Пољска би могла напустити ЕУ

Пољска би могла да напусти ЕУ због планова националиста на власти да дозволе отпуштање судија уколико доведу у питање законитост реформи правосуђа које пољска Влада планира да спроведе, саопштено је из Врховног суда у Варшави.

Свијет 17.12.2019 | 18:51
Пољска би могла напустити ЕУ

У саопштењу се наводи да би планови могли да буду супротни европском праву и да би могли да погоршају тензије између Брисела и пољске владајуће странке Право и правда /ПиС/.

"Контрадикције између пољског и европског закона ће највјероватније изазвати интервенцију институција ЕУ у вези са кршењем споразума Уније и на дуже стазе ће довести до потребе да Пољска напусти Европску унију", додаје се у саопштењу.

ЕУ оптужује ПиС за политизацију правосуђа још откад је ова странка дошла на власт у Пољској 2015. године, а ПиС тврди да је реформа правосуђа неопходна ради ефикаснијег правосудног система.

Портпарол Европске комисије Цхристиан Wиганд саопштио је да Комисија има прилично јасан став у вези са заштитом правосуђа од политичког мијешања.

Он је за Ројтерс рекао да Европска комисија наставља да пажљиво прати ситуацију и да је спремна и доступна за разговор са пољским властима у вези са проналажењем начина за рјешавање поменутог питања.

Из ЕУ је јуче саопштено да ће Брисел да испита да ли нови нацрт закона подрива независност правосуђа.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Распад система

17.12.2019 18:46

Ха ха само још Србе варају да је Еу добра ствар а то је највећи промашај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Становник еу

18.12.2019 05:05

Нико се са улазком у ЕУ није усрецио. Народ је постао само сиромаснији, до посла пуно тезе доци, повецан криминал итд. Бар је то врло једноставно видјети. Статистика ( која се дебело лазира да се сакрије све лосеали опет се доста види) броја НЕзапослених прије еу и послије. Број украдених аута, убистава итд итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

их

18.12.2019 06:55

Прицате глупости колико је хрватска досад повукла новца од ЕУ

Name

их

18.12.2019 07:10

Кад ово цитам види се да непратите збивања у свијету мале неразвијене земље попут хр ,и остали земаља Имају велику корист А велике ко њемацка Француска ,Британија Немају, њемацка на примјер Уплати 120 милијарди висе новца него сто повуку назад ,Али зато има Користи На Други Нацин. Од Радне Снаге Колико Је Досло У Њемацку Странаца Да Раде А Опет Им Фали Радне Снаге Као У Свим Земљама Сви Имају Користи Од ЕУ Само Свако На Други Нацин

Name

санyбец

18.12.2019 07:18

Које су то статистике!? У Пољској су на власти клеро-националистички кретени. Будући да живим у Чешкој већ скоро 30 година, могу врло добро посудити гдје је Чеха била некоћ, а гдје је данас. Такођер доста радим и са Пољацима, тако да знам и каква је ситуација тамо. Незапосленост у Чешкој је мања од 3%. Нажалост, проблем је исти као и свугдје на свијету, већина људи су овце којима популистичка секта продаје м... за бубреге. Једино што ме у тој несрећи радује, да ни ми нисмо једини код којих то пролази...

Name

гуз

18.12.2019 07:50

Гдје се повецао криминал...мозда у Румунији,Бугарској....или Аустрији ,Сведској

Name

Неђо.18.12.2019

18.12.2019 13:09

Србија зна да неће уићи у ЕУ,зато се окреће северној Европи...

ОДГОВОРИТЕ