Почела сједница Представничког дома ПСБиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, на сједници која је управо почела, требало би да разматра Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ.

Босна и Херцеговина 18.12.2019 | 10:27
Почела сједница Представничког дома ПСБиХ

Буџет институција БиХ за 2019. годину Предсједништво БиХ утврдило је на сједници 31. јула. Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2019. години износе 966.000.000 КМ, што је за 16.000.000 КМ више него 2018. године, а сервисирање спољног дуга БиХ износи 825.760.678 КМ и мање је за 178.301.651 КМ у односу на претходну годину.

Будући да до сада није усвојен буџет за 2019. годину, институције БиХ и међународне обавезе БиХ финансиране су на основу одлука Савјета министара у техничком мандату о привременом финансирању.

Псланици би требало да размотре и Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Предложени закон један је из сета од пет реформских закона којим се унапређује финансијска стабилност у БиХ и врши усклађивање овог закона са одговарајућим директивама ЕУ.

Новим законом омогућена је боља заштита депонената приликом трансформације банака у БиХ, те уведена могућност реструктурирања банака.

Прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.Међ

у предложеним тачкама дневног реда је и захтјев групе посланика за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Кривичног закона БиХ а које се тичу кривичног дјела тероризма, укључујући злоупотребу информационих технологија, интернета и других мрежа, те путовања и боравак у другој земљи у сврху терористичких активности, као и обуку за извођење терористичке активности.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар