Poljska bi mogla napustiti EU

Poljska bi mogla da napusti EU zbog planova nacionalista na vlasti da dozvole otpuštanje sudija ukoliko dovedu u pitanje zakonitost reformi pravosuđa koje poljska Vlada planira da sprovede, saopšteno je iz Vrhovnog suda u Varšavi.

Svijet 17.12.2019 | 18:51
Poljska bi mogla napustiti EU

U saopštenju se navodi da bi planovi mogli da budu suprotni evropskom pravu i da bi mogli da pogoršaju tenzije između Brisela i poljske vladajuće stranke Pravo i pravda /PiS/.

"Kontradikcije između poljskog i evropskog zakona će najvjerovatnije izazvati intervenciju institucija EU u vezi sa kršenjem sporazuma Unije i na duže staze će dovesti do potrebe da Poljska napusti Evropsku uniju", dodaje se u saopštenju.

EU optužuje PiS za politizaciju pravosuđa još otkad je ova stranka došla na vlast u Poljskoj 2015. godine, a PiS tvrdi da je reforma pravosuđa neophodna radi efikasnijeg pravosudnog sistema.

Portparol Evropske komisije Christian Wigand saopštio je da Komisija ima prilično jasan stav u vezi sa zaštitom pravosuđa od političkog miješanja.

On je za Rojters rekao da Evropska komisija nastavlja da pažljivo prati situaciju i da je spremna i dostupna za razgovor sa poljskim vlastima u vezi sa pronalaženjem načina za rješavanje pomenutog pitanja.

Iz EU je juče saopšteno da će Brisel da ispita da li novi nacrt zakona podriva nezavisnost pravosuđa.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Raspad sistema

17.12.2019 18:46

Ha ha samo još Srbe varaju da je Eu dobra stvar a to je najveći promašaj...

ODGOVORITE
Name

Stanovnik eu

18.12.2019 05:05

Niko se sa ulazkom u EU nije usrecio. Narod je postao samo siromasniji, do posla puno teze doci, povecan kriminal itd. Bar je to vrlo jednostavno vidjeti. Statistika ( koja se debelo lazira da se sakrije sve loseali opet se dosta vidi) broja NEzaposlenih prije eu i poslije. Broj ukradenih auta, ubistava itd itd...

ODGOVORITE
Name

ih

18.12.2019 06:55

Pricate gluposti koliko je hrvatska dosad povukla novca od EU

Name

ih

18.12.2019 07:10

Kad ovo citam vidi se da nepratite zbivanja u svijetu male nerazvijene zemlje poput hr ,i ostali zemalja Imaju veliku korist A velike ko njemacka Francuska ,Britanija Nemaju, njemacka na primjer Uplati 120 milijardi vise novca nego sto povuku nazad ,Ali zato ima Koristi Na Drugi Nacin. Od Radne Snage Koliko Je Doslo U Njemacku Stranaca Da Rade A Opet Im Fali Radne Snage Kao U Svim Zemljama Svi Imaju Koristi Od EU Samo Svako Na Drugi Nacin

Name

sanybec

18.12.2019 07:18

Koje su to statistike!? U Poljskoj su na vlasti klero-nacionalistički kreteni. Budući da živim u Češkoj već skoro 30 godina, mogu vrlo dobro posuditi gdje je Čeha bila nekoć, a gdje je danas. Također dosta radim i sa Poljacima, tako da znam i kakva je situacija tamo. Nezaposlenost u Češkoj je manja od 3%. Nažalost, problem je isti kao i svugdje na svijetu, većina ljudi su ovce kojima populistička sekta prodaje m... za bubrege. Jedino što me u toj nesreći raduje, da ni mi nismo jedini kod kojih to prolazi...

Name

guz

18.12.2019 07:50

Gdje se povecao kriminal...mozda u Rumuniji,Bugarskoj....ili Austriji ,Svedskoj

Name

Neđo.18.12.2019

18.12.2019 13:09

Srbija zna da neće uići u EU,zato se okreće severnoj Evropi...

ODGOVORITE