Гаранције за кредитна задужења до 500 милиона КМ

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је вечерас да је Приједлогом одлуке о износу гаранција које Српска може издати у наредној години прописано издавање гаранције Српске за кредитна задужења до 500.000.000 КМ.

Република Српска 18.12.2019 | 07:47
Гаранције за кредитна задужења до 500 милиона КМ

"Укупна изложеност Републике Српске по издатим гаранцијама не може прећи ограничење дефинисано Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске", рекла је Видовићева у Народној скупштини образлажући наведену одлуку.

Она је навела да се гаранције Републике Српске могу издати кредитору или зајмодавцу за кредитна задужења за гарантовање обавеза насталих задужењем јединица локалне самоуправе, фондова социјалне сигурности, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова којима она управља.

"Гаранције се могу издати за гарантовање обавеза и јавних предузећа и институција јавног сектора у вези са финансирањем капиталних инвестиција, рефинансирањем постојећег дуга, финансирањем пренесених обавеза, финансирањем буџетског дефицита и обезбјеђивањем средстава ради измирења законом утврђених права", рекла је Видовићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је наведену одлуку. 

(Срна)