Amerikanci hoće FG "Birač"?

– Američka kompanija „AluChem“ u procesu je registracije firme u Republici Srpskoj kako bi mogla da otkupi potraživanja povjerilaca i tako preuzme Fabriku glinice (FG) “Birač”, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 17.12.2019 | 19:38
Amerikanci hoće FG "Birač"?

Podsjećamo, da je ova firma ranije imala namjeru da otkupi potraživanja svih povjerilaca FG „Birač“ u stečaju i da nastavi proizvodnju i znatno proširi spektar proizvoda.

Oni su tada najavili osnivanje firme u BiH, ali se o njihovoj ponudi Vlada nikada nije izjasnila, a stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević ponudu je ocijenio nepotpunom.

Prema saznanjima ovog portala, pregovori su ponovo u toku, a „AluChem“ je u procesu osnivanja kćerke firme koja bi trebala da se zove „AluChem Bosnia“ i preko koje će otkupiti potraživanja.

„’AluChem’ će urediti finansiranje putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Privatne prekookeanske korporacije za investicije Vlade SAD-a, kako bi nadogradili postrojenje i proširili sprektar proizvoda“, navodi se u ponudi koja je u našem posjedu i dodaje da će dugovi i obaveze preduzeća „Birač“ biti neutralisani putem kapitala „AluChem Bosnia“.

„U roku od četiri godine očekujemo čak i više od udvostručavanja prodaje i zaradu koja bi dostizala 50 miliona evra godišnje. Ekološki faktori će biti adekvatno kontrolisani. Tržišna vrijednost „AluChem Bosnia“ trebalo bi da premaši 400 miliona evra za četiri godine“, ističe se u ponudi.

Dodaje se da će procijenjeno vlasništvo nad “AluChem Bosnia” biti 71 odsto “AluChem”, a 29 odsto postojeći kreditori.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će biti raspisan javni poziv za prodaju potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice „Birač“ i da će biti definisani uslovi pod kojima će ona biti prodata.

Višković je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske potvrdio da je u igri za kupovinu potraživanja RS od FG „Birač“ i američka firma „AluChem“ ističući da je to svjetska kompanija koja ima fabrike širom svijeta.

„S kim se god bude pregovaralo, kad se bude pregovaralo, biće javno i transparentno i to je saopšteno i gospodi iz „AluChema“, da nema nikakvih pregovora oči u oči, nego da će biti javni poziv i da će se na taj javni poziv moći prijaviti i oni i svi drugi zainteresovani. Vlada će na osnovu svih tih ponuda cijeniti s kim ići dalje, ali ići dalje znači da se zaštiti proizvodnja i da se ne može mijenjati određeni period, ne manji od 10 godina, da se  broj zaposlenih ne može smanjiti, da investicije moraju biti određene vrijednosti, da za to postoje bankarske garancije“, istakao je Višković.

Vlada RS dobila je ranije ponude od četiri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja Srpske od FG „Birač“, od „Batagon International“ Švajcarska, „Metal Investments Limited“ Velika Britanija, “MG MIND” Mrkonjić Grad i “Pavgord” Foča. Nakon što je Vlada odredila uslove, kompanija „Metal Investments“ povukla je svoju ponudu. Potraživanja su prodata „Batagonu“, ali novac nikada nije uplaćen.

„Metal Investments“ se kasnije vratio tvrdeći da su postigli dogovor sa „Pavgordom“ o preuzimanju potraživanja koja imaju prema FG. Istovremeno “Pavgord” je ušao u partnerstvo s novosadskim “Galensom” i planiraju da ponude Vladi otkup potraživanja, a kako bi ispunili uslove za to već su kupili hotel „Jahorina“, te Pavlović International Banku.

I kompanija „Boksit“ iz Milića uputila je Vladi RS pismo u kojem je navela da je spremna da otkupi 43 miliona KM potraživanja RS od „Birča“, prenosi Capital.

Pogledajte šta o prodaji Alumine američkoj firmi kaže poslanici u NSRS:

(BN)

(Capital)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Nikola

17.12.2019 20:05

Jel' to trgovina za skidanje Dodika sa crne liste!?

ODGOVORITE
Name

Dragiša

17.12.2019 21:26

Sad se vidi da je ANP pravi potez.Odma investicije!Bravo Mile majstore!

Name

Nije Nikola

18.12.2019 01:50

Nije. Konacno da neko ko zna nesto dodje. I ratjera mafiju u tom malom usr.. mjestu koje se zove Zvornik. Tako ti je to. A upropastili rasprodali i opljackali nisu Ameri nego mi Srbi.

Name

Rocky

18.12.2019 03:27

Ja se iskreno bojim da je ovo uvod u rušenje našeg nacionalnog vođe a ne njegovo skidanje sa crne liste. Bojim se da je ovo početak kraja

Name

Miloš

17.12.2019 20:06

Dodik će nas u crno zaviti,sve uništi i proda svojim pajtašima!

ODGOVORITE
Name

Ovo

17.12.2019 23:44

Je prodaja, bolje reći "poklon", za svoj lični interes.

Name

Boki

17.12.2019 20:16

Dakle, to je otkup sankcija velikog vođe preko FG "Birač" , naše bogatstvo za bahato ponašanje = 1 : 1 , taj nas je unazadio najmanje 50 godina.

ODGOVORITE
Name

Dragan

17.12.2019 20:18

Mile ce i nas i svoju djecu i drzavu prodati samo da ostane u fotelji, sad je jasno zbog cega tolika zbrka oko Biraca

ODGOVORITE
Name

WW

17.12.2019 20:19

Pa kako Ameri, rusku beraću smo izgleda odbacili, ne valja nam NATO, a valjaju američke firme, ne znam šta bih rekao????

ODGOVORITE
Name

zdravko

17.12.2019 23:26

Ma to su sigurno neki američki rusi.

Name

Bl

17.12.2019 20:21

Sve prodati,a posle toga rastjerati Srbe prvo preko Drine,a onda mili moji ko kuda.Vidjen scenario

ODGOVORITE
Name

Gergely

17.12.2019 21:10

Gospodine Viskovicu sa Amerikancima i nema nista u cetiri oka oni ne pregovaraju na takav nacin nisu to Rusi.

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2019 23:06

E moj Viskovicu,transparentno,javno,po zakonu......i Milorad Dodik ne idu u istoj recenici.

ODGOVORITE
Name

Marko

18.12.2019 00:06

Da to ne bude kao željezara u Smederevu ? Kupe za jedan dolar i stave katanac. Ne bih ja njima ništa vjerovao, gdje se amerikanac upetlja tu samo može biti neka prevara i ucjena i ništa dobro.

ODGOVORITE
Name

dex

18.12.2019 00:44

Žalosno, rasprodsmo sve što vrijedi.

ODGOVORITE
Name

Milan

18.12.2019 07:55

Naravno,rijec je novoj finoj pljacki naroda.

ODGOVORITE
Name

dott

18.12.2019 11:23

Da li će i amerima smjeti uvaliti neku raspalu hotelčinu kao uslov za kupovinu fabrike.

ODGOVORITE