Американци хоће ФГ "Бирач"?

– Америчка компанија „АлуЦхем“ у процесу је регистрације фирме у Републици Српској како би могла да откупи потраживања повјерилаца и тако преузме Фабрику глинице (ФГ) “Бирач”, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 17.12.2019 | 19:38
Американци хоће ФГ "Бирач"?

Подсјећамо, да је ова фирма раније имала намјеру да откупи потраживања свих повјерилаца ФГ „Бирач“ у стечају и да настави производњу и знатно прошири спектар производа.

Они су тада најавили оснивање фирме у БиХ, али се о њиховој понуди Влада никада није изјаснила, а стечајни управник ФГ „Бирач“ Лазо Ђурђевић понуду је оцијенио непотпуном.

Према сазнањима овог портала, преговори су поново у току, а „АлуЦхем“ је у процесу оснивања кћерке фирме која би требала да се зове „АлуЦхем Босниа“ и преко које ће откупити потраживања.

„’АлуЦхем’ ће уредити финансирање путем Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Приватне прекоокеанске корпорације за инвестиције Владе САД-а, како би надоградили постројење и проширили спректар производа“, наводи се у понуди која је у нашем посједу и додаје да ће дугови и обавезе предузећа „Бирач“ бити неутралисани путем капитала „АлуЦхем Босниа“.

„У року од четири године очекујемо чак и више од удвостручавања продаје и зараду која би достизала 50 милиона евра годишње. Еколошки фактори ће бити адекватно контролисани. Тржишна вриједност „АлуЦхем Босниа“ требало би да премаши 400 милиона евра за четири године“, истиче се у понуди.

Додаје се да ће процијењено власништво над “АлуЦхем Босниа” бити 71 одсто “АлуЦхем”, а 29 одсто постојећи кредитори.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће бити расписан јавни позив за продају потраживања Републике Српске од Фабрике глинице „Бирач“ и да ће бити дефинисани услови под којима ће она бити продата.

Вишковић је на сједници Народне скупштине Републике Српске потврдио да је у игри за куповину потраживања РС од ФГ „Бирач“ и америчка фирма „АлуЦхем“ истичући да је то свјетска компанија која има фабрике широм свијета.

„С ким се год буде преговарало, кад се буде преговарало, биће јавно и транспарентно и то је саопштено и господи из „АлуЦхема“, да нема никаквих преговора очи у очи, него да ће бити јавни позив и да ће се на тај јавни позив моћи пријавити и они и сви други заинтересовани. Влада ће на основу свих тих понуда цијенити с ким ићи даље, али ићи даље значи да се заштити производња и да се не може мијењати одређени период, не мањи од 10 година, да се  број запослених не може смањити, да инвестиције морају бити одређене вриједности, да за то постоје банкарске гаранције“, истакао је Вишковић.

Влада РС добила је раније понуде од четири компаније заинтересоване за откуп потраживања Српске од ФГ „Бирач“, од „Батагон Интернатионал“ Швајцарска, „Метал Инвестментс Лимитед“ Велика Британија, “МГ МИНД” Мркоњић Град и “Павгорд” Фоча. Након што је Влада одредила услове, компанија „Метал Инвестментс“ повукла је своју понуду. Потраживања су продата „Батагону“, али новац никада није уплаћен.

„Метал Инвестментс“ се касније вратио тврдећи да су постигли договор са „Павгордом“ о преузимању потраживања која имају према ФГ. Истовремено “Павгорд” је ушао у партнерство с новосадским “Галенсом” и планирају да понуде Влади откуп потраживања, а како би испунили услове за то већ су купили хотел „Јахорина“, те Павловић Интернатионал Банку.

И компанија „Боксит“ из Милића упутила је Влади РС писмо у којем је навела да је спремна да откупи 43 милиона КМ потраживања РС од „Бирча“, преноси Цапитал.

Погледајте шта о продаји Алумине америчкој фирми каже посланици у НСРС:

(БН)

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Никола

17.12.2019 19:05

Јел' то трговина за скидање Додика са црне листе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша

17.12.2019 20:26

Сад се види да је АНП прави потез.Одма инвестиције!Браво Миле мајсторе!

Name

Није Никола

18.12.2019 00:50

Није. Конацно да неко ко зна несто додје. И ратјера мафију у том малом уср.. мјесту које се зове Зворник. Тако ти је то. А упропастили распродали и опљацкали нису Амери него ми Срби.

Name

Роцкy

18.12.2019 02:27

Ја се искрено бојим да је ово увод у рушење нашег националног вође а не његово скидање са црне листе. Бојим се да је ово почетак краја

Name

Милош

17.12.2019 19:06

Додик ће нас у црно завити,све уништи и прода својим пајташима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

17.12.2019 22:44

Је продаја, боље рећи "поклон", за свој лични интерес.

Name

Боки

17.12.2019 19:16

Дакле, то је откуп санкција великог вође преко ФГ "Бирач" , наше богатство за бахато понашање = 1 : 1 , тај нас је уназадио најмање 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.12.2019 19:18

Миле це и нас и своју дјецу и дрзаву продати само да остане у фотељи, сад је јасно због цега толика збрка око Бираца

ОДГОВОРИТЕ
Name

WW

17.12.2019 19:19

Па како Амери, руску бераћу смо изгледа одбацили, не ваља нам НАТО, а ваљају америчке фирме, не знам шта бих рекао????

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

17.12.2019 22:26

Ма то су сигурно неки амерички руси.

Name

Бл

17.12.2019 19:21

Све продати,а после тога растјерати Србе прво преко Дрине,а онда мили моји ко куда.Видјен сценарио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

17.12.2019 20:10

Господине Висковицу са Американцима и нема ниста у цетири ока они не преговарају на такав нацин нису то Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2019 22:06

Е мој Висковицу,транспарентно,јавно,по закону......и Милорад Додик не иду у истој реценици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

17.12.2019 23:06

Да то не буде као жељезара у Смедереву ? Купе за један долар и ставе катанац. Не бих ја њима ништа вјеровао, гдје се американац упетља ту само може бити нека превара и уцјена и ништа добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деx

17.12.2019 23:44

Жалосно, распродсмо све што вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.12.2019 06:55

Наравно,ријец је новој финој пљацки народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

18.12.2019 10:23

Да ли ће и америма смјети увалити неку распалу хотелчину као услов за куповину фабрике.

ОДГОВОРИТЕ