Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici koja je upravo počela, trebalo bi da razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Bosna i Hercegovina 18.12.2019 | 10:27
Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Budžet institucija BiH za 2019. godinu Predsjedništvo BiH utvrdilo je na sjednici 31. jula. Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Budući da do sada nije usvojen budžet za 2019. godinu, institucije BiH i međunarodne obaveze BiH finansirane su na osnovu odluka Savjeta ministara u tehničkom mandatu o privremenom finansiranju.

Pslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Predloženi zakon jedan je iz seta od pet reformskih zakona kojim se unapređuje finansijska stabilnost u BiH i vrši usklađivanje ovog zakona sa odgovarajućim direktivama EU.

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te uvedena mogućnost restrukturiranja banaka.

Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.Međ

u predloženim tačkama dnevnog reda je i zahtjev grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH a koje se tiču krivičnog djela terorizma, uključujući zloupotrebu informacionih tehnologija, interneta i drugih mreža, te putovanja i boravak u drugoj zemlji u svrhu terorističkih aktivnosti, kao i obuku za izvođenje terorističke aktivnosti.

(Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar