Još jedan dokaz zapošljavanja podobnih, a ne stručnih kadrova!

Konkurentnost privrede Republike Srpske razvijaće filozof, portparol mora imati završen privatni fakultet u Srbiji, a konobar će postati službeni vozač, ovako ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević (NDP) zamišlja ekonomski oporavak Srpske.

Republika Srpska 18.12.2019 | 10:38
Još jedan dokaz zapošljavanja podobnih, a ne stručnih kadrova!

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS izmjenama pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, brutalno prilagođava uslove za zapošljavanje podobnih kadrova, saznaje portal CAPITAL.

To rade na način da uslove za određeno radno mjesto, a koji se odnose na stručnu spremu prilagođavaju kandidatu kojeg planiraju da zaposle.

Tako na primjer, posljednjim izmjenama viši stručni saradnik za politike unapređenja konkurentnosti privrede može da ima završen i filozofski fakultet što je nespojivo, naravno osim ako postoji osoba kojoj je to radno mjesto namjenjeno.

Takođe u opisu posla koji je utvrđen sistematizacijom se jasno može vidjeti kako filozof nema šta da traži u toj oblasti.

Saradnik priprema analize konkurentnosti privrede, učestvuje u izradi mjera ekonomske politike, učestvuje u izradi strateških analiza koje se odnose na privredni razvoj kao i u izradi propisa, zakona i podzakonskih akata“, navodi se u opisu posla.

Još jedan dokaz namještanja uslova se može vidjeti na poziciji vozača.

Naime, ministarstvo traži da šofer ima završenu srednju ugostiteljsko-trgovinsko-turističku školu.

 

 

Ova škola, koja inače postoji u Banjaluci možda nema odgovarajući smjer koji bi bio prirodan za ovaj posao, ali očigledno ima kandidata za tu poziciju.

Inače, ovo nisu jedine nelogičnosti u sistematizaciji koja se od marta, kada je donesena do decembra ove godine dopunjavala već dva puta.

Na pojedinim radnim mjestima favorizuju se smjerovi i zvanja koja se mogu steći samo u određenoj instituciji, što opet ukazuje da je sistematizacija skrojena po mjeri onog ko ju je pohađao.

Tako je na primjer pozicija višeg stručnog saradnika za odnose sa javnošću namjenjena onome ko ima završen Fakultet za evropski biznis i marketing, a koji se inače pod tim imenom nalazi u sklopu Evropskog univerziteta u Beogradu.

Visoka škola za računarstvo i informatiku se traži za poziciju stručnog saradnika za metalnu, elektro i namjensku industriju, a Fakultet poslovne ekonomije za radno mjesto saradnika za kancelarijsko poslovanje i arhivu.

Saradnik za prevodilačke poslove pored filološkog fakulteta, prema posljednjim izmjenama pravilnika može biti i neko ko ima završen fakultet za političke nauke.

Viši stručni saradnik za zanatsko preduzetničku djelatnost mora imati završen Fakultet za poslovne i finansijske studije, smjer računovodstvo i revizija.

(Capital)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Jaffa

18.12.2019 09:51

Oni broje samo glasove za izbore.

ODGOVORITE
Name

Boki

18.12.2019 09:57

Bahate jajare, pokrali izbore i sada rade šta hoće, ali ne i dokle hoće.

ODGOVORITE
Name

pravilnik

18.12.2019 10:49

tako su Božić Rajku u RUGIPP namjestili stručnu spremu pa je bio pom. dir. Bose, a geometar sa kupljenom diplomom inga.

ODGOVORITE
Name

sms

18.12.2019 12:07

Zalosno na sta smo spali u 21.vijeku. Nestrucni, podobni, glupi, korumpirani, lazovi, itd.sav sljam ima prednost pri zaposljavanju. Ta negativna selekcija otjera pametne i strucne ljude iz RS. Ostaju samo stranacki poslusnici.Fuj...

ODGOVORITE
Name

Mile

18.12.2019 12:19

Ovaj mali na slici iz NDP-a,došao je iz dobojske Džungle

ODGOVORITE
Name

Re sms

18.12.2019 14:12

To je njihova glasacka masinerija. Malo je onih koji glasaju za ovu pljackasku vlast a da od toga nemaju koristi. Prava glasacka masina su uhljebi i korumpirani biznismeni sa svojim radnicima.

Name

POZNAVALAC PRILIKA

18.12.2019 12:55

VOZAC U GENDER CENTRU RS NEMA FAKULTET A MILIONER,KAKO TO MOZE BITI,BITNO DA JE DODIKOV JARAN?

ODGOVORITE
Name

Trava

18.12.2019 14:17

Jesi li to ti Čava Ovo nam je nesto poznato. Jer si u tom bjednom ministarstvu pozsposljavo sve. Od penzionera Novakovica do Ćoškine šire i uže familije. Bjedniče jadni i tvoj ministar. Postali str predmet sprdnje. Nevazni sebi i drugima. Baja te iskoristio i upropastio ti stranku i s vim sad mislis na izbore. Predmet sprdnje si i u toj kriminslnoj koaliciji. Nekad presjednik republike a sad zadnja rupa na svirali. Ne trebas vise ni Dodiku i nikome. Stetočino . Smijes li proci Laušom pjeske a da ti ne dobace iz Kingsa tvog nekadasnjeg kafica gdje odsjedaju tvoji bivsi pajtosi koji su ti dsli nogu. Ne bi ti bio na mjestu bjednice

ODGOVORITE
Name

Ja

18.12.2019 14:29

Iz DoDoja nikad nista dobro nije doslo. Najcrnji grad u BiH.

ODGOVORITE
Name

Fuj

18.12.2019 15:57

Kakav ministar takvi i saradnici!

ODGOVORITE
Name

Galeb

19.12.2019 06:34

Gdje ti zivis pa sada tek si se probudio posle 27 Godina vjerovatno te srbsko postenje opilo

ODGOVORITE