Garancije za kreditna zaduženja do 500 miliona KM

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je večeras da je Prijedlogom odluke o iznosu garancija koje Srpska može izdati u narednoj godini propisano izdavanje garancije Srpske za kreditna zaduženja do 500.000.000 KM.

Republika Srpska 18.12.2019 | 07:47
Garancije za kreditna zaduženja do 500 miliona KM

"Ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama ne može preći ograničenje definisano Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske", rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini obrazlažući navedenu odluku.

Ona je navela da se garancije Republike Srpske mogu izdati kreditoru ili zajmodavcu za kreditna zaduženja za garantovanje obaveza nastalih zaduženjem jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova kojima ona upravlja.

"Garancije se mogu izdati za garantovanje obaveza i javnih preduzeća i institucija javnog sektora u vezi sa finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, finansiranjem budžetskog deficita i obezbjeđivanjem sredstava radi izmirenja zakonom utvrđenih prava", rekla je Vidovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedenu odluku. 

(Srna)