тим именом налази у склопу Европског универзитета у Београду.

Висока школа за рачунарство и информатику се тражи за позицију стручног сарадника за металну, електро и намјенску индустрију, а Факултет пословне економије за радно мјесто сарадника за канцеларијско пословање и архиву.

Сарадник за преводилачке послове поред филолошког факултета, према посљедњим измјенама правилника може бити и неко ко има завршен факултет за политичке науке.

Виши стручни сарадник за занатско предузетничку дјелатност мора имати завршен Факултет за пословне и финансијске студије, смјер рачуноводство и ревизија.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.12.2019 09:51

Они броје само гласове за изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.12.2019 09:57

Бахате јајаре, покрали изборе и сада раде шта хоће, али не и докле хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правилник

18.12.2019 10:49

тако су Божић Рајку у РУГИПП намјестили стручну спрему па је био пом. дир. Босе, а геометар са купљеном дипломом инга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

18.12.2019 12:07

Залосно на ста смо спали у 21.вијеку. Неструцни, подобни, глупи, корумпирани, лазови, итд.сав сљам има предност при запосљавању. Та негативна селекција отјера паметне и струцне људе из РС. Остају само странацки послусници.Фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.12.2019 12:19

Овај мали на слици из НДП-а,дошао је из добојске Џунгле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре смс

18.12.2019 14:12

То је њихова гласацка масинерија. Мало је оних који гласају за ову пљацкаску власт а да од тога немају користи. Права гласацка масина су ухљеби и корумпирани бизнисмени са својим радницима.

Name

ПОЗНАВАЛАЦ ПРИЛИКА

18.12.2019 12:55

ВОЗАЦ У ГЕНДЕР ЦЕНТРУ РС НЕМА ФАКУЛТЕТ А МИЛИОНЕР,КАКО ТО МОЗЕ БИТИ,БИТНО ДА ЈЕ ДОДИКОВ ЈАРАН?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трава

18.12.2019 14:17

Јеси ли то ти Чава Ово нам је несто познато. Јер си у том бједном министарству позспосљаво све. Од пензионера Новаковица до Ћошкине шире и уже фамилије. Бједниче јадни и твој министар. Постали стр предмет спрдње. Невазни себи и другима. Баја те искористио и упропастио ти странку и с вим сад мислис на изборе. Предмет спрдње си и у тој криминслној коалицији. Некад пресједник републике а сад задња рупа на свирали. Не требас висе ни Додику и никоме. Стеточино . Смијес ли проци Лаушом пјеске а да ти не добаце из Кингса твог некадасњег кафица гдје одсједају твоји бивси пајтоси који су ти дсли ногу. Не би ти био на мјесту бједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.12.2019 14:29

Из ДоДоја никад ниста добро није досло. Најцрњи град у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

18.12.2019 15:57

Какав министар такви и сарадници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

19.12.2019 06:34

Гдје ти зивис па сада тек си се пробудио после 27 Година вјероватно те србско постење опило

ОДГОВОРИТЕ